Löfvens cyniska maktspel


Jan Hervig

I samarbetet med norska Resett kommer här ytterligare ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. Löfvens cyniska maktspel.” Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed till hans bidrag.

bar2

lööf

Centerpartiets partiledare Annie Lööf er i forhandlinger med Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

 

”Sveriges riksdag” är en spännande absurdteater. Löfvens spel för att komma tillbaka som statsminister blir mer och mer desperat. han har fått smak på makt och vill bli historisk, en landsfader och inte bara en övergångsfigur. Men realiteten – som verkar mer diffus i Sverige än i andra länder – vill invänta och sätta ut honom, det är bara en tidsfråga.

Vad som inte är så synlig i detta regeringsspel är den råa maktkamp som nu utvecklas mellan Socialdemokraterna och svenska LO. Den äger rum mestadels i det fördolda, utanför Rosenbad, men lite av det slipper igenom i media och i LO’s egna kanaler. Det handlar om att den sista kvarlevan av folkhemmets maktstruktur nu går mot sin upplösning. Begreppet solidaritet har alltid varit centralt för den svenska arbetarrörelsen, både för sin egen självförståelse och som en sköld mot politiska motståndare – De osolidariska.

Den traditionella enigheten mellan maktpolitikerna i Socialdemokraterna och LO har satts på ett seriöst prov. Ända sedan 1898 när Landsorganisationen i Sverige (LO) bildades med stöd från Socialdemokraterna har ett nära professionellt politiskt samarbete mellan socialdemokraterna och LO-föreningar präglat den svenska arbetarrörelsen. Det skulle bli den grund för det svenska folkhemmet, som statsminister Per Albin Hansson lanserade som ett begrepp 1928. Ingen förutspådde att svenska politiker från arbetarrörelsen en dag skulle bli en separat överklass.

Från början satt representanter för LO i partiledningen, och LO-representanter har blivit både riksdagsmedlemmar och statsråd. Det ekonomiska stödet från LO till partiet uppgår årligen till miljonbelopp och LO rapporterade nyligen att de kommer att använd 30 MILJONER kronor som kampanjbidrag för att se till att Löfvens regering får en ny valperiod.

Löfven spelar ett högt maktspel. Han representerar inte bara de sämsta valresultaten för Socialdemokraterna på 100 år, något som för honom är ett icke-tema, men han är också villig att offra ett viktigt avtalsförhållande mellan Socialdemokraterna och fackföreningarna, som har varit grundläggande för den socialistiske samfundsmodellen i Sverige.

Löfven är uppenbart beredd på att gå mycket långt för att behålla sin makt, och möter därför de krav som Annie Lööf (C) lade ut som villkor för att släppa fram honom som statsminister igen.

Ett skräckscenario för alla parter, med undantag för SD är ett nyval där det politiska ”spetälske” Sverigedemokraterna går fram ytterligare. Att LO nu faktiskt föredrar ett så kallat extraval är därför en överraskning och mycket olämplig inmatning för Löfven på hans ”blocköverskridande” friartåg med Lööf.

Löfvens osannolika ”ja” för Annie Lööfs krav kom som en chock för LO’s ledare. Det svenskar benämner som ”arbetsrätt” är en helig ko i fackföreningsrörelsen. ”LO kommer inte att tveka att ta detta som en maktfråga”, skriver organisationen på sin webbplats.

I en intervju med Sveriges Radio uttalar LO’s ordförande Karl-Petter Thorwalsson: ”Man kan inte ta bort arbetsrätten för flera hundra tusen svenskar i en kompromiss. Då är det bättre att gå till extraval och låta det svenska folket uttrycka sin åsikt om denna viktiga fråga.”

LO förbundets byggnadsordförande Johan Lindholm, är förvånad och oroliga över Löfvens kompromiss: ”Jag kommer att vara tydlig med att Socialdemokraterna INTE har fått något mandat att förhandla bort vår arbetsrätt och man kommer inte att få det heller. Löntagarnas rättigheter och säkerhet är inte till salu vid förhandlingarna med ett nyliberalt och löntagarfientligt Centerparti.” skriver han i ett pressmeddelande.

I den politiska korrekthetens Sverige, är realitetsförnekelse en naturlig del av politiken. Vad som överraskningar oss som åskådare är att oärliga och inkompetenta politiker närmast på obestämd tid kan driva sitt narrspel för folket utan att bli konfronterade med lögnerna och ställas ansvariga.

Källa: https://resett.no/2019/01/05/lofvens-kyniske-maktspill/

 

2 kommentarer