Sveriges vilda färd mot stupet.


Jan Hervig

I samarbetet med norska Resett kommer här ytterligare ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. ”Sveriges vilda färd mot stupet.” Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed till hans bidrag.

bar2

valbild2

Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix

Sveriges rikspolitiska absurdteater fortsätter med oändligt många akter i pjäsen, precis som så många förutspått. Detta kan bli en långvarig och inte minst tråkig show. Vi behöver inte några nya dokusåpor så länge vi kan uppleva den svenska verkligheten från dag till dag.

Samtidigt ser vi en skrämmande uppenbarelse från det framtida Sverige, som nu går in i en lång period av kaos, osäkerhet, hets, polarisering och handlingsförlamning.

Sverige står fortfarande efter snart nio veckor efter valet utan en vald regering. En situation man kan kalla ett politiskt vakuum, ett nytt fenomen i Sveriges historia. Partierna och politikerna känner varandra väl genom åren och måste ha gjort många politiska analyser över lång tid.

Ändå är den politiska Situationen efter valet helt försatt i dödläge, och kan riskera att bli permanent. Vi som är åskådare och kan något om matematik och lite psykologi kan konstatera att inte något nytt eller överraskande sker. Det är inte möjligt att inte någon ska ha kommit på en aldrig så liten detalj eller genial idé i detta förvirrade politiska landskap.

Så länge ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna, utan bara behandla dom som leprasjuka, måste det utlysas nyval i Sverige. Men skräckscenariot för alliansen och de rödgröna är ju att Sverigedemokraterna upprepar sin succé från valet i september, och kanske till och med öka stödet från väljarna. Vad händer då? Tidningarna skriver att allianspartierna har väldigt lite kampanjmedel kvar. Socialdemokraternas statliga stöd har minskat dramatiskt efter valets nederlag och LO är missnöjda med vad de har fått tillbaka för sina stora kampanjbidrag.

Att Socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val på hundra år, ser inte ut att bekymra Löfven det minsta. Men sedan har han ju självklart sin egen ekonomiska status till den dag han måste dra sig tillbaka permanent. Och den dagen närmar sig med stormsteg. Löfven kommer historiskt att stå som en förlorare, och får ingen ny chans.

Talmannen Andreas Norléns långsamma takt med kaffe – och tårta möten kommer snabbt att bli märkbar i kommunerna. Inte minst reagerar den internationella kapitalmarknaden. Ingen regering innebär ingen säkerhet och priset för risken innebär hög ränta. Bara en liten höjning på en tiondels procent av genomsnittlig räntesats i Sveriges kommuner innebär enorma kostnadsökningar som kommunerna inte är beredda att uppfylla och inte kan hantera utan ytterligare statsbidrag.

För varje dag som går utan att en ny regering tillträder, ökar osäkerheten i kommunerna. Övergångsregeringen ska i denna situationen bara lägga en minimumbudget, utan att kunna genomföra reformer och uppfylla utmaningar från det kommunala utjämningssystem som är något helt speciellt i svensk politik, och som är helt avgörande för att kommunerna ska överleva. Många kommuner är för normalekonomiska värderingar redan konkursmässiga och kommer inte att klara de enorma kostnaderna för en fri och okontrollerat invandring som nu kommer att distribueras på kommunerna.

Det som kallas Robin Hood-skatten i Sverige vänder underskott till vinst i utsatta kommuner. Bakgrunden till att kunna trixa med budgeten på det här sättet är att Utjämningssystemet för kommuner varje år antas i riksdagen. En kommun som Malmö säkerställer alltid det största bidraget, så att kommunstyrelsen kan skryta med vinst. På detta sätt visas kommunen och staden upp som ett utställningsfönster mot kontinenten, och locka till sig investerare. Men Malmö är bara en av många svenska kommuner som i verkligheten är helt bankrutt och konkursmässigt.

Enligt ”Sveriges Kommuner och Landsting ” (SKL) https://SKL.se saknas 63 MILJARDER kronor under mandatperioden för att kunna underhålla vård och skola på nuvarande nivå. För att uppnå det som kan kallas ”en stabil Ekonomi” saknas så mycket som 80 MILJARDER kronor.

En ekonomisk Tsunami som ingen kan föreställa sig omfattning av kommer med säkerhet att slå till med full styrka under 2019, när räkningen för den fria och okontrollerade invandringen ska betalas.

Den svenska folkhemmet försvann med girighet och globalisering och kan inte längre ge garantier för någonting.