Grundsystemen inom vården måste göras om.


Idag publicerar Rosa Traktorn ett inlägg från Leena Graaf. Leena är en vän sedan över 40 år och som multipelsjuk har hon en unik insyn i den svenska vården, hur den fungerar, och framför allt, Hur den inte fungerar. Leena har många gånger försökt poängtera till ansvariga politiker, vården och kommuner de brister som faktiskt existerar, men utan resultat. Man vill varken lyssna eller föra in debatten i rätt riktning. Så utan vidare dröjsmål presenterar vi Leena’s artikel. En artikel hon försökt få ut i media, men utan respons.
bar

Grundsystemen inom vården måste göras om.

Vårdens grundsystem

Som multipelsjuk (fler än 6 diagnoser) så får man dagligen slåss mot sjukvårdssystemet. Ta exempelvis min förra månad då jag hade 16 vårdbesök på olika sjukhus i Stockholms län. Varje vårdbesök tar mellan 3-5 timmar om jag räknar in färdtjänstresorna. En arbetsmånad består av 22 arbetsdagar. Detta gör det rent konkret omöjligt att ha ett arbete på heltid.

Ta bara det hemska bokningssystemet inom landstinget. Vem har beställt detta och hur tänker den personen?  Jag kan få tid från 3 olika vårdnadsgivare på samma dag med samma klockslag. Vilket innebär för mig att jag ska tillägna en dag åt att kontakta dessa vårdnadsgivare för att boka om tiderna och vårdnadsgivarna blir griniga för att jag stökar runt och det finns inga närliggande tider.

I min värld borde detta vara ganska enkelt att lösa. Samtliga landsting (då pratar jag Hela Sverige) har samma bokningssystem och när dom ska boka in mig så blir jag ”rödmarkerad” på den tiden om jag redan är bokad. På det sättet sparas det in tid och planering dels för mig som multipelsjuk men även för vårdgivaren det gäller. Jag förstår att vi pratar säkerhet osv här men detta bör vara fullt genomförbart med dagens teknologi.

För övrigt vad det gäller just dessa delar så bör man även ha samma journalsystem inom vården över Hela Sverige. Idag är det fullt möjligt att rotera över länsgränser och söka vård av olika slag och för patienten fullt möjligt att hitta på någon story för att få ut önskat recept eller vad det gäller då det länet inte kan läsa dina journaler från ett annat län. Detta kan även ses ur en annan synvinkel.

Om du är på semester eller vad som helst i ett annat län och blir akut sjuk. Då kommer inte det länet du är i åt dina journaler och får leka ”gissningslek” med dina problem. Och det kan sluta illa om man inte är uppmärksam.

Jag kan i min vildaste fantasi inte förstå hur man kan bygga dessa system på så helt olika sätt. Alla bor ju i detta land.

Jag förstår att det är en stor kostnad att ändra hela datasystemet inom vården men frågan är om det inte är bättre på lång sikt och mer hanterbart för alla berörda parter.

Hur det än är så måste ändringen och beslutet komma från politikerna. Då kan man ställa sig frågan, hur pass medvetna om detta är politikerna?

Politikerna har makten att förändra och ta beslut som sen delas vidare till berörda myndigheter att utöva. Dessa myndighetspersoner tolkar det politikerna sagt på helt olika sätt. Varför då?

Skriver politikerna fel? Har man tagit del av och inte förstått? Varför har vi så många instanser som ska ta del av och ha åsikter om utan att veta om hur verkligheten ser ut och i mångt och mycket inte fungerar för dom som behöver den flera gånger i månaden? Är det så illa att människor med makt inte kan ta till sig det dom beslutar om av rädsla för att förlora sina uppdrag? Om så är fallet så blir i alla fall jag mörkrädd.

Jag i ärlighetens namn bryr mig inte om du är röd, blå eller gredeskär i den politiska eran. Jag bryr mig om människan som har behovet.

Och att vården kring den människan är synkroniserad genom gemensamma datasystem. Det kan väl inte vara så himla besvärligt att samarbeta? Vanliga människor gör det hela tiden. Varför kan man inte det inom vården och inom politiken?

Detta med samarbete mellan vården och patienten är vansinnigt bökigt. Om vi återgår till mig. Jag har alltså 6 stycken specialister inom olika vårdområden och i botten är min grundsjukdom Diabetes Typ 1 sedan 40 år tillbaka. Alltså tycker samtliga övriga specialister att det är Diabetesmottagningen som ska koordinera mig vilket då diabetesmottagningen inte håller med om. Dom sköter min diabetes och har inte ansvar för det andra.

Det hela slutar då i att jag ska sitta som jag skrev tidigare och ringa runt överallt och vänta på återkoppling antingen via 1177 eller via telefon.

Att vara multipelsjuk är ett heltidsjobb. Där uttrycket: Man måste vara frisk för att orka vara sjuk, till hundra procent stämmer.

