LO – Valet blev en katastrof.


Jan HervigI samarbetet med Norska Resett kommer här ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. Idag skriver han om LO – Valet blev en katastrof. Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed utan vidare dröjsmål till  hans bidrag.

bar2

picture2-15-696x522

Sveriges LO chef, Karl-Petter Thorwaldsson, på socialdemokraternas valvaka under valet nyligen. Foto: Scanpix / Jonas Ekströmer

 

Mitt intryck är att att få i Norge har tittat närmare på hur Landsorganisationen i Sverige (LO) värderar riksdagsvalet. LO har alltid varit en betydande maktfaktor med nära förbindelser med socialdemokraterna. Med nästan 2 miljoner medlemmar uppdelade på 16 förbund är detta ett mycket stort antal, även enligt internationella standarder. LO har alltid haft en stark inverkan på resultaten i svenska valet. Det ekonomiska stödet från LO till socialdemokraterna är fortfarande högt.

Vi har alla sett hur statsminister Stefan Löfven proklamerar sig själv som vinnare, även om valresultatet för socialdemokraterna är det sämsta på 100 år! Löfvens politiska teater riktar sig naturligtvis mot människorna för att de inte helt ska förlora tron på partiet och att han till varje pris inte kommer att visas som en förlorare, då är han körd. Men det är han är ändå. Få kräver Löfvens avgång som partiledare för tillfället, men många tror att reaktionen kommer.

Men hur svarar LOs främsta tidning Arbetet på valresultatet? LO-pampens erfarenheter av en politisk jordbävning uttrycks bland annat med dessa ord: ”Historiskt låga S-resultat är svåra slag mot fackföreningen.”

https://arbetet.se/2018/09/13/s-tappade-flest-roster-dar-arbetslosheten-ar-hogst/ 

Haparanda kommunfullmäktige Peter Waara (S) förklarar i Arbetet om den dystra stämningen bland kommunens socialdemokrater efter valet, plus några försiktiga ord:

– En tankeväckning och kanske ett visst vemod.

Vid det föregående valet röstade drygt hälften av invånarna i Haparanda kommun för socialdemokraterna, som tidigare dominerade norrländsk politik. Siffrorna för årets val: 37,3 procent. En formidabel nedgång.

Partiets nationella valresultat var 28,3 procent. Bättre än fruktat, men ändå ett historiskt dåligt val och nästan tre procentenheter sämre än i 2014. Den sorgliga sanningen är att partiet förlorade väljarna i nästan alla nationens 290 kommuner.

I flera kommuner i Norrland förlorade partiet cirka 10 procentenheter, mest i Sollefteå, där 18 procent av väljarna valde att lämna socialdemokraterna.

Det ligger stor uppmärksamhet på att det finns en tydlig koppling mellan arbetslöshet och socialdemokraternas valresultat. Tidningen jämför lokala siffror efter riksdagsvalet och arbetslösheten i respektive kommuner. Den nya versionen är: Ju högre arbetslösheten är desto större är sannolikheten för att det bli en valflykt från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna.

Detsamma gäller sjukfrånvaro i kommunerna. Ju större sjukfrånvaro desto större förlust för socialdemokraterna är. Peter Waara, en professor i sociologi, bekräftar samma bild i sin hemstad Haparanda.

Detta är sensationellt och står i strid med all tidigare erfarenhet, och inte minst vad ”Folkhemmet” tidigare har stått för.

Haparanda kommun har en officiell arbetslöshet på 15 procent och en sjukfrånvaro på 60 procent över det nationella medeltalet. Samtidigt som socialdemokraterna förlorade många väljarna ökade Sverigedemokraterna med 11 procentenheter i valet.

LO hävdar fortfarande att det finns en hög ekonomisk boom i Sverige och att arbetslösheten har fallit. Trots det går SD framåt över hela landet. Sanningen är förmodligen att det inte finns någon hög arbetslöshet i Sverige och att arbetslösheten inte har minskat. Människor som är insatta i olika åtgärder några timmar i veckan räknas inte som arbetslösa. Samma trick med siffrorna ser vi i Norge.

Vi upplever en politisk bluff av samma politiker som hävdar att ”Sverige är ett välfungerande samhälle”, som adelsman Carl Bildt och makteliten i allmänhet.

Så röstade LO-medlemmarna

Det är först och främst männen i LO som röstade för Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet bland LO-medlemmar, men det har gått kraftigt tillbaka. Partiet fick bara 41 procent av rösterna från LO-medlemmar den här gången. Motsvarande siffror för det föregående riksdagsvalet 2014 var 53 procent.

Det är ett mycket sensationellt resultat.

”Det här är första gången i våra mätningar som mindre än hälften av LO-medlemmarna röstar för Socialdemokraterna”, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”De starka band mellan LO och Socialdemokraterna betyder att LO nästan automatiskt försvagas när Socialdemokratin förlorar väljare,” förklarar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap . ”Det här är särskilt sant om Socialdemokraterna skulle förlora regeringsmakten.”

”Fackföreningen förlorar makt och inflytande. LO har fokuserat på Socialdemokratin,” säger Björn Horgby, professor i historia som har undersökt Socialdemokraternas dominans i LO och LO-förbunden.

Med varje val som Socialdemokraterna förlorar stöd från LO:s medlemmar, ställs frågan om LO:s nära relation till partiet . Svenska LO står uppenbarligen inför ett svårt strategiskt val inför framtiden.

I kommunerna kommer Sverige nu att uppleva partierna pratar ihop sig och hittar samarbetslösningar, som vi läser dagligen, trots protester från partiledarna. Det här är praxis i Norge, men för att skapa en regering som fungerar i Sverige kommer vi att få uppleva ett absurt teaterskådespel under lång tid.

Rädslan för att ett nyval skulle leda till att Sverigedemokraterna blir det största partiet, är ett skräckscenario för Stefan Löfven och hans allianskamrater, vilket ger underliga och panikartade utslag i den politiska debatten.

Källa: 
https://resett.no/2018/09/16/svensk-lo-valget-ble-en-katastrofe/

Jan Schibbye Hervig

Förläggare och Redaktör

En kommentar