Flera lärare anklagade för övergrepp på samma friskola.


lärare_anklagade_inlägg

En lärare i 50-års åldern valde själv att sluta efter anklagelser om intima mejl och närmanden mot en 15-årig elev – som han beskrivit sig som ”förälskad” i.

Friskolan hävdade att det var en engångsföreteelse. Men Expressen kan nu avslöja en rad fall där andra lärare pekats ut och varit misstänkta, men som har tystats ned av friskolans ledning. En flicka var 11 år, en annan var 9 år. Båda med funktionsnedsättning.

Friskolan ligger i ett av Stockholms många medelklassområden. Röda och rosa blommor i en prydlig rabatt vid ett av områdets trevåningshus. Nyponbuskar, fågelkvitter och barnskratt som hörs från 100 meters håll. Det låter precis som det ska från en skolgård. Stämningen på skolan är familjär.

Men det finns också en annan berättelse om skolan. Den handlar om misstänkta sexuella övergrepp och lärare som inleder kärleksrelationer med eleverna.

Trots att den manliga läraren i skrift uttryckt sin ”längtan” efter det 15-åriga barnet så fick han jobba kvar på skolan – något som upprörde föräldrar med barn på skolan. Läraren ska flera gånger ha försökt få till träffar med eleven på egen hand, efter skoltid, och rört eleven på olämpliga sätt. Läraren ska även ha menat att han var ”förälskad” i 15-åringen.

Friskolan menade att lärarens opassande beteende var en engångsföreteelse och gav läraren bara en varning. Men läraren själv har menat att det hänt två gånger tidigare, en gång med en annan 15-årig elev, och en gång med en 18-årig elev.

I ett mejl som skickats till friskolans ledning, och som Expressen tagit del av, förklarar ämnesläraren sitt agerande med att han ”har lätt att bli förälskad”.

“Jag har inte sökt mig till skolan för att ha närhet till flickor i skolungdom, men eftersom den närheten ändå funnits så har det hänt vid två tillfällen tidigare under den 20-års period jag varit på skolan”.

Hans två tidigare förälskelser handlade om en annan 15-årig flicka och en flicka i 18-års åldern, framgår det av mejlet.

Skolan nekar – men flera föräldrar vittnar

Friskolan beskrivs som väldigt familjär, där lärare själva har gått på skolan och umgås privat med föräldrar som har barn på skolan. Efter att fallet gällande den 15-åriga flickan uppdagades ska föräldrar till barn på skolan ha menat att det hela berott på eleven, och inte läraren. En förälder ska ha sagt till Expressen att det måste ha varit något med flickan som gjort att situationen uppstått. Men andra föräldrar ser allvarligt på det hela.

”Vi vill inte ha pedofiler i vår skola”, säger en förälder enligt Expressen. Även barnen på skolan ska ha varit oroliga. Anställda på skolan ska ha fått mejltillsägelse om att inte prata med Expressen. Men nu vittnar föräldrar om övergrepp och övertramp.

11-åriga flickan

Förra året upptäckte en förälder till en 11-årig elev på skolan att något inte stod rätt till. När mamman till barnet såg på flickans mobil upptäckte hon meddelanden som skickats mellan flickan, som lever med en funktionsnedsättning, och en 50-årig lärare på skolan, skriver Expressen. Via en krypterad meddelande-app hade läraren skickat intima meddelanden till barnet. Bland annat ”Den vill jag att du masserar både ömt och kraftigt” i samband med en bild på mannens könsorgan.

Mamman låtsades vara barnet och chattade vidare med läraren. Hon pratade sedan med flickan som avslöjade att läraren rört henne. Flickan berättade även att den 50-åriga mannen skickat iväg elever i flickans klass för att få vara ensam med flickan under skoltid.

Misstänktes för flera fall av våldtäkt

50-åringen häktades, men skolan hörde aldrig av sig till mamman. Istället fick hon själv kontakta skolan och be om ett möte. Läraren misstänktes för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Men fallet lades ner med motiveringen att bevisningen inte var tillräckligt stark. Fem veckor senare var läraren fri, och tre veckor efter det hade han avslutat sin anställning på friskolan. Han fick sedan utbetalat 80 000 kronor i ersättning av Justitiekanslern för lidande och förlorad arbetsförtjänst, enligt Expressen.

Två andra fall

Bland annat gällande en 11 årig flicka, och en 9-årig flicka, som båda har funktionshinder. Fall gällande lärare som inlett relationer med elever, och misstänkta sexuella övergrepp, som skolan ska ha tystat ner.

Expressen avslöjar två andra fall där barn ska ha råkat illa ut. Ett fall där en vikarie ska ha visat sin snopp och rumpa för en nioårig flicka inne på en toalett. En polisanmälan gjordes men lades sedan ner.

”Ryktesspridning”

Hösten 2018 kallades föräldrar till ett möte på skolan. Föräldrar som varit med på mötet berättar för Expressen att mötet kallats för att sätta stopp för ryktesspridning. Men föräldrarna ska istället ha krävt sanning och transparens från skolan, angående händelser som tros ha ägt rum. Ordföranden väljer då att berätta om två fall, ett med en kvinnlig lärare, och ett med en manlig lärare. Den kvinnliga läraren, ska enligt föräldrar, tvingats lämna skolan efter att hon inlett en relation med en elev. Skolan vill i nuläget inte prata om anklagelserna som lagts fram från föräldrar och är enligt Expressen ”inte intresserad av någon intervju överhuvudtaget”.

SKOLAN SKICKAR UT BREV TILL FÖRÄLDRARNA

För att få diskussionen att svalna skickar skolan ut ett brev till elever och föräldrar, där det står att ämnesläraren har blivit informerad om det olämpliga i hans beteende.

“Ska skolan kunna fortsätta att existera och utvecklas vidare måste denna ryktesspridning hejdas. Allt för stora mänskliga värden riskerar att omintetgöras om dessa rykten fortsätter”, står det i brevet som skickats ut till familjer med barn på skolan.

Men det blev inte lugnare. En flicka skrev i mitten av oktober en kommentar på nätet:

”Peddo-XX” (lärarens namn)! Ge han sparken.”

Under hösten väljer läraren att efter ett 20-tal år på skolan att säga upp sig. Han har valt att inte vistas på skolan under sin uppsägningstid.

Läs hela artikeln på Expressen:

https://www.expressen.se/nyheter/qs/skolan/