Europarådet: Islam är inte förenligt med mänskliga rättigheter och demokrati


A group of Islamist protesters demanding the Byzantine-era monument of Hagia Sophia, which is currently a museum, be converted into a mosque, held their friday prayers in front of the museum in Istanbul

Bilden ovan från en demonstration som krävde att Hagia Sophia måste omvandlas till en moské efter att ha varit ett museum.

Islam fortskrider i Nato-landet Turkiet där politik och moské i teorin borde ha separerats när Kemal Atatürk grundade det moderna Turkiet. Under Erdogan har islam myndigheterna i ryggen.

Europarådet har uttalat att islam i allmänhet är oförenligt med mänskliga rättigheter och demokrati. Rådet uttrycker också stor oro för att sharia kommer att bli en del av medlemsstaternas lagstiftning eller rättsliga praxis.

Europarådet, som inte är anslutet till EU, är en fördragsbaserad, mellanstatlig organisation med 47 främst europeiska medlemsstater som har totalt 800 miljoner invånare. Rådet inrättades den 5 maj 1949 och har sitt huvudkontor i Strasbourg och är således en av de tidigaste åtgärderna för europeisk integration som följde andra världskriget . Tidigare norske premiärministern Torbjørn Jagland var rådets ledare i tio år, tills han gick i pension i september 2019.

Europarådet var ursprunget till den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, som i sin tur utgör den rättsliga grunden för europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Europarådet antar både konventioner, rekommendationer (rekommendationer) och resolutioner.

2014 ställde den nederländska representanten Pieter Omtzigt följande frågor till rådets ministerkommitté:

– Huruvida ministerutskottet delar Grand Chambers åsikt att ”Sharia är oförenligt med demokratins grundläggande principer”

– Huruvida den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och Kairo-deklarationen är förenliga med varandra: kan ett land strikt följa både Kairo-deklarationen och Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter?

Europarådets resolution 2253 från januari 2019 besvarar frågorna och rådet säger:

”Församlingen anser att de olika islamiska förklaringarna om mänskliga rättigheter, antagna sedan 1980-talet, samtidigt som de är mer religiösa än lagliga, inte lyckas förena islam med universella mänskliga rättigheter, särskilt i den mån Sharia är deras unika referenskälla. Detta inkluderar Kairo-deklarationen från 1990 om mänskliga rättigheter i islam, som, även om den inte är rättsligt bindande, har symboliskt värde och politisk betydelse när det gäller mänskliga rättigheter under Islam.”

Kairodeklarationen 1990, muslimska länders svar på FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna 1948. Kairodeklarationen utgör grunden för organisationen för islamiska länder ( OIC ), som består av 57 medlemsländer med omkring 1,8 miljarder invånare.

De två sista bestämmelserna i Kairo-deklarationen utgör grunden för sharia för all förståelse för islamiska mänskliga rättigheter:

ARTIKEL 24:
Alla rättigheter och friheter som anges i denna förklaring är underkastade den islamiska Shari’ah.

ARTIKEL 25:
Den islamiska Shari’ah är den enda referenskällan för förklaring eller förtydligande av någon av artiklarna i denna förklaring.

Europarådet uttrycker därför stor oro över hur vissa medlemsstater och observatörstater har omfamnat Kairo-deklarationen:

Det är därför mycket oroande att tre Europarådets medlemsländer – Albanien, Azerbajdzjan och Turkiet (för de sistnämnda, med begränsningen: ”Så långt det är förenligt med dess lagar och sina åtaganden enligt internationella konventioner”) – har godkänt, uttryckligen eller underförstådd Kairo-deklarationen från 1990, liksom Jordanien, Kirgizistan, Marocko och Palestina, vars parlament har partner för demokratistatus med församlingen.

Europarådet uppmanar Albanien, Azerbajdzjan och Turkiet antingen att dra sig helt ur Kairo-deklarationen eller inleda en översyn av den för att uppnå den i linje med Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Dessutom är rådet också mycket bekymrat över hur sharialag har fått fotfäste i europeiska länder:

”Församlingen är också mycket bekymrad över det faktum att sharialagstiftningen – inklusive bestämmelser som står i strid med konventionen – tillämpas antingen officiellt eller inofficiellt i flera Europarådets medlemsstater eller delar därav.”

