Outbildade Sverigedemokrater?


Om du, som jag, röstade på Sverigedemokraterna i valet, vet du förmodligen nu att du är en dum, obildad, okunnig, främlingsfientlig rasistisk bigott som förmodligen inte borde få rösta alls.

Expressen skriver i en artikel den 11:e september 2018, i vårt moderna upplysta samhälle att en analys av valresultatet visar ett starkt samband mellan utbildningsnivå och stödet för Sverigedemokraterna. Det är forskaren, docenten och universitetslektorn Anders Sannerstedt, vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet som i en rad så kallade forskningsresultat kommit fram till att ju lägre utbildning en person har, desto troligare är det att denne röstar på Sverigedemokraterna. (se länk till Anders Sannerstedt för at se hans publikationer).

Efter att ha tagit del av publikationerna kan jag läsa uttalanden från Anders Sannerstedt som t.ex;

Jämfört med genomsnittsväljaren är sverigedemokraternas väljare mer missnöjda med hur demokratin fungerar i Sverige, och de har lägre förtroende för politiker – men skillnaderna är inte stora. Jämfört med andra har Sverigedemokraterna fler väljare som är ointresserade av politik, men också fler som är mycket intresserade av politik.”

Vilket i princip beskriver vilken normalsvensk som helst, ett uttalande som egentligen är helt intetsägande, han kunde lika gärna byta ut partinamnet i stycket till vilket parti som helst. Vidare säger Anders Sannerstedt om skåningar specifikt:

”Sverigedemokraternas väljare, byggd på SOM-undersökningar i Skåne, har gett möjlighet att undersöka skåningarnas attityder till invandring, flyktingar och mångkulturalism. Opinionen i Skåne är något mer negativ till invandring än riksgenomsnittet, men skillnaden är inte stor. Trenden verkar också vara att inställningen till invandring tenderar att bli allt mindre negativ. Mest negativa till invandring är pensionärer. Tjänstemän är mer positiva till invandring än arbetare och företagare.”

På det här sättet fortsätter Anders Sannerstedt att resonera och kallar det forskning. Det jag kan utläsa ur hans publikationer ser mest ut som flum, dravel, och ett personligt  hat mot svenska arbetare och skåningar verkar det som. Men Anders Sannerstedt är ju lyckligtvis akademiker och högt utbildad, som om det skulle försvara en klen moral i fråga om syn på andra människor. Men sådan är ju den verkliga värdegrunden visar det sig.

Ja, tydligen blev vi vilseledda att rösta på fel sätt eftersom vi är för tjockskalliga för att förstå vad vi gjorde, och för att vi drivs främst av rädsla, fördomar och hat. – Är det inte trevligt att veta var man har sina vänner?

Han fortsätter att berätta för oss att vi också, vi som röstade för SD, är mer benägna att vara outbildade, som om det skulle göra oss intellektuellt mindre kapabla, och därför på något sätt mindre värda att rösta än utbildade människor, varav många går till universitetet eftersom de är arbetslösa och oanställbara. Och när de kommer ut med sin meningslösa konst eller humaniorautbildning som ingen tar på allvar eftersom alla dårar har en, så är de fortfarande arbetslösa och oanställbara, fast nu är de tyngda av ett berg av skulder.  – Ja, riktiga genier är de. Tänk dig att betala tusentals kronor för en utbildning i kulturstudier eller genusstudier och sedan vara dumma nog att tro att de är utbildade. Och då att tro att det på något sätt berättigar dem att tala ner till människor som inte var dumma nog att slösa sin tid och sina pengar.

Men även om man har en riktig utbildning i något riktigt som statsvetenskap i Anders Sannerstedt fall, betyder det inte att hans politiska åsikter är mer giltiga än någon annans, eller att han har en överlägsen politisk inblick eller kunskap.

Och eftersom vi ändå kastar förolämpningar så fritt, så är sanningen att vi nästan förlorat vår demokrati under de senaste fyra åren tack vare okunniga dårar som inte vet vad de röstade för. Samma människor som i 2018 års val röstade för status quo eller mer av samma eftersom de inte kunde besvära sig med att undersöka problemen, och som fortfarande inte har någon aning om vad de kastat bort.

Man måste inte vara särskilt utbildad för att ha en samhällsåsikt och se vad som är sjukt i samhället, det räcker med att leva i det. Det är den enda utbildning som krävs för att sakligt kunna bilda sig en väl grundad uppfattning om problemen och ha viljan att göra något åt det.

Nej! Man behöver inte ha en akademisk utbildning för att ha en sund åsikt, eller vilja sina barns bästa, även om nu Expressen, DN och statsvetaren Anders Sannerstedt tycks vara av annan åsikt.

Att öppet förnedra en stor del av det svenska folket (cirka 1.7 miljoner av dom) som röstat på SD och på ett lumpet sätt vilja utmåla dessa som mindre vetande, outbildade tölpar som tydligen inte vet bättre är inte bara under all kritik, det är oanständigt!!

4 kommentarer

 • Rebloggar på micaelsblogspot med texten:
  Hälsningar från en klok utbildad tjänsteman, gift med en utländsk fru, boende i mellanstor stad i Skåne.

  Gilla

 • Pingback: Outbildade Sverigedemokrater? — Rosa Traktorn – Life, Death and all between

 • Utmärkt analyserat! Endast de som faktiskt lever ett liv, utan att vara orimligt högalönade som vår politiker och dessutom vara ständigt skyddade av livvakter såsom partiledare och ha diverse förmåner och som kan välja att slippa bo i jobbigt utsatta områden, har den visdom om hur det är att leva och som kan observera på allvar de samhällsförändringar som påverkar dem, endast dessa människor kan sägas förstå vad som behöver rättas till i dagens Sverige! De som lever med huvudet nedsänkt i teori utan att behöva tvålas till av verkligheten kan aldrig sägas veta mer än den vanliga befolkningen.

  Gillad av 2 personer

 • Sant och till och med analfabeter kommer utrustade med praktiska kunskaper som en akademiker inte nödvändigtvis klarar av. Att kalla folk dumma och outbildade för att dom gått ”livets hårda skola” är en personlig brist på ödmjukhet för människors livserfarenheter.

  Gillad av 2 personer