Kognitiv dissonans.


Vad är kognitiv dissonans?

Det är när det sker en konflikt mellan ens tankar (attityder, värderingar, uppfattningar)
och ens beteende. Det ger upphov till en obehaglig känsla som man vill undvika, vilket leder till att man försöker ändra på antingen ens tankar eller beteende. Kognitiv dissonans tillhör det kognitiva perspektivet som fokuserar på hur människan tänker och tolkar sinnesintryck.

Erfarenhet kan kollidera med förväntningar, som till exempel köparens ånger efter att ha köpt ett dyrt föremål. I ett tillstånd av kognitiv dissonans kan folk känna förvåning, rädsla, skuld, ilska eller genans. Folk har mycket av förutfattade meningar och tänker på sina val som korrekta, trots att beviset är motsatsen. Ibland kallat för fenomenet – rättfärdiga sina val.

Denna fördomsfullhet ger den kognitiva dissonansen sin förutsägande förmåga, och tydliggör ett annars förbryllande, irrationellt och destruktivt beteende.

Ett klassiskt exempel på kognitiv dissonans (och ursprunget till uttrycket ”surt, sa räven”) är fabeln Räven och druvorna av Aisopos, skriven cirka 620-564 f.Kr. I berättelsen ser en räv några stora hängande druvor och vill äta dem. Räven är oförmögen att tänka ut ett sätt att nå dem, och gissar att druvorna förmodligen inte var värda att äta, eftersom de säkert var omogna eller sura. Detta exempel följer ett mönster: man begär något, tycker att det är ouppnåeligt och minskar sin dissonans genom att kritisera det. Jon Elster kallar detta mönster för ”adaptiv preferensbildning”.

En individ som är otrogen mot sin partner kan känna skuld och ånger över sitt beteende men bortförklara detta för sig själv genom att ändra sina attityder kring otrohet. Vid ett val mellan två lika goda eller dåliga alternativ kommer man att försöka övertyga sig om att det man valde var bättre än det andra alternativet, eller det som man håller på att bestämma sig för trots allt är bättre. I daglig mun – ”att försöka övertyga sig själv”.

Man strävar alltså efter kognitiv balans och försöker undvika kognitiv dissonans.

Exempel 1

Kognitiv dissonans sker ofta, ett exempel är om man har bestämt sig för att ha
shoppingförbud p.g.a. dålig ekonomi, och sen går man och köper en jättedyr väska. Man mår då dåligt eftersom det sker en konflikt mellan ens tanke och beteende. För att utjämna dissonansen kan man ändra ens tankar och uppfattning genom att komma på anledningar som ursäktar ens beteende genom att säga: “Jag behövde verkligen denna” “Jag får lön på måndag” eller genom att minska värdet på shoppingförbudet genom att säga: “Men det där förbudet var inte så seriöst!” Man kan också ändra på handlingen genom att helt enkelt lämna tillbaka väskan.

Exempel 2

Exempel2

En kvinna som anser sig jobba emot den stereotypa kvinnobilden blir ifrågasatt när hon
demonstrerar för att ”Real women have curves” av en person som undrar om kvinnor som inte har kurvor inte är riktiga kvinnor. Då sker det en konflikt mellan kvinnans uppfattning om sig själv och hur hon agerar eftersom den andra kvinnan får henne att inse att hon inte står upp för kvinnor utan bara vissa kvinnor. Det sker alltså kognitiv dissonans, men istället för att gå in i sig själv och inse att hennes handlingar inte överensstämmer med hennes värderingar, och kanske byta skylt, så väljer hon att dumförklara den andra kvinnan som att hon är ”fatphobic”. Kognitiv dissonans tillhör det kognitiva perspektivet som fokuserar på hur människor tänker och tolkar sinnesintryck. Det behavioristiska perspektivet, som fokuserar på ens beteende, skulle förklara det som att ens tankar och handlingar snarare ändras till följd av att dessa förstärks eller försvagas i olika situationer beroende på vilka som passar bäst.

Kognitiv dissonans skulle också kunna användas för att förklara varför man tenderar att umgås med personer som delar ens åsikter och värderingar, eftersom det annars sker en dissonans mellan dessa. Det behavioristiska perspektivet skulle dock förklara detta med hjälp av operant betingning, dvs. genom att ens åsikter och värderingar blir belönade/bestraffade genom att andra håller med eller inte.

Varför det känns bra att göra rätt

Någon gång har vi alla handlat tvärtemot vad vi egentligen tycker är rätt. Känslan av att vakna upp och när drömmarna skingrats minnas hur illa du behandlat en vän dagen innan är inte rolig. Sättet du uppförde dig på går inte alls ihop med dina värderingar kring vänskap. När det inte går att förtränga det som hänt försöker du omedvetet hitta andra vägar att slippa undan ångern. Du kanske försöker övertyga både dig själv och andra om att det nog var vännens fel också, och att din reaktion egentligen var helt normal. Det är ett förhållandevis vanligt försvarsbeteende.

