Virala spelet ”MOMO” har kommit till Sverige.


 

 

I dagarna har skolor uppmärksammat det virala och mycket farliga spelet ”MOMO” som har kommit till Sverige. Spelet som är ett internetspel utmanar användarna att i olika utmaningar begå hemska handlingar, som misshandel, självdestruktiva handlingar, grymheter mot djur och även självmord och mord har rapporterats. Spelet härstammar på Facebook och cirkulerar nu på WhatsApp och andra sociala media.

Två ungdomar i Colombia begick självmord i slutet av augusti i den sjuka ”Momo-självmordsutmaningen”  

En 12-årig flicka och en 16-årig pojke ska ha rapporterats ha tagit sina egna liv, inom bara 48 timmar av varandra, enligt en lokalradiostation .Dödsfallen hände i kommunen Barbosa, i den nordvästra delen av det Colombianska området Santander, enligt tidningen Daily Mail .

Spelet fortsätter att spridas över hela världen och har nu kommit till Sverige.

På en skola i Värmdö har Skolchefen Mats Lundström skickat ut en varning till alla föräldrar som har elever på skolan:

Vi har fått information om att en ny utmaningslek på sociala medier så som WhatsApp, instagram och facebook förekommer bland barn i Stockholmsområdet.

Denna utmaningslek heter Momo Challenge och vi vill nu gå ut med en uppmaning till samtliga vårdnadshavare att prata med era barn om denna.

Utmaningsleken går ut på att man kontaktar ”momo” via något av de sociala medier/arenor som våra ungdomar rör sig på. ”Momo” är en förvrängd bild av en ung kvinna med utstående ögon, stripigt svart hår och fågelben. Bilden kommer ursprungligen från Japan.

Ungdomarna får till en början oskyldiga utmaningar likställt med att snatta äpplen från grannens tomt men utmaningarna eskalerar fort och övergår i kränkande behandling och maktutövningar mot okända, djur, kamrater och familjemedlemmar.

När ungdomarna vill dra sig ur leken och kontakten med ”momo” blir de av avsändaren hotade och skrämda till att fortsätta ha kontakt.

Troligtvis är det även så att tanken från början med momo var att hacka telefoner, datorer mm för att komma åt känslig information. Vilket gör att ungdomarna även blir hotade med att ni vårdnadshavare kommer att bli kontaktade och att utmaningarna, som de uppger har blivit filmade, sänds vidare till er.

I rädsla, skam och skuld samt förtvivlan över de utmaningar man gjort fortsätter man ha kontakt med ”momo”.

Har du som vårdnadshavare mer information angående denna utmaningslek eller har funderingar ber vi dig kontakta ditt barns mentor eller rektor.

Det finns andra liknande appar och vi uppmanar er att ha dialog med era barn om det här.

Med vänliga hälsningar

Mats Lundström
Skolchef

Värmdö kommun

Det fula ”Momo-självmordsspelet” har fått uppmärksamhet efter att det började sprida sig på WhatsApp, vilket ledde till polisvarningar. Om spelarna misslyckas med att slutföra utmaningarna i spelet får de hotande meddelanden från en avatar med namnet ”Momo”,  en fågelliknande kvinna med ögon som sticker ut ur huvudet, som hotar att användaren kommer att bli förbannad och hotas med att deras tidigare utmaningar som blivit filmade utan deras vetskap ska spridas online och skickas till deltagarens föräldrar.

Det finns också en Momo docka skapad av den japanska dockkonstnären Midori Hayashi, som inte har något att göra med det vulgära videospelet.

”Momo” är en viral utmaning som uppmanar ungdomar att lägga till en kontakt via WhatsApp. Användaren uppmanas att begå självskadebeteende eller till och med självmord och mord. ”Spelet” har jämförts med den otrevliga ”Blue Whale-utmaningen” som ledde till rapporter om självmord i Ryssland och USA, liksom den online fiktiva karaktären ”Slender Man”. Under 2014 försökte två 12-åriga flickor i Wisconsin att  döda en klasskamrat i ett försök att behaga utmaningen från ”Blue Whale”. 

Spelet ”MOMO”, är av samma fula koncept och en varning till föräldrar är på sin plats, prata med era barn och ungdomar, detta kan eskalera till väldigt farliga nivåer.

Tillägg:
Det har kommit till min kännedom att flera personer har återbloggat detta och även kritiserat mig för att ha skrivit denna artikel. Man vill mena att det är ofarligt, att jag vill skrämmas eller bara komma med osakliga saker utan källkritik.

Det må vara så att flera personer tycker att detta är ofarligt eller att jag skulle komma med osakligheter. Det är faktiskt inte jag som skrivit och hittat på detta, jag har återgett text från Daily Mail och översatt redan skriven text, jag har alltså själv bara återbloggat informationen. Brevet från skolchefen Mats Lundström, har presenterats på Facebook från en förälder som fått brevet. Jag har även bekräftat att skolchefen faktiskt har skickat ut detta. Så åter igen.. det är inte JAG som hittat på detta och vill skrämmas. Jag ansåg det vara allvarligt nog att en skolchef skickat ut brevet i fråga och skrev om det… 

Sen får faktiskt läsare själva avgöra hur allvarligt man vill ta detta!
Men skita inte ner mig för det.