Nu är det så med mig att jag har svårt för att inte säga min åsikt och mina tankar. Jag är en ”doer” vilket många i min omgivning kan intyga. När man är en ”doer” så ser man till att saker och ting händer eller kommer ut i luften så man kan få till en start på förändringar eller något nytt.

Jag önskar så innerligt att fler vill göra detta. Att fler vågar öppna sig och berätta sin historia. Utan att vara rädda för att få mothugg  eller påhopp för sin åsikt.

Det finns ett ord för detta det heter : SAMARBETE

Det finns mängder med kämpande organisationer och personer ute i samhället som gör toppenjobb. Men återigen Brist på samarbete gör att det är svårt att komma framåt och påverka politikerna.

Och Gudars om du kommer in som ”ny” och har utåtagerande åsikter då stängs dörrarna direkt. Så tråkigt.

Jag läser och luskar dagligen för jag är intresserad av sjukvårdspolitiken. Jag vill påverka den till fördel för vårdnadstagaren. Dock så är det svårt att komma in i politiken man blir liksom inte ”insläppt”. Jag skulle kunna bli politiker för ibland får jag en känsla av att dom är inte där på alla sina åtagande och det skulle passa mig perfekt som yrke i framtiden. Då kan jag Samarbeta med vården och mina tider samtidigt som jag har ett jobb. Men som sagt det gäller att komma ”in”.

Vad beror detta på? Ska vi vanliga människor inte kunna deklarera att så här är vardagen? Så här fungerar det för oss. Varför vågar man inte bemöta dessa frågor?

En fundering för mig är, Finns det politiker som lever i en ”sjukdomsvärld? Som antingen själv är vårdberoende eller har ett barn eller dylikt som har detta behov? OM jag säger OM det inte gör det så förstår jag helheten bättre. Jag anser att man inte kan besluta i något man inte levt i eller upplevt på nära håll. Man kan inte läsa sig till en vardag med sjukdom. Man behöver ha det inpå sig.

Mig vetligt så ska beslut baseras på folkets behov och önskan…Så är inte fallet just nu och har inte varit på lång tid.

Om man inom politiken kan ta in vårdtagare som kan representera dom sjukas vardag (kanske redan finns men jag har inget hittat). Så kan det kanske lösas på sikt att man kan samarbeta med ett gemensamt bokningssystem och att specialisterna inom vården kan samarbeta så att vi som kräver mer är på rätt ställe utan att behöva nöta på tiderna hos husläkaren som redan går på hörntänderna då dom är hårt ansatta för att specialister inom vården inte samarbetar utan hänvisar till en husläkare. Återigen Sunt förnuft underlättar vardagen för samtliga berörda parter.

Det är så himla lätt idag att skylla på någon annan för att slippa ta sitt ansvar. Politiker har betalt för att serva Svenska folket. Läkare har betalt för att vårda svenska folket. Jag är 1 av svenska folket och jag lever mitt i det som inte fungerar men jag får inte betalt för det.

Trots detta så är jag övertygad om att man med enkla medel kan styra upp detta. Men det måste göras på politisk nivå. Och vem inom politiken har kunskap om den sjukes vardag? Vem inom politiken lyssnar på vårdpersonalen ? Och defakta tar till sig vad dom förmedlar och gör något åt det? Jag skulle vilja prata med den personen.

Om det är någon politiker som vill det, hör gärna av dig till mig så pratar vi vidare. Jag kan nog få med mig ett par av mina specialister och sjuksköterskor och övrig vårdpersonal kring mig som jag fullkomligen älskar. Utan dom skulle jag inte fixa att kämpa vidare. Dom peppar mig att skriva mer och sprida budskapet. Min man är min styrka utan honom fungerar inte min vardag.

Så du politiker som läser detta och förstår. Hör som sagt var gärna av dig. Så vi kan starta samtalen om förändring. På allvar och ganska direkt. Göra en framtidsplan.

Du vanliga människa som vill hjälpa mig att driva dessa frågor framåt får gärna höra av dig till mig. Så vi kan samarbeta om att få en bättre framtid inom vården. Dels för oss själva men även för personalen.

För jag önskar och vill ha ett samarbete med vården, politiken och vårdtagare för att få allt att fungera bättre och enklare.

Det finns troligen mängder med tankar kring detta med vård och politik. Det finns garanterat dom som ska skylla på den och den och dra in blått eller rött eller gredskär politik. DET har inget i min värld att göra. Jag vill få det att fungera och då krävs det att man samarbetar över alla linjer och i Hela Sverige.

Tro inte för ett ögonblick att du inte kan vara till nytta i detta för det kan du. Jag är ingen person som bett om att få vara sjuk eller ha detta enorma vårdbehov. Det blev min lott här i livet. Som fler med mig delar.

Att hålla på med påhopp och kritik är ingen väg att gå för att lösa detta. Då dom flesta av oss är klara över vad som gäller och vart ändringen måste börja.

Då hjälper inte hugg och glåpord. Och eftersom jag lever mitt liv dag för dag så ser jag allt strunt och alla dumheter som kastas ut i sociala medier men få gör något vettigt av det som snurrar runt.