Vi kan inte gå tillbaka i tiden och säga eller göra något annat än vad vi sa eller gjorde i en situation. Däremot kan du be om ursäkt och försöka göra saken bättre. Säg till exempel att du är på födelsedagskalas och råkar putta ner en present på golvet så att den går sönder. Det är så klart tråkigt och något du skäms över eftersom du visste att presentbordet stod precis där. Vad gör du sedan? Du kan be om ursäkt och köpa en ny likadan present. Du skulle också kunna påpeka hur dumt det var att lägga presenten så nära kanten precis där många går och skälla på den som ställt fram presentbordet. I första fallet försöker du göra rätt i enlighet med de värderingar du har och i andra ändrar du dina värderingar för att passa in med det du gjort.

Kognitiv dissonans är obehagligt

När du handlat tvärtemot vad som är rätt enligt dina värderingar uppstår kognitiv dissonans. Det innebär att det har uppstått disharmoni (dissonans) i dina föreställningar, dina kognitioner. Det kan även uppstå kognitiv dissonans om du får reda på något som inte stämmer med en tidigare uppfattning. En människa som försökt göra goda handlingar och får reda på att det i själva verket inte alls ledde till något gott blir besviken. Det kan också hända att denne inte vill erkänna hur det är utan försöker hålla fast vid det gamla. Då hade personen inte gjort fel och hade inte behövt ångra sig. Det är ett sätt att hantera kognitiv dissonans.

Kognitiv dissonans är obehagligt. När vi utsätts för kognitiv dissonans försöker vi så fort som möjligt göra oss av med den. Det är en stor lättnad att återigen ha harmoni i sitt tankesystem. Tänk på hur jobbigt det är att gräla med en nära vän, och hur svårt det är att sluta grubbla över det innan allt är löst. I de fall du råkar ut för kognitiv dissonans är det ungefär som att gräla med sig själv. Det är ännu svårare att släppa innan harmonin återkommit.

Kognitiv dissonans och logik

Det är förhållandevis lätt att hamna i försvarsställning när du utsätts för kognitiv dissonans. Det kan tyckas som kognitiv dissonans går tvärt emot logiken, eftersom försvarsmekanismen kan ge ologiska förklaringar. Ibland är det dock enklare att släppa det logiska tänkandet för att slippa obehaget av både kognitiva dissonans och känslan av att ha gjort fel. Samtidigt är det svårt att övertyga sig själv trots att du slipper kognitiv dissonans om det går emot principer du haft länge. Obehaget som uppstår genom kognitiv dissonans ligger kvar och stör. Då kan det vara skönt att få hjälp att reda ut vad det egentligen är som du mår dåligt av. En kognitiv dissonans som du försökt lösa genom en försvarsmekanism är du troligen inte helt medveten om. I det fallet kan samtal med en psykolog hjälpa dig framåt.

4 kommentarer

 • Bra artikel, Thomaz! Jag pratade med en god vän häromkvällen och vi kom in på just detta med kognitiv dissonans och jag insåg att de flesta som är s k PK egentligen aldrig på allvar har forskat i saker som politik och annat som påverkar den största delen av mänskligheten utan att de istället lyssnat på opinionsbildare och auktoriteter och fortsatt med sitt liv som om världssituationen aldrig på allvar angår dem. När de sedan får obekväma frågor om varför de intagit vissa ståndpunkter baserade på uppgifter från msm, sr och svt och andra s k auktoriteter, opinionsbildare eller kändisar så blir de väldigt upprörda eftersom de aldrig har ett riktigt svar, dvs aldrig har förstått frågan.

  Gillad av 1 person

  • Tack Conny.

   Ja jag fick själv frågor om Kognitiv dissonans av flera personer nyligen som inte visste vad det egentligen betyder. Jag försökte på bästa sätt förklara och insåg att en artikel vore på sin plats. En som är lätt att förstå.

   Jag håller med dig fullständigt i din analys om hur de flesta PK agerar i allmänhet. Många har egentligen ingen aning om vad de egentligen står och hurrar för. Jag upplever det väldigt ofta.. Och det blir nästan alltid konflikter och obekväma situationer med dessa personer som sällan kan svara sakligt på de enklaste frågor..

   Uppskattar att du tyckte artikeln var bra 👍👍

   Önskar dig en God Jul.

   Gilla

 • Pingback: Kognitiv dissonans. — Rosa Traktorn – Life, Death and all between