Svenska skolan i fritt fall.


Jan Hervig

I samarbetet med norska Resett kommer här ytterligare ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. < Svenska skolan i fritt fall.>. Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed till hans bidrag.

bar2

ulsrud-videregc3a5ende-768x512

Demonteringen av det svenska skolsystemet är mer dramatisk än de flesta människor anar. bakom avslöjande dokumentation står professionella och fackfolk inom skolverket. Chef för kungliga vetenskapsakademin och författaren, Per Kornhall, skildrar i sin bok med en titeln: ”Barn Experimentet – Svensk skola i fritt fall” (Leopard förlag). (Boken finns på bokus).

Per Kornhall är trots sin frispråkighet och obehagliga dokumentation, otroligt nog fortfarande en av de mest respektfulla skoldebattörer i Sverige – ingen tar honom på sakliga fel och politiker vågar motsäga honom. Han är kunnig om vad han talar om, medan politikerna visar tydligt att de är olämpliga – och ofta helt utan professionell bakgrund i skolfrågor. Men det är ändå dessa politiker som har lagt upp dagens skrämmande skolpolitiska verkligheten, som nu oftare betecknas som ett haveri av hela det svenska samhället.

Författaren beskriver i sin bok hur representanter för svenska skolmyndigheter, d.v.s. politiker vid ett studiebesök i Finland 1990 skröt om att Sverige nu utvecklat ”- Den bästa skolan i världen.”

Svensk skolpersonal med expertis och insikt frågade sig varför man skulle experimentera med en skola som efter internationella undersökningar var en bra skola, en skola som arbetade enligt förutsättningarna. Det var situationen den gången. Men politikerna rotade i ideologi och socialism, helt utan professionell insikt, tävlade mot en politisk revolution i skolan som skulle passa perfekt för en pompös och humanitär stormakt som Sverige.

Och dramatiska förändring skulle komma i dess kölvatten. Endast baserat på politiska värderingar. Det fattades beslut helt utan konsekvensanalyser, som svenska politiker alltid motsätter sig och på kort tid har svensk skolpolitik vänts helt upp och ner. Reformpedagoger och karriärsugna politiker ledde vägen. Ingenting skulle bli som det var. Det var den obestridliga utgångspunkten för de radikala reformer som nu skulle komma från vänsterextrema ideologer som plötsligt var experter på skola och utbildning.

Resultatet blev en skola där resultat som föll i rask takt, och desillusionerade och uppgivna lärarna och rektorerna uttalade förtvivlan. Svenska lärare är nu den akademiska grupp som uttrycker mest missnöje med sin arbetssituation.

https://www.expressen.se/debatt/sa-sanktes-den-svenska-skolan/

Det är värt att poängtera att Göran Persson var en aktiv drivkraft för skolrevolutionen. Han tillhör för närvarande den nya rika, politiska sosseeliten som ligger långt från den svenska arbetarklassen och det svenska ”folkhemmet” med sin egendom på landet som kostat över 6 miljoner med tillhörande mark för 12,5 miljoner. En av de främsta lyckojägarna som inte känner ansvar för pensionärernas tragiska öde i dagens Sverige. Och han tar naturligtvis inget ansvar för den skolskandal han själv var en av arkitekterna bakom.

Sverige gör sig uppmärksammat internationellt med sin speciella skolsituation. En otroligt negativ trend som vi aldrig har sett maken till. Svenska studenters kunskap om matematik, läsning och läsförståelse minskar snabbare än i något annat land inom OECD.

Olikheterna mellan skolor ökar dramatiskt, det handlar inte minst om segregering, etnicitet och ett antal socioekonomiska faktorer.

Ingen vågar utmana politikerna om de verkliga orsakerna till tragedin. Den massiva och okontrollerade importen av analfabeter med en strikt religiös uppfostran och utan svenskt språk. Människor som inte vill integreras i den svenska samhället, av religiösa och ideologiska orsaker, och därmed hamnar i getton, och utanför det svenska samhället.

Enligt Anders Trumberg vid Örebro universitet som forskat på den svenska skolan upplever Sverige nu en ”vit flykt” i alla delar av landet. Den svenska medelklassen flyr från skolor där deras barn måste blandas med ”de andra”, som är det försiktiga uttryck svenskarna använder. Bara att säga att det handlar om invandrare kan vara riskabelt och åtalbart som ”hatbrott” och ”hets mot folkgrupp (HMF).”

En intressant punkt i den svenska debatten är ett inspel av statsvetarna Staffan Lindberg och Richard Svensson vid Göteborgs universitet, som anser att det system som Sverige har utvecklat i skolpolitiken bygger mer på tron på diktatur än på demokratiska värden.

OECD föreslår att Sverige inför kvoter för barn med låg socioekonomisk status för att förbättra skolprestationer. Så mycket som 61 procent av barn av första generationen migranter misslyckas med undervisning i svenska skolor.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/oecd-infor-sarskilda-kvoter-for-socioekonomiskt-missgynnade-elever

Detta senaste initiativ innebär att eleverna i alla svenska skolor bör blandas efter en politisk distributionsnyckel. Fenomenet ”vit flykt”, där föräldrar i panik försöker rädda sina barn bort från skolor som inte fungerar kommer inte att vara en räddningsplanka i framtiden.

När ett lands skolsystem fullständigt kollapsar är landet i en allvarlig kris. När landets regeringar inte ens inser det, är det lite hopp om förbättring. Därför måste Norge så småningom förbereda sig för att ta emot svenska flyktingar. Även om man inte helt kan jämföra Stefan Löfven med Venezuelas Nicolás Maduro, så finns det en hel del likheter.

Kampen mot yttrandefrihet, demonisering av motståndare, manipulation, lögner och valfusk.

I vilket fall som helst blir den sorgliga slutsatsen att: Den svenska skolan är dömd. Sverige som nation är förlorad.

Källa: https://resett.no/2019/02/04/svensk-skole-i-fritt-fall/

3 kommentarer