Hur den svenska skolan havererar.


Jan HervigI samarbetet med Norska Resett kommer här ytterligare ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. Han skriver om den Svenska skolans haveri . Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed utan vidare dröjsmål till  hans bidrag.

bar2

ta0f069f-696x463

Många frågar sig hur den svenska skolan tar itu med att så många ”nyanlända” placeras i vanliga svenska gymnasieklasser. Det handlar oftast om vuxna, unga män som tidigare har kallats barn men som har ljugit om sin ålder. Efter en kort tid i skolan sticker de nya studenterna ut genom att framstå som precis vad de är – vuxna män.

Många talar bara arabiska, den stora gruppen från Afghanistan talar Pashto eller den persiska dialekten dari. Dessutom finns det många andra invandrargrupper, med helt olika språk. Det är således en stor utmaning att underlätta utbildningen av invandringskaos Sverige befinner sig i.

Svenskundervisning för invandrare (SFI) ska ge grundläggande kunskaper på svenska. Man ska där lära sig att tala, läsa och skriva svenska och träna i att tillämpa språket i vardagsliv och arbetsliv.

Svenska politiker har alltid förenklat problemet genom att hävda att migranter är välutbildade från sitt ursprungsland – många är ingenjörer, läkare och sjuksköterskor. Följaktligen talar de bra engelska.

Särskilt statsmister Stefan Löfven förespråkar en ”snabb lösning”, vilket innebär att invandrare kan placeras i svenska skolor tillsammans med svenska studenter, så löser sig resten av sig självt. Ålder ska inte vara avgörande. Denna form av integration i samhället borde nästan gå som en lek.

Detta är en falsk bild av verkligheten, en politisk bluff och en förenkling för att bekämpa oro och kritik. Och dessutom är det valår. Naturligtvis, på lång sikt, fungerar inte sådana konstruerade undervisningsmodeller.

Svenska lärare lär sig att dra nytta av sociala problem, med motiveringen att skolan inte ska undergräva samhället. Men oron kommer nu. På ett försiktigt sätt, om än, men beskrivningarna är alarmerande.

Den svenske läraren Sebastian Marquez von Hage skildrar sin skoldag i tidningen Expressen :

Det är så ledsamt varje gång du upplever detta som lärare. Under de första veckorna sitter den välskötta unga mannen, vi kan kalla honom ”Mahmoud” rak i ryggen och noterar ivrigt. På frågan om vad han vill bli, svarar han leende ”lärare” eller ”ingenjör”. Efter några månader inser Mahmoud att kunskapsgapet till de yngre klasskamraterna är omöjligt att överbrygga. Det översta skikt han tillhörde i SFI-klassen och tanken att han kunde bli exakt vad han vill i det nya landet känns plötsligt som en ouppnåelig dröm. Han tar kepsen på och glider halvvägs ner i stolen, kollar telefonen för att se när timmen är över. Efter några månader är stolen tom.

Idén om integration är som vanligt bra när unga invandrare efter några år i Sverige slussas in i svenska gymnasieskolor. Men i praktiken fungerar inte systemet. Experter i Skolverket säger i en rapport att det krävs 7 år att skaffa sig ett ”skolspråk”, att kunna läsa nybörjarsvenska på SFI räcker inte. De nya studenterna tror att de får chansen att utbilda sig och få jobb på rekordtid, men får istället ett språkligt och kunnigt vakuum som bara klargör och bekräftar utanförskapet.

Slutsatsen är att den svenska gymnasieskolan inte är anpassad för att tillgodose ett så stort antal studenter som inte har de förutsättningar som krävs av studierna. Det räcker inte med intensiva kurser i mottagningsenheten.

Gymnasieläraren Sebastian Marquez von Hage fortsätter:

Att möta vuxna som aldrig hört talas om förintelsen eller tvivlar på att jorden är rund gör det svårt att utföra utbildning på den planerade nivån. Kraven på grundskolan bör ökas. Annars kommer gymnasiet, helt ärligt, att mestadels handla om förvaring, skriver han.

Källa:
https://resett.no/2018/08/27/hvordan-den-svenske-skolen-havarerer/