Så enkelt fejkas skärmdumpar på Facebook som kan användas emot dig.


Om du blivit anmäld för HMF, (Hets mot folkgrupp) och varit på ett polisförhör så har du säkert blivit presenterad för skärmdumpar som polisen vill använda som bevis mot dig.

Det finns ett par enkla tumregler man ska känna till när man sitter där hos polisen och får skärmdumpar man inte känner igen eller inte vill känna igen.

  1. Erkänn aldrig nånting, neka rakt av.
  2. Godkänn ALDRIG ett brottsföreläggande, då döms du mot ditt nekande utan bevis.
  3. En SKÄRMDUMP från en webbsida som Facebook är INTE godtagbar som bevis då det är allt för lätt att fejka det. För att en skärmdump ska vara giltig måste den tas av polisen t.ex. genom en mobiltelefontömning eller tömning av din dator där man kontrollerar loggfiler och historik. Alternativt loggfiler direkt från Facebook, vilket de aldrig ger ut eftersom deras koder är hemliga. De tjänar pengar på sina koder och algoritmer.
  4. Om ett inlägg är raderat från Facebook, och alltså inte finns kvar ”fysiskt” så har åklagaren svårt att bevisa vad du har skrivit. Därför försöker man använda skärmdumpar. En metod som t.ex. Näthatsgranskaren använder sig av.

Näthatsgranskaren skannar av Facebook, tar skärmdumpar och gör sedan anmälningar. Men det finns en hake med detta. Vem som helst, även en organisation som Näthatsgranskaren skulle lika enkelt som någon annan kunna fejka ett inlägg från vem som helst om de verkligen ville det. (Vi förutsätter att de inte vill det).  Det är extremt enkelt.

För att illustrera detta har denna video gjorts, som visar hur enkelt man kan ändra vilket inlägg som helst, även ändra tidsstämpeln (vilket videon INTE går in på i detalj av naturliga skäl). Med hjälp av en fejkad skärmdump, med ändrad tidsangivelse kan man hävda att den fejkade skärmdumpen är äkta och tagen vid ett tidigare tillfälle än det eventuella inlägg som fortfarande kan ligga kvar på Facebook. Man kan hävda att den man anmäler har tagit bort det inlägg som fejkats och ersatts med ett nytt inlägg med en senare tidsangivelse.

Med andra ord, Videon visar hur enkelt vilket inlägg som helst kan ändras och du kan bli anmäld för att ha sagt nåt du inte sagt…eller du kanske bara vill hävda att du inte sagt det och påvisar detta förfarande för att mena att det du sagt är fejk.

Klicka HÄR för att se videon i en lite tydligare version.

Att jag visar detta kanske någon vill få till att jag bryter nån lag eller lär ut hur nån ska göra för att begå dåliga handlingar. Så är inte fallet. Funktionen som gör detta möjligt finns inbyggt i alla webbläsare och är alltså tillgängligt för vem som helst som vet hur en dator fungerar. Att Rosa Traktorn visar den här videon kan ses som utbildande i webbläsarfunktionerna som finns. Hur sedan dessa brukas eller missbrukas ligger helt på varje människas ansvar.

Jag uppmanar till att INTE använda detta för att fejka inlägg och göra livet surt för andra, det är inte etiskt försvarbart. Jag visar detta helt och hållet i syfte att visa att detta kan användas emot dig, eller vem som helst som är obekväm på nätet och som vissa grupper med alla medel vill tysta eller göra livet surt för.

Det finns andra sätt, Photoshop eller så kallade ”fakewalls”, sidor som generar fejkade inlägg som humor. Dessa brukar i regel avslöja sig själva genom någon liten ikon eller annan markering som visar att det är fejk…

Den här videon visar hur fejkade inlägg kan skapas DIREKT på Facebook självt och hur man sedan enkelt sparar det man fejkat…

Var nu förståndig och använd inte detta i syfte att skada andra, se det som en upplysning och en varning. Se det som undervisande hur någon kan göra livet väldigt surt för dig…

Nu är du dock varnad och undervisad.