Nyval nu är Åkessons bästa val. Och troligen även Sveriges.


Magnus Stenlund_Sunt FörnuftI samarbetet med Magnus Stenlund och Sunt Förnuft kommer här efter ett par dagars uppehåll en ny krönika: Nyval nu är Åkessons bästa val. Och troligen även Sveriges.

//God läsning.

 

bar2

Nyval nu är Åkessons bästa val. Och troligen även Sveriges.

41741219_543478529416323_4917373314923495424_n

I korthet: när ingetdera blocken vill att det andra ska få statsministerposten så är blocköverskridande regeringar uteslutna. Därmed gör man det möjligt för SD att fälla alla andra regeringsförslag. Utan att ha erbjudits någonting av någon, och med allt att tjäna på ett nyval, så lär detta bli vad man väljer. Ett större SD och en stukad Allians – framförallt i form av ett kraftigt försvagat moderatparti – lär tyvärr vara vad som krävs för att tvinga fram ett pragmatiskt samarbete, M+KD+SD. Det vore det bästa för Sverige.

DÖ II ser ut att dröja. Inte p g a att man inte vill, bara att ingen vill ge det andra laget statsministerposten. Så låt oss spekulera lite kring det nya läget. Ta det ur de olika spelarnas respektive perspektiv och se om de spelar begripligt – om de agerar på ett sätt som är bra för Sverige eller inte är en sak – men tänker de rätt, ur sin egen lilla snäva och egoistiska synvinkel?

Jan Björklund och Annie Lööf:
Att gå ut långt före valet och säga att man inte kommer ta stöd av SD. Klokt? Man vann kanske några väl indoktrinerade väljare på det. Men sen? Att basunera ut ett nej på förhand till en av sina två tänkbara ’leverantörer’ förefaller direkt huvudlöst. Här tappade Alliansen enormt i förhandlingsstyrka. Löfven vet att Alliansen spricker om han säger nej till samarbete – då finns ju inget annat alternativ kvar. Eller gör det? Jo. Men bara om man vill att Alliansen ska spricka. Och det måste vi alltså utgå ifrån att Annie och Janne varit ute efter hela tiden, allt annat är FÖR dumt. Det är bara det att varken C eller L vill anklagas för svek i onödan. C och L vet att en ren mittenregering är mer acceptabel för Löfven. Först kanske med kravet att S ska vara med (och ha statsministerposten), men det alternativet lär alla (utom S, V och Mp) rösta ned. Så då återstår en mittenministär, som Löfven kan acceptera om den lovat att luta sig rejält åt vänster. Och det kommer den bli tvungen att göra. Att S aktivt skulle stödja den är svårsmält bara det och att V och Mp skulle förmås att göra samma sak kräver jättelika politiska eftergifter.

Men måste ändå ske. För bara deras stöd förhindrar att M+KD+SD röstar ned förslaget. Enda anledningen till att de sistnämnda skulle låta bli är om C+L skulle göra allvar av ett hot om att annars hjälpa fram en ren vänsterregering. Problemet med ett sådant hot är att det inte är trovärdigt. Dels kan det inte framföras offentligt, för då tappar C+L all kredibilitet bland väljarna. Dels skulle ju vänstern inte stötta ett mittenregerings-förslag om man insåg att mitten, efter ett misslyckat regeringsbildningsförsök i nästa steg skulle falla till föga och medverka till att vänstern själva bildar regering. Att M+KD+SD ställs inför valet pest eller kolera gör dem nog hur som helst mest benägna att säga nej till båda.

Så min slutsats är att Lööfs och Björklunds ytligt sett alldeles ofantligt enfaldiga uttalande på förhand – att kategoriskt avstå stöd från SD – faktiskt är just så genuint enfaldigt som det framstår även på riktigt: för inte ens Lööf kan väl vara så maktkåt att hon väljer att gå till historien som den första kvinnliga statsministern – om det samtidigt också blir som den svagaste och sämsta statsministern, som frivilligt lät vänstern köra över sig? Gör hon det så är det faktiskt bara ännu mer enfaldigt.

Löfven:
Löfven väljer att helt visa SD fingret nu. Varför? Gör inte detta att SD ’tvingas in i Alliansfållan’ helt i onödan? Hade han inte kunnat kohandla fram något för att få sitta kvar vid makten? Säkert inte. Dels räcker inte SD:s stöd, om Löfven inte också får V:s och Mp:s. En kombination som känns rätt omöjlig – och ännu omöjligare för SD vore ju att stötta en bredare vänsterregering, där Mp och/eller V ingår. Dels lär Löfven ha förstått att SD inte vill ta i honom med tång. För om det är något som skulle göra SD:s väljare besvikna på Åkesson så är det om han gör upp med SAP. Så istället använder Löfven ett språk som är avsett att göra det lika svårt för Alliansen att ta Åkesson i hand. På detta sätt förhindrar han effektivt den enda rimligt logiska majoritetsregeringen att bildas (SD+M+KD+L+C). Och det är naturligtvis Lööfs och Björklunds genuint korkade kategoriska ’vägra prata med SD’-taktik (se ovan) som gör den strategin möjlig.

