Moskébygge på hal is.


NCC drar sig ur moskébygge efter misstankar om ekobrottslighet. Tre av de häktade personerna i styrelsen för friskolan Al-Azhar som misstänks för grov ekonomisk brottslighet har kopplingar till insamlingsstiftelsen för moskébygget i Rinkeby. Med anledning av händelseutvecklingen drar sig byggföretaget NCC nu ur samarbetet med stiftelsen.

Flera personer som ingår i styrelsen för den kritiserade muslimsk friskolekoncern, Al-Azhar, är häktade för grova ekobrott. De häktade är nyckelpersoner bakom bygget av den nya moskén i Rinkeby. I härvan finns också ett bolag som vill starta en islamisk bank i Sverige. I förra veckan slog polisen till på flera platser i Stockholm och grep fyra personer som sitter i styrelsen för Al-Azhars skolor, samt den före detta ordföranden i styrelsen. Det är totalt fem personer som är misstänkta för grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman. Den tidigare ordföranden misstänks också för grovt penningtvättsbrott.

Al-Azhar har varit i blåsväder tidigare. Senast förra året fick deras skola i Vällingby kritik av Skolinspektionen för att man höll bön under lektionstid. Samma skola har dessutom haft könsuppdelade idrottslektioner och uppdelning mellan pojkar och flickor på skolbussen.

Mot bakgrund av misstankarna avslutar nu byggföretaget NCC sitt samarbete med stiftelsen. När uppgifterna dök upp under tisdagen gällande den misstänkta kriminella verksamheten valde NCC att avsluta samarbetet.

NCC har tidigare har bekymrats över stiftelsens förmåga att samla in ekonomiska medel. NCC fick garantier att man avsåg att samla in medel från medlemmarna i Mälardalen och Stockholm. Al-Azhar uppgav att de hade en ambition att 8.500 medlemmar skulle samla in 100 miljoner kronor genom att betala 1.000 kronor i månaden i ett år. Det skulle bara vara svenska pengar och inga utländska donationer.

Media har tidigare rapporterat att insamlingsstiftelsen kritiserats då den välkomnade donationer från bland annat Saudiarabien. I ett senare skede meddelade stiftelsen att man beslutat att inte ta emot något ekonomiskt stöd från utlandet.

Men nu har alltså NCC dragit sig ur hela bygget och Moskén får nog vänta en lång tid på att få entreprenörer att ta på sig ansvaret för att bygga den kritiserade Moskén i Rinkeby.

Det förefaller som om man inte drar sig för att begå ekonomiska brott för att sprida islam och fortskrida islamiseringen av Sverige. Man drar sig inte för nånting tydligen. Det här kanske kan vara startskottet för att se närmare på flera moskébyggen runt om i landet och se efter om det förekommer mer oegentligheter i processen.