Paris i kaos!


Vreden har växt sig allt starkare i Frankrike efter förra helgens demonstrationer. Tiotusentals protesterade under lördagen över hela landet och runt 700 personer har gripits i samband Gula västarnas nya demonstrationer.

Efter förra helgens våldsamma upplopp då demonstranter ur protestgruppen Gula västarna drabbade samman med polis har nya jätteprotester brutit ut i Paris. Enligt vice inrikesministern Laurent Nunez deltog 31 000 personer i proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer på flera platser runtom i landet. Under förmiddagen kom den första rapporten om oroligheter i Paris.

Bakgrunden till protesterna: Här är Gula västarnas fem viktigaste krav.

1. Nej till bensinavgifter.
De Gule Veste blokerer en indkørsel til en motorvej i Bayonne.
Händelserna accelererades när en kvinna vid namn Priscilla Ludosky lanserade en proteströrelse på Facebook mot skattehöjningarna i januari 2018 vid 58 öre per liter diesel och 29 öre per liter bensin. I slutet av oktober hade ungefär en miljon gått med i Priscilla Ludoskys proteströrelse och andra liknande rörelser tog fart online när president Emmanuel Macron meddelade nya skattehöjningar i januari 2019 med 57 respektive 22 öre. Avgifterna bör stiga till 2022. Beslutet publicerades vid en tidpunkt då oljepriset steg snabbt.

2. Nej till högre skatter.
     I weekenden var der voldsom ballade i det centrale Paris.
Miljoner franska människor har en lång väg till arbetet, och kollektivtrafiken i provinsen lider av nedskärningar. Enligt Gula västarna är ökningarna i bränsle och värmeolja droppen som får bägaren att rinna över. Den totala skattebördan i Frankrike är idag skyhög och i kombination med låga löner och de senaste månadernas inflationen har köpkraften minskat  i sådan utsträckning att det för miljontals franska människor är svårt att få ihop vardagslivet ekonomiskt. Antalet fattiga stiger avsevärt, och sociala organisationer fördelar mat som aldrig förr.

3. Kapitalskatten måste returneras.
Brændte biler ligger strøet i gaderne nær Triumfbuen.
President Emmanuel Macron har avlägsnat mervärdesskatten och sänkt skatt på utdelning, i hopp om att dessa pengar kommer att investeras och kommer att återvända som arbete, och arbetsgivarna fick bara 157 miljarder dollar i så kallat investeringsstöd (nästa år).Gula västarna, och många ekonomer betraktar dessa ”gåvor till de rika” som en provokation.  Mervärdesskatten i sig kan finansiera hela den ekologiska omvandlingen, enligt det gröna partiet. För de Gula västarna är återintroduktion av förmögenhetsskatt ett ultimat krav för presidenten.

4. Höjning av minimilönen.
Forhøjede afgifter på benzin og diesel udløste protesterne. Nu er flere områder med i demonstranternes budskab.
Ett av kraven från de Gula västarna är en ökning av statlig garanterad minimilön, som idag är brutto 1 498 euro (11 235 kr) per månad. Nettobeloppet är 1 185 euro
(8 888 kr) när alla sociala avgifter betalats.
 Ungefär 11 procent av de registrerade arbetstagarna får detta belopp, men många arbetar för mindre. En ökning på 100 euro i månaden (ca 755 kr) blir ett enkelt sätt att hjälpa de lågavlönade arbetarna, säger Gula västarna. Men regeringen säger nej och refererar till företagens konkurrenskraft.

5. Macron måste avgå.
Præsident  Emmanuel Macron er på rundvisning i det hærgede Paris. Demonstranterne kræver hans afgang.
”Macron Démission” (”Macron måste avgå”), så låter det överallt där de Gula västarna samlas. President Macron har faktiskt ärvt årtionden av problem och efterdyningar, men nu verkar han som en president som kommer att låta den arbetande delen av befolkningen, pensionärer och utbildningssökande betala reformerna, ekologisk omstrukturering och minska Frankrikes stora skuld samtidigt som antalet miljardärer och de rika ökar sina rikedomar ännu mer. Hans ofta sparsamma stil betraktas samtidigt som en form av förakt för de många fransmän som idag känner sig glömda.

Dessutom har Frankrike den största europeiska muslimska befolkningen på nästan 10 miljoner muslimer som inte kan integreras och måste finansieras ekonomiskt. Statens utgifter för parallella samhällen ökar astronomisk och debiteras automatiskt vanliga etnisk-franska skattebetalare. Moskéer byggs överallt i Frankrike på rekordtid. Det finns tal om miljarder dollar som kommer från Mellanöstern, men muslimerna verkar vara fattiga och måste underhållas. Ingen ställer kritiska frågor om det är logiskt och rättvist, den debatten avvisas av Macron. Islam får inte kritiseras.

När kommer kravallerna till Sverige? När ska svensken vakna ur koman?

2 kommentarer