Rådet anser det nödvändigt att upprepa de grundläggande mänskliga rättigheterna och hur dessa inte skyddas av sharia och Kairo-deklarationen:

”Församlingen påminner om att Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna redan i Refah Partisi (The Welfare Party) och andra mot Turkiet har sagt att institutionen för sharialag och en teokratisk regim är oförenlig med kraven i ett demokratiskt samhälle.”

”Församlingen håller helt med om att sharia reglerar till exempel skilsmässo- och arvförfaranden är helt klart oförenliga med konventionen, särskilt dess artikel 14, som förbjuder diskriminering på grund av kön eller religion , och artikel 5 i protokoll nr 7 till Convention (ETS nr 117), som fastställer jämlikhet mellan äktenskapspartners . Sharialag strider också mot andra bestämmelser i konventionen och dess tilläggsprotokoll, inklusive artikel 2 ( rätt till liv ), artikel 3 ( förbud mot tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling ), artikel 6 ( rätt till rättvis rättegång ), artikel 8 ( rätt till respekt för privatliv och familjeliv), Artikel 9 ( tanke-, samvets- och religionsfrihet ), artikel 10 ( yttrandefrihet ), artikel 12 ( rätt att gifta sig ), artikel 1 i protokollet till konventionen (ETS nr 9) ( skydd av egendom ) och Protokoll nr 6 (ETS nr 114) och 13 (ETS nr 187) som avskaffar dödsstraffet.”

Resolutionen går sedan mer i detalj när det gäller vissa länder. Rådet beklagar sharia-praxis i den grekiska regionen Thrakien och bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet. Det senare är förmodligen en dröm om projekt, oavsett vem som påpekar det.

”I detta sammanhang beklagar församlingen att trots den rekommendation som den gav i sin resolution 1704 (2010) om religionsfrihet och andra mänskliga rättigheter för icke-muslimska minoriteter i Turkiet och för den muslimska minoriteten i Thrakien (östra Grekland), där den grekiska frågan myndigheter att avskaffa tillämpningen av sharialagen i Thrakien är detta fortfarande inte fallet. Muftis fortsätter att agera i en rättslig kapacitet utan lämpliga skyddsåtgärder och procedurer. Församlingen förnekar särskilt det faktum att vid skilsmässo- och arvförfaranden – två viktiga områden som muftis har jurisdiktion – har kvinnor en tydlig nackdel.”

Rådet behandlar också Sharia-domstolarnas verksamhet i Storbritannien, som har varit aktiv sedan början av 1980-talet. År 2018 beräknades det att mellan 30 och 85 sådana domstolar finns i England och Wales.

”Församlingen är också bekymrad över den ”rättsliga” verksamheten i ”sharia-råd” i Storbritannien. Även om de inte betraktas som en del av det brittiska rättssystemet, försöker sharia-råd att tillhandahålla en form av alternativ tvistlösning, där medlemmar i det muslimska samfundet, ibland frivilligt, ofta under betydande social press , accepterar deras religiösa jurisdiktion främst i äktenskapliga frågor och islamiska skilsmässor men också i frågor som rör arv och islamiska kommersiella kontrakt.

Församlingen är orolig över att sharia-rådens avgöranden tydligt diskriminerar kvinnor i skilsmässor och arvsfall . Församlingen är medveten om att informella islamiska domstolar också kan finnas i andra Europarådets medlemsländer.”

Chansen att resolution 2253 blir en papperstiger är stor för kulturätare som äter sånt här till frukost. Det är långt ifrån ord till handling och resultat när man försöker att ändra kulturella metoder i århundraden.

Men en plats att börja är att erkänna att det är skillnad – delvis mycket – på kulturer. Inte alla kulturer är lika bra, och även när Europarådet påpekar detta – måste det då handla om att vara skeptisk och kritisk mot islam?

 

Artikeln publicerades i sitt original hos norska Dokument.no
https://www.document.no/2020/04/26/europaradet-islam-er-ikke-forenlig-med-menneskerettigheter-og-demokrati/