Mansdagen: en vanlig dag på Radio P4 – med toaletten i centrum.


Magnus-Stenlund_Sunt-Förnuft

 

I samarbetet med Magnus Stenlund på Sunt Förnuft kommer här ett nytt inlägg: Mansdagen: en vanlig dag på Radio P4 – med toaletten i centrum.

bar2

46496264_575526502878192_642734730495655936_o

I korthet: P4 väljer att uppmärksamma *Den Internationella Toalettdagen’ istället för den internationella Mansdagen. Det är förstås en medveten provokation att ens ha gjort toalettens dag till samma dag som Mansdagen. Vilket alltså inte hindrar public service från att fullborda hånet. Efter en eftermiddag/kväll med indoktrinering, mångkultur och oemotsagd sossepropaganda – fortfarande inte ett ord om de stora problem män och pojkar har i Sverige.

Igår var det ’Den Internationella Mansdagen’. Men det kanske ni inte visste? Svårt att hålla reda på bland alla jippon, allt från Kanelbullens dag till Black Friday. Men ’Den Internationella Kvinnodagen’ kan dock ingen missa, om man inte bor i en grotta med ljudisolering. Alla tidningar, radio- och tv-kanaler har tjogvis med artiklar och nyhetsredaktionerna försöker få till en feministisk vinkling på allt, från kvinnligt drivna gasellföretag till påstådda metoo-trakasserier.

Mansdagen 19 november – om mansproblem. 

Men jag råkade av en slump få reda på det i alla fall, om Mansdagen alltså. Tyvärr hade jag planerat dagen för en massa praktiska saker, så jag hann inte skriva om något av de aktuella mansproblem som existerar i dagens Sverige. Att t.ex. 9 av 10 uteliggare är män eller att 7 av 10 självmord begås av män. Att risken att förolyckas eller skadas i arbetet – eller bli utsatt av våld från andra män – är så mycket större än motsvarande risk för kvinnor – så att det ger flera år kortare snittlivslängd. Eller den större ensamheten och lägre andelen högskoleantagna – som i sin tur bådar för ännu större ensamhet. Den medvetna diskrimineringen, att pensionen i Sverige ska räknas ut som om män har samma medellivslängd som kvinnor, skulle i sammanhanget också ha kunnat nämnas.

Eller att vi har en machokultur i skolorna som ingen tycks bry sig om, som gör att pojkar läser och pluggar så lite de kan – vilket ger en allt lägre andel med högskolebehörighet. Alarmerande – tycker jag. Liksom att tjejerna ändå får betydligt fler ’snällbetyg’. Att skolans avsaknad av auktoritet drabbar de mer rörliga och ’typiskt grabbiga’, de – oftast killar – som har diagnosen ADHD, och som mer än några andra verkligen behöver fasthet i de vuxnas bemötande. Eller förbudet mot att tävla i skolans läsämnen, som främst drabbar killar; de som med tjugo gånger mer testosteron i kroppen har sin tävlingsinstinkt som främsta motivationsfaktor. Att man istället vill göra om dem till ’andra klassens flickor’ med feminiserad uppfostran. Det skulle kunna tas upp.

Kanske något av allt detta skulle nämnas på radion? Jag brukar aldrig ha den på, men den senaste veckan har det råkat bli så – när man städar och fixar så är den ju ett sällskap. Jo, jag vet, svensk statlig radio har en vänsteragenda, så mansproblem är inte prio ett. Men något kanske ändå, trots allt?

P4 – en ström av faktaförnekande och indoktrinering.

När jag slog på P4 handlade det om… toaletter!? Sedan nyhetsinslag, andelen kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier har ökat från 2,7% 2012 till 10,7% 2017. Orsaken var – enligt radion – okänd! En ung kvinna från ’White Monday’ fick sedan lägga ut texten; vi svenskar lever upp världens tillgångar så snabbt att om vi inte ändrar oss och börjar köpa begagnat, så kommer jorden gå under inom 12-13 år. Så är det bara. Programledarna höll med: ”Det har sagts gång på gång förut, men förtjänar att sägas igen: 12-13 år”. Eftersom FN har sagt det så är det ju en opolitisk sanning, som radion får upprepa hur ofta de vill. Jag håller med: kom nu ihåg detta alla, om 12-13 år. Så vi kan jämföra med vad de säger då.

Etnicitet ’okänd’.

