Mp – världssämst på miljö – särskilt om vi vill undvika växthuseffekten.


Magnus Stenlund_Sunt FörnuftI samarbetet med Magnus Stenlund på Sunt Förnuft kommer Rosa Traktorn att bakåtblogga en rad av hans tidigare inlägg för att ”komma ikapp” tidigare inlägg. Detta gör vi varje kväll fram till valet och vi fortsätter idag med:
Mp – världssämst på miljö

//God läsning.

 

bar2BARA KÄRNKRAFT KAN RÄDDA OSS FRÅN DEN GLOBALA UPPVÄRMNINGEN

mp-och-den-globala-vaxthuseffekten-2018-08-11-660x341

I korthet: låt oss ta klimatkrisen på allvar, det allra mesta talar för att förändringar sker som, oavsett om de drivs av oss eller inte, kan ge katastrofala konsekvenser. Givetvis är de förnyelsebara energikällorna då i fokus, på lång sikt hägrar energianvändning utan någon som helst negativ miljöeffekt. Men problemet är att vi inte hinner dit i tid, inte så snabbt som en uppvärmning hotar att nå okontrollerbara nivåer. Miljöexperter som är kunniga och insatta förespråkar inte att vi ska späka oss själva tillbaka till 1700-talet, med vindsnurror på alla tak och hästskjutsar till jobbet i byn. De vet att detta aldrig kommer hända. Istället måste modern teknik fortsätta att ge oss mer energieffektiva bilar. Och det mest trängande behovet är ökad kärnkraft. Här skulle Sverige kunna gå i bräschen, vi har tekniken och inte minst säkerhetskunnandet. Ingenting sådant kommer naturligtvis kunna hända med Mp vid rodret; Sveriges och kanske världens sämsta miljöparti ägnar sig bara åt plakatpolitik.

DN vill ha klimatdebatt. För att rädda Mp över spärren. Men inte för miljöns skull.

DN:s nästan mangrant Mp-sympatiserande journalistkår fick luft under vingarna av en Sifomätning i veckan, där Mp skaffat sig lite luft ovanför fyraprocentspärren. Nu gör man allt för att slå mynt av storbränder och exceptionell sommarvärme: meningen, så här en månad före valet, är inte bara att vi ska ta den globala uppvärmningen på allvar, utan givetvis också lägga rätt (Mp-)valsedel i lådan. Mp gör ju anspråk på att vara miljöns främsta härförare på jorden och ett världssamvete av rang: när det gäller att tvinga svenskarna att späka sig själva för miljöns bästa finns det inga som är villiga att gå längre. Men vilka svar har Miljöpartiet, när det gäller att stoppa koldioxidutsläppen?

Kärnkraft och vattenkraft står för 80% av vår el. I omvärlden är förhållandet omvänt.

Mp är konsekvent för förnyelsebar energi. Det har man varit i över fyra decennier. Men som alla borde veta utgör sol- och vindkraft fortfarande marginella energikällor, inte bara i världen utan även i Sverige. Solen kan vi svenskar så gott som glömma helt, oavsett hur varma och torra somrarna blir och tvärtemot vad de flesta tror är solkraften fortfarande helt försumbar, inte ens en promille av totalen. Vindkraften står för 11% av elenergin, trots enorma skattesubventioner är det alltså inte mer – och ökningen har dessutom kommit av sig under den senaste mandatperioden. Kärnkraft och vattenkraft dominerar totalt, med tillsammans ca 80%; resten är fossilt bränsle. Det här är naturligtvis jättebra i jämförelse med resten av världen där olja, kol och naturgas utgör nästan 87% av totalen och förnyelsebar energi bara 2%. Men det är alltså inte vindkraftsatsningen som gjort att vi avviker; det är tillgången till vattenkraft och kärnkraft.

Energisubventionerna är enorma. De pengarna kan användas bättre. Mycket bättre.

Mp för en politik som kostar mycket, framförallt genom energisubventionerna. Kusliga mängder pengar. Pengar som skulle kunna användas mycket bättre, inte minst för att bygga ut kärnkraften, som dessutom skulle kunna exporteras.Med världens troligen säkraste kärnkraft skulle Sverige kunna bli en nettoexportör av säker kärnkraftsenergi som ersätter såväl polska kolkraftverk som rysk naturgas. Med vårt industriella kunnande skulle vi också kunna bidra till att en säker teknologi också kan implementeras i andra länder. Vill vi aktivt bidra till någonting som märks för att stoppa växthuseffekten är det här inte bara ett påtagligt sätt att göra det – det är det enda sättet. Vår hårt subventionerade vind- och solkraft svarar inte ens för en miljondels promille av jordens totala energianvändning och när Mp vill tvinga folk att byta ut sina gamla vedspisar talar vi om ett antal nollor efter decimaltecknet som är lika stort som antalet stjärnor i