Löfven har m h a samma hävstång (C:s och L:s SD-beröringsskräck) också lugnt kunnat avvisa Alliansens propå om samarbete, för att invänta det mittenparti-erbjudande som han hoppas ska komma istället. Därmed uppnår han en splittring inom Alliansen, vilket är en viktig framgång för honom så klart. Kort bara om en eventuell pakt S+M istället: förutom att ingendera partierna skulle föredra en sådan lösning innan typ alla andra prövats, så faller idén på att S+M inte når egen majoritet, vilket hade varit i stort sett den enda fördelen med den. Att man sedan med hoppande majoriteter skulle kunna få stöd av SD, mitten och V+Mp räcker inte långt – att förhandla fram förslag inom en sådan regering skulle bli så krångligt att de sköra kompromisserna svårligen skulle kunna jämkas ytterligare en gång, inte utan att kräva nya omförhandlingar internt. En mardröm.

Men att Löfven skulle få till en regering tillsammans med mitten är osannolikt, givet sitt krav på statsministerposten. Troligen räknar han inte med det heller, han har ändå gjort så gott han kan, med sin svaga pjäsställning. Herregud! Högern har en övervikt i riksdagen på nästan 60-40, den största majoritet man någonsin haft. Det är den som Lööf/Björklund alltså spelat bort redan på förhand. Går Löfvens bluff ända hem så kan han trots allt få en mittenregering som lutar sig starkt mot vänstern, men återigen – inte så mycket hans förtjänst som Lööfs/Björklunds.

Kristersson:
Sitter med lankor på hand, en urusel sits. Inte minst eftersom han – bara delvis oförskyllt – kommer få bära en stor del av hundhuvudet vid ett allt troligare nyval. Han samlade hela Alliansen i en första sväng, men bara för att Lööf och Björklund var så illa tvungna för att undvika svekdebatt och till priset av ännu fler kategoriska avvisanden av SD. Dessa gör det svårare för honom att låtsas som att allt är Lööfs och Björklunds fel när Alliansen sedan spricker – han har ju trots allt själv skrivit på. Att Alliansen spricker är ett tips med låga odds därför att om det inte sker organiskt, genom att partierna inser att vägen tillsammans nu är oframkomlig, så lär det nästan säkert hända om Alliansen väljer att ’syna’ SD:s kort, om man låter riksdagen rösta utan att först ha satt sig ned med Åkesson. En sådan omröstning kommer man förlora, se nedan.

Om Kristersson efter Alliansens fall, försöker gå fram tillsammans med KD, så måste han förlita sig på SD:s stöd. Kanske efter en 180-graders sväng och direkta förhandlingar. Men då lär vänstern kunna rösta ned konstellationen, med stöd från C+L. Alternativt låtsas han om ingenting och hoppas att hans neutrala position ska få SD att aktivt rösta för medan C+L lägger ned rösterna. Men inte heller det kommer SD att göra. Varför?

Åkesson:
Här är mannen som innehar guldsitsen. Partiet är nu nämligen så stort att det kan rösta ned i stort sett alla realistiska potentiella regeringsbildningar. Och man är det enda partiet där ingen är rädd för ett nyval. Tvärtom så talar allt för att väljarna efter de senaste dagarnas krumbuktanden kommer att tappa tålamodet och ge SD den röst man låtit påskina redan i opinionsmätningarna i våras och i somras, då SD sett ut att ha uppåt tio procentenheter ytterligare stöd.

En mittenregering med stöd från hela vänstern har visserligen egen majoritet, men kan alltså bara bildas om mitten accepterar en politik som till stor del måste vara hämtad till vänster om sossarna. Jag vill helst utesluta denna för Sverige katastrofala lösning, men Annies våta karriärdrömmar gör den ändå inte helt utesluten. I övrigt så kommer en vänsterregering liksom en alliansregering (och alla konstellationer inom dessa båda block), som det ser ut nu att kräva att SD lägger ned rösterna eller aktivt röstar för. Eftersom ingen i någotdera blocken vill erbjuda Åkesson att ens sitta ned och diskutera, så är det uppenbart att 1. SD inte har något att tjäna på att släppa fram någon av dessa tänkbara regeringar, tvärtom riskerar man bara en svekdebatt bland sina egna väljare om man gör det, och 2. Inga väljare kommer i det här läget att lasta SD för att man väljer konfrontation – och i förlängningen nyval.

Resultat av ett nyval:
Både L och C bör tappa en hel del röster, främst högerut, och L riskerar att åka ur riksdagen. I båda fallen välförtjänt och ytterligare vinster sett ur SD:s perspektiv. Risken för KD är enligt min bedömning mindre, men den finns också. S lär även de förlora en hel del, åtminstone bland dem som tidigare övervägt SD men i sista stund ångrat sig, men också till V. Att Mp, som ligger strax över spärren, skulle vilja upprepa balansakten är inte troligt. Hittills har de varit osynliga efter valet och är troligen inte särskilt intresserade av att vara med i någon regering alls – de vet vid det här laget att deras populism inte tjänar på att konfronteras med verkligheten. Om de förlorar eller vinner på sin passivitet återstår att se; de kan bli bortglömda. V kommer troligen ta ännu fler väljare från S och Mp. Den stora vinnaren är dock utan tvekan SD – medan M troligen är det parti som har att se fram emot det största väljartappet. Bara delvis oförskyllt. Inför nyvalet är mitt råd: fimpa C+L, precis som Åkesson redan föreslagit.

Slutsats: Nyval nu
https://www.dn.se/nyheter/politik/viktor-barth-kron-sverigedemokraterna-vet-precis-vad-de-gor-men-vet-ni/

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

2 kommentarer

  • nyval punkt nu är en sajt som inte finns – upprätta sajten själv eller prata om nåt annat

    Gilla

    • Vad jiddrar du om? Har inte sagt nåt om en site som heter så. Det handlar om att ett nyval nu är det bästa… Har du supit bort skallen eller?

      Gilla