Och Tyvärr vill jag säga Är det för lite av framfötter hos politikerna. Dessutom OM någon politiker har massa framfötter och tar ton då gör den politikern FEL…!

Vi lever i ett imponerande samhälle över lag. Men i just detta fall. SNÄLLA håll god ton och låt oss samarbeta inte bara i Stockholm utan landstingsmässigt över Hela Sverige.

Då jag med full säkerhet kan säga att jag har en hel del vårdpersonal som stödjer mig i denna text och troligen även en hel del personer som sitter i samma situation som jag själv. Så bör vi kunna samarbeta och få till denna förändring och vi börjar med att tala om förändringar i Bokningssystemet och journalsystemet. Det ska då inte bara gälla i storstäderna utan över Hela Sverige.

Någonstans finns det säkert en enkel men dyrbar lösning. Och som sagt med dagens teknologi kan det inte vara en omöjlighet att lösa.

Vi har en sak till när jag ändå är igång och det är Färdtjänsten. Detta tokiga system. Jag jobbade i färdtjänstbussarna och på bokningen när Samplan kom till Stockholm. På den tiden hade vi chaufförer som hittade i stan. Vilket vi tyvärr inte har idag till så stor del. Jag kan säga ifrån i bilen men många kan inte det och vågar heller inte klaga för man tror att man inte får åka färdtjänst mer.

Samplan är ett otyg. För chaufförer och för brukare. I bilen får chauffören ta emot bokningen från brukaren 5 minuter innan upphämtning i detta läge kan han/hon även få en samplanering. Vilket innebär att brukare nummer 2 har samma bokningstid som brukare nummer 1. Och chauffören får detta samtidigt på olika adresser ! Någon brukare blir alltid försent upphämtad.

Brukare har i nuläget lärt sig att boka sina resor i mycket god tid ( gärna 1 timme innan) för att vara på den säkra sidan och komma fram i tid.

Så rent praktiskt sett ur brukarens synvinkel så kan det se ut ungefär så här:

”Begär hämtning till sin bostadsadress i Älvsjö kl 10.30 för att hinna till sin läkartid kl 11.30 på Huddinge sjukhus. Taxin kommer men har en samplanering från Skärholmen som ska släppas av vid Vårby och sen köra vidare till Huddinge sjukhus. Klockan 11.30 anländer brukare nummer 1 till huvudentrén på Huddinge Sjukhus och är därmed försenad.”

Här är ett läge när ordet samarbete inte ska finnas. Samplan fungerar inte på andra ställen i Sverige så varför ska det fungera i Stockholm? Ej heller inom färdtjänsten finns det samma bokningssystem över Hela Sverige.

Visst är det väl underbart? Återigen, varför köper man inte in samma system och jobbar på samma sätt i hela Sverige?  – Vad är problemet?

Är det någon politiker eller myndighetsperson som är rädd för att förlora jobbet även här?

Jag använder mig ofta av uttrycket: Gör om, gör rätt. Och där anser jag att vi ska börja. Saker som inte fungerar måste rättas till. Vems fel det är i grunden bryr jag mig inte om, utan det är här och nu.

Och åter igen, den politiker som vågar ställa sig upp och ta en strid och Göra om och göra rätt kommer få min röst i framtiden så länge jag ser ett förändringsarbete i samarbete för och med hela Sverige inte bara på sitt eget ämbetsrum.

Som avslutning så summerar jag lite.

 1. Ändra bokningssystemet.
 2. Samarbeta
 3. Låt specialisterna ta sina saker och inte lägga det på husläkarna.
  (det finns faktiskt friskare människor som behöver gå till husläkaren)
 4. Ändra /Ta bort Samplan systemet inom färdtjänsten.
 5. Släpp in människorna i politiken och lyssna på dom.
 6. Gör om och gör rätt.

Tack för ordet.
Leena Graaf

3 kommentarer

 • Pingback: Grundsystemen inom vården måste göras om. – Micael Lidéns Blog

 • Reblogga detta på Micael Lidéns Blog och kommenterade:
  Mycket bra skrivet, känner igen väldigt väl i din artikel, som långtidssjukskriven med tre olika migrän diagnoser, samt följdsjukdomar av dessa.

  Gilla

 • Har noterat att i bl.a. Grekland, så belastas inte läkare utav fall med enklare åkommor. Detta sköter i stället apoteken, som har den initiala kontakten med patienten, där rådgivande funktion naturligtvis ingår. Det hela blir avsevärt smidigare, än att som i Sverige behöva jaga en läkartid för att eventuellt kunna lösa sin medicinska situation.

  Där har de även en annorlunda syn på naturmedicin och det är inte en ovanlig syn med ett rikligt utbud på ett apotek. (Läkemedelsindustrin har inte alla lösningar, även om de vill ge sken av det … Av tillgängliga mediciner som finns idag, uppdelat på symptomhämmande preparat samt botande läkemedel, dominerar tyvärr de förstnämnda och incitament att förändra denna situation saknas, då det inte finns någon ekonomisk vinst i det …)

  Gilla