Så var det nyheter om ett par ‘typiska’ övergrepp, vardagsmat alltså, en bomb vid Mariatorget och en 16-årig pojke som blivit kidnappad av några rymlingar från ett ungdomsvårdhem. Förövarnas namn eller deras etnicitet var givetvis inte av intresse. Som sagt, orsaken till att de allt vanligare sexuella trakasserierna var okänd fick ju därmed ett indirekt svar: därför att medierna inte vill berätta. Men den slutsatsen kräver en viss analysförmåga, som de reguljära radiolyssnarna efter åratal av indoktrinering knappas kan förväntas ha.

Oemotsagd sossepropaganda.

Så handlade det om alltfler hemlösa barn i Malmö. Etnicitet lika okänd. En talesman för S fick lägga ut texten: Han tyckte att bostadsföretagen skulle börja tillgodoräkna familjerna deras försörjningsstöd ( = socialbidrag) vid bedömning om de skulle klara hyran. Att hyresvärdarna kanske inte borde göra det, för sin egen skull, var det ingen som nämnde och någon oppositionspolitiker fick inte komma till tals, om hur en snedvriden bostadsmarknad i så fall skulle bli än mer surrealistisk. I nästa nyhetsinslag ojade sig sossarna över de stackars så kallade ’arbetstagare’ som fick ta del av regeringens stödpengar till arbetslösa, s kt ’extratjänster’ – dvs lön betalad helt eller nästan helt i form av statliga bidrag. Några ’lyssnarröster’ hördes, som höll med; man hade inte hängt med i löneutvecklingen här. Opposition eller kritiska röster saknades; att mitt i högkonjunktur subventionera låtsasjobb, som nästan aldrig omvandlas till riktiga jobb kunde annars någon fått nämna. Men inte i P4.

Barnprogram – Hassan berättar om hur kul ramadan är.

Så var det barnprogram. Om Hassan, Muhammed och andra muslimska barn, som glatt berättar om hur kul Ramadan – muslimernas fastemånad – är. Nu ’råkade’ barnradion förra gången jag lyssnade sända en arabisk folksaga om en get, uppläst av en arabisk man på bruten svenska, så jag var inte direkt förvånad. Sänder man några svenska sagor överhuvudtaget? Och att kunna svenska är inte viktigt i radio – inte ens så att sakinnehållet blir begripligt för barnen. (”mánnen var så gámmal och full att íngen vílle va mä han. Bara den lilla jätten tyckte om han.”).

Det fina med barnprogram som beskriver islam är förstås att manus får vara hur ensidigt som helst – ett slags utbildningsradio som bara berättar det positiva med islam. Ändå gissar jag att en liknande skildring om djupt religiösa kristna barn för de flesta sekulära svenskar skulle ha tett sig en aning obekvämt – låter de barnen svälta under fastan? Men för dem som inte vill anklagas för att vara islamofober så låter allt toppen. Och även om inga barn lyssnar, så är det ju en hel del sportradiolyssnare som kan råka slå på radion lite för tidigt, alltid finns det någon som är redo att låta sig indoktrineras.

Tillbaka till toaletterna.

Detta med toaletterna då? Inte bara ett reportage från en skola i Farsta, varje nyhetsuppdatering trummade på om att det var Den Internationella… Toalettdagen! Någon har alltså bestämt sig för att instifta en sådan s a m m a dag som Den Internationella Mansdagen… Och någon annan – på radio P4 – hade bestämt sig för att på Den Internationella Mansdagen så ska vi uppmärksamma – toaletten. Med krokodiltårar i rösten beklagade den kvinnliga programledaren att mansproblemen lyfts undan – ”dessa kunde väl tas upp något annat år” – och hennes manlige kollega höll beskäftigt med, naturligtvis. Att en kvinna var ansvarig producent tvivlar jag på hade någon särskild betydelse – alla radioprogram verkar ha kvinnliga producenter. Det kanske man ska lägga till listan över mansproblemen och ta upp ’något annat år’?

Provokationen – mot alla män med typiska mansproblem.

Public service har begått en provokation, ja ett hån mot alla utagerande pojkar i skolan, som ingen vill ge det stöd de faktiskt behöver, mot alla manliga uteliggare och mot de föräldrar vars pojkar tagit sina liv. Jag har svårt att finna ord för hur illa jag tycker att ansvariga (kvinnliga) producenter har agerat.

Men det kan ju låta lite lustigt för en del, toaletter är ju kul. Jag undrar hur lustigt man skulle tycka att det var om en ’Internationell Kloakdag’ instiftades samma dag som Kvinnodagen? Och hur sannolikt vore det att denna ’Kloakdag’ i så fall fick totalt genomslag i P4 – utan ett ord om Kvinnodagen?

Jag ger det minst tiosiffriga odds.

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft