Uppsala: Svensk dialogpolis maktlös mot gängen


Jan HervigI samarbetet med Norska Resett kommer här ytterligare ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. Han skriver om Uppsala: Svensk dialogpolis maktlös mot gängen. Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed utan vidare dröjsmål till  hans bidrag.

bar2

picture7-13-696x464

Uppsala: Svensk dialogpolis maktlös mot gängen.

Uppsala är Sveriges femte största stad, belägen ca. 70 km norr om Stockholm. Den tidigare så lugna universitetsstaden, känd för forskare som Carl von Linné och Anders Celsius, plus 15 nobelprisvinnare, har ca. 185 000 invånare. Staden upplever nu en våldsutveckling som kunde ha tagits ur en skräckfilm. Mord, bilbränder, skjutningar, polisolyckor, granater mot polisparkeringsplatser, Molotov-cocktails mot bussar. Likheten till en krigszon skrämmer befolkningen att stanna inomhus.

Ett av huvudproblemen är att de brutala gängkriminella uppfattas som immuna mot rättsstatsprincipen eftersom de har status som minderåriga. Om du är under 18 år måste det finnas absolut speciella skäl för att bli kvarhållen. Situationen sprider sig över hela Sverige. De arresterade har någon form av åldersbevis som vanligen visar 17 år, även om de uppenbarligen är vuxna och identiteten är falsk. Men polisen vågar inte av rädsla för politikernas obesvarade korrekthet att hålla fast vid unga brottslingar och låter dem gå. Socialtjänsten tar ibland över, men  det spelar ingen roll. Medan polisen undersöker, har de redan blivit släppta av socialarbetare och är redo för nya upplopp, ofta under en annan identitet.

”Vi kontrollerar inte situationen. De gör brottslingarna”, säger Lisa Sannervik, talesman för polisen i Uppsala till Aftonbladet . En hel enhet arbetar för att undersöka den senaste grymheterna av brott.
”Det arbetas med förebyggande åtgärder på lång och kort sikt. På sikt arbetar vi med socialtjänsten för att motivera och möjliggöra ”avhopp” från kriminella miljöer.”

Svenska politiker väljer medvetet att vara defensiva och svarar med att skicka dialogpolis till gängen. Dialogpolis definieras som en specialkompetens inom svensk polis. Sociologer och advokater försöker ingå avtal med brottslingar om mindre störningar i utbyte mot minskad polisinsats i förorterna.

I ett öppet brev som nämns i SVT-nyheterna Uppsala berättar polisen och hundägaren ”Erik” om polisens frustration över politikernas medvetna passivisering av polisen:
”Det får polisen att hålla sig borta från området.”

Många frågar, kan man verkligen prata sig till lugn på gatorna?
”Ja, det kan man,” säger Ola Österling, dialogpolis och expert på förebyggande brott. ”Med kunskap, kommunikation och respekt kommer man långt,” menar han .

Men verkligheten visar att det inte finns några exempel på att denna strategi har lyckats någonstans i Sverige. Muslimska klaner dominera mer och mer i förorterna och segregeringen blir permanent. Myndigheterna kapitulerar och tillåter gäng att kontrollera stora områden.

Uppsala kommuns socialtjänst har också beredskap att träffa gängmedlemmar som frivilligt vill komma undan från den kriminella miljön. Men hittills har inga brottslingar anmält sig till programmet. ”Vi behöver förbättra informationen”, säger Kajsa Björnström, socialdirektör. I kommunen är socialdemokraterna och Moderaterna överens om att detta är det bästa sättet att bekämpa det kriminella nätverket, trots att det betecknas som meningslöst eftersom det finansieras av knarkpengar.

Det finns få som offentligt frågar om den massiva och okritiska invandringspolitiken  är orsaken till problemen. Naiviteten är otrolig och attityden är densamma över hela landet.

Trots den stora förstörelsen och ångest som tynger befolkningen, ska man inte tro att ledarna i Uppsala kommun visar någon oro. Om man klickar på kommunens hemsida ser allt fredligt och framåtblickande ut. Inte ett enda bekymmersamt meddelande förstör detta intryck.

Människors upplevelser av ett skräcksamhälle och de kommunala politikernas totala ignorans av problemen är som två olika världar. Den officiella lögnen visar en nästan idealistisk bild av samhället, medan samhället i själva verket kollapsar.

Journalist Anette Lager följer den skrämmande utvecklingen noga i Uppsalas tidning och avviker tydligt från att denna samhällsbild är korrekt:
”Uppsala är som ett ruttet äpple, glänsande blank på utsidan, men ruttet på insidan.”

Källa:
https://resett.no/2018/09/08/uppsala-svensk-dialogpoliti-makteslose-mot-gjengene/

2 kommentarer