Att hylla mångfald!


Jag är ofta anklagad för att hata mångfald när ingenting egentligen kunde vara längre från sanningen. Tja, ingenting utanför skriften, i alla fall.

Nej, jag är en stor supporter av mångfald. Faktum är att jag är supporter av ett brett spektrum av mångfald, inklusive kulturell mångfald, religiös mångfald, politisk mångfald och mångfalden av åsikt i allmänhet. – Jag tar gärna emot allt som ges inom dessa områden. Jag kan helt enkelt inte få för mycket av den stora mångfalden av idéer och kulturer på jorden som ömsesidigt berikar varandra.– Med ett eller två undantag.

Till exempel tycker jag mycket om kinesisk kultur. Inte för att jag tycker om allt i den kinesiska kulturen. Det gör jag inte, inte på långa vägar. Det finns mycket i den kulturen som jag har svårt för, men den är annorlunda och exotisk nog för att jag kan känna mig berikad av den utan att känna att den försöker tränga sig på mig på något sätt – En kvalitet som inte kan prisas för högt enligt min åsikt.

Faktum är att kinesisk kultur är ett bra exempel på hur multikulturalismen kan fungera. I många väststäder hittar du en ”Chinatown”, och om du går igenom dessa kan känslan bli att du befinner dig i Hong Kong. Det finns inga försök att integrera. Det handlar om att vara kines.

Men också, vilket är väldigt viktigt, så finns det inget försök att utöka sitt inflytande politiskt eller att införa kinesiska standarder för beteende eller utseende på någon annan. Om alla andra etniska grupper betedde sig som kineserna i detta avseende, då kan multikulturalismen fungera.

Men det gör det inte, för när en kultur drivs av religion innehåller det ofta ett starkt element av moralisk bedömning om andra. Och när den religionen råkar vara socialt konfronterande och politisk suprematism till naturen, det är då multikulturalism tenderar att bryta ner.

Enligt min åsikt tillåter en sådan religion till ett genuint multikulturellt samhälle uppgår till en handling av vandalism, som att sätta en utter i en fiskdamm eller frivilligt släppa in räven i hönshuset. – Det blir blodigt.

När det gäller kineserna gillar jag dem för sina positiva egenskaper: industri, sparsamhet, självförtroende. Jag hoppas det är inte en rasistisk generalisering.
Ja, jag vet att det alltid är fel att generalisera om människor om man inte på ett falskt sätt lyfter fram dem som offer, i sådana syften är det är obligatoriskt att generalisera, men jag tror att jag kom undan med det. – Eller?

En aspekt av kinesisk kultur som de flesta människor i väst kan identifiera sig med är mat. Den kinesiska matkulturen är berömd, eller omnivorös. Är man vegetarian är det särskilt exotiskt, fruktansvärt och avskyvärt, men bara om det inte är rasistiskt.

En kinesisk kvinna som arbetar på en närbelägen kinesisk restaurang berättade för mig att det enda med ben som hon inte äter är ett bord, och det enda med vingar som hon inte äter är ett flygplan.

Jag letade upp det där på internet och som jag misstänkte, så är det ett gammalt kinesiskt uttryck. Det är inte exakt Ming-dynastin, eftersom flygplan bara har funnits i drygt ett århundrade, men det är tillräckligt gammalt för att berätta för oss att kineserna är ungefär lika noga med sin mat som de är om djurs välbefinnande, eller deras regering när det handlar om mänskliga rättigheter.

Behandlingen av djur i Kina är särskilt omänsklig, barbarisk och äcklig och förtjänar att bli allmänt publicerad och utdömd till dess att det stoppas eftersom det inte bara förnedrar och vanärar kineserna själva, men hela mänskligheten, tack så mycket.

Här i Europa älskar vi att läxa upp kineserna om mänskliga rättigheter. De måste tro att vi är besatta av ämnet, vilket vi naturligtvis är. Vi är så tokiga i mänskliga rättigheter i Europa att vi nu har rätt att göra vad vi vill, utom att välja vår egen regering, göra våra egna lagar, eller tala på ett sätt som sårar andras känslor. – Alla måste ständigt curlas.

Åh ja, vi är verkligen mästare i mänskliga rättigheter.

Men under de senaste åren har termen ”mänskliga rättigheter” blivit mycket mer diffus och luddig och har kommit att betyda olika saker för olika människor och kulturer, och det måste ju vara bra eftersom alla kulturer är lika, eller hur?

Så, FN: s råd för mänskliga rättigheter kan nu inkludera vyer som de i Kina och Saudiarabien och fortfarande behålla ansiktet.

När saudierna pratar om mänskliga rättigheter, om det är förbjudet av sharia så ingår det inte. Med andra ord ingår inte mänskliga rättigheter. Men det är kulturell mångfald för dig. Men låt oss nu inte karpa och kritisera. Låt oss omfamna och fira skillnaderna. Vissa människor har mänskliga rättigheter och andra har det inte. Leve mångfalden.

Så olika är vi på denna planet att jag ibland tänker att om utomjordingar skulle komma hit från en annan galax skulle mottagningen de får nog bero mycket på var de råkade landa. Om de landade någonstans i Europa skulle deras rättigheter automatiskt skyddas – Förutsatt att de var mänskliga, vill säga.

Faktum är när jag kommer att tänka på det, kanske vi borde ändra hela begreppet till lagen om ”Humanoida rättigheter” istället, bara för att undvika eventuella förlägenheter på det området, utifall utomjordingar verkligen skulle landa, man kan aldrig vara nog försiktig på det området.

Men givetvis skulle de bli välkomna och uppmanas att stanna, men inte att integrera, av kulturella skäl. Och om de inte talar vårt språk, så är det vårt fel, inte deras. Skulle deras krav sedan visa sig vara avvikande från vårt sätt att leva, då gör vi naturligtvis vårt bästa för att inrymma dem för samhällets sammanhållning, den högsta av alla dygder.

Om de till exempel skulle finna att atmosfären inte riktigt faller dem i smaken. – Lite för mycket syre, kanske inte tillräckligt med metan. – Då skulle vi vara moraliskt skyldiga att justera det så gott vi kan till deras fördel i en anda av ömsesidig tolerans och respekt.

Å andra sidan, om de råkade landa någon annanstans, låt säga i Kina eller Saudiarabien skulle inget av detta vara ett problem. I Kina skulle de helt enkelt hamna i en stekpanna, och i Saudiarabien hade de helt enkelt avrättats i enlighet med koranen och Sharia,  det skulle vara slutet på den saken.

Olika slag för olika folk. Är inte mångfald underbar?