En finansminister i total avsaknad av kontroll


Magnus Stenlund_Sunt FörnuftI samarbetet med Magnus Stenlund på Sunt Förnuft kommer kommer här dagens inlägg: En finansminister i total avsaknad av kontroll

 

//God läsning.

bar2

En finansminister i total avsaknad av kontroll

40533995_537737756657067_5697815850958979072_n

 

I korthet: Sverige faller i välståndsligan, näst sämst BNP/capita i Europa, en dalande valutakurs i klass med Pakistans och Burmas gör oss allt fattigare relativt andra västländer, men är vad finansministern behöver för att kunna betala enorma sysselsättningspaket för nyanlända, endast avsedda att frisera statistiken fram till och med valet. Magdalena Anderssons svaga auktoritet och kunskaper är fatala brister för en finansminister som skulle ha behövt ett överflöd av båda för att kunna hålla regeringens toksatsningar i styr. Att hon inte kan läsa innantill i direktsändning, när hon försöker mästra SD, kan låta som enbart ett lustigt skämt, men det illustrerar alldeles för väl att regeringens kanske mest haussade statsråd är en medelmåtta, befordrad skyhögt över sin personliga kompetensnivå.

Magdalena Andersson brukar tillsammans med den nu korruptionsanklagade försvarsministern Peter Hultqvist nämnas som regeringen Löfvens främsta kort. Det säger en hel del om de övriga gängets kapacitet.

Andersson rabblar gång på gång samma budskap: ekonomin är urstark, arbetslösheten jättelåg, Sverige går som tåget. Men hon nämner inte att vår tillväxt, BNP, bör mätas per capita för att bli relevant. Det är detta mått som talar om hur mycket över det blir i plånboken för pensionären. Hur mycket lönekuvertet växer. Hur mycket vi har råd att satsa på polis och försvar. Eller – för den delen – finansiera pågående socialbidragsexplosion avseende importerade kunskapslösa. Med detta mått mätt var Sverige näst sämst i Europa 2017.

Hon nämner heller inte att för att få ned arbetslösheten så har regeringen satsat enorma belopp på s k arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Inte mindre än 53 mdr har anslagits för att skattebetalarna ska stå för anställningar som inte behövs i offentlig verksamhet. Hela lönen! Sedan har man mer eller mindre tvingat myndigheterna att anställa, trots avsaknad av behov och personal som har tid att ta hand om de nya. Denna satsning är en kuliss, en ren skenmanöver avsedd att måla upp en så ljus bild som möjligt fram till valet, både av sysselsättningen i allmänhet och av flyktingarna och deras integration i synnerhet. Men den är för dyr – och meningslös – för att kunna fortgå särskilt många dagar därefter. Oavsett regering.

Magdalena nämner heller inget om att den pågående högkonjunkturen är ett globalt fenomen där Sverige bara hakar på, som det exportberoende lilla land vi är. Den är alltså inte resultatet av hennes och Löfvens kompetenta styre. Tvärtom. Enligt gammalt beprövat S-koncept har regeringen tvingats ta till fusk även här för att kunna hänga med: en deprecierande valuta. Det innebär i praktiken att Sverige och svenskarna blir allt fattigare jämfört med omvärlden, utan att vi märker mycket av det, mer än när vi åker utomlands.

För industrin är det ett problem när priset på insatsvaror stiger, men det kommer inte att märkas så mycket så länge som exporten gynnas. D v s så länge som högkonjunkturen består. Eller när bromsreglerna för euron slår till. Kissar man i byxan blir det nämligen kallt efteråt. Det innebär också att utländska företag inte väljer att satsa pengar här, där de blir mindre värda. Riskerna är i detta avseende i samma nivå som i u-länder som Burma, Etiopien och Pakistan; riktiga krishärdar som Turkiet och Brasilien, och inbördeskrigets Ukraina.

Sverige står, som sossarna gärna själva säger, inför stora utmaningar efter valet. Att ta itu med invandring och integration är nummer ett. Sunt Förnuft talar tyvärr för att av vad de olika partierna säger och av hur verkligheten ser ut, så finns det inte något program som kommer räcka till i den frågan. Det kommer krävas nya bittra insikter om hur svårt – eller rent ut sagt omöjligt – det är att integrera, samtidigt som alltfler kunskapslösa tillåts fylla på den ryggsäck vi redan har tyngt mer än tillräckligt, både åt oss själva och våra barn att bära.

Intill dess att dessa insikter gör konkreta och tillräckliga åtgärder politiskt möjliga är den främsta prioriteringen ett kompetent ledarskap som förstår hur ekonomi fungerar. Det gör inte S+Mp. Prio ett för Sverige är alltså att de måste avgå.

När finansministern i debatt med SD inte kan läsa innantill så blir det tragikomiskt roligt. Se klippet! Det sorgliga är att varken detta eller något av allt det nämnda är på skoj: det är fullt allvar. Givetvis är finansministern del av ett lag, och sossarnas usla politik är ett hinder för henne. Men en stark finansminister som Sträng eller Feldt hade personlig makt och karisma, nog för att säga ifrån och sätta emot. Magdalena Andersson framstår på sin höjd som ett medelmåttigt snabbtänkt kassabiträde på Willys. Inget ont om sådana, men de har för lite auktoritet för att få galenpannorna att tagga ner.

Magdalena är helt enkelt inte utrustad för att styra Sveriges ekonomi. I det blå laget hade hon varit en belastning. I det röda laget är hon långt ifrån tillräcklig för att kompensera för de övrigas katastrofala brister.

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

Källor:
https://twitter.com/spectatorindex

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/

https://cornucopia.cornubot.se/2018/08/svensk-tillvaxt-nast-samst-i-europa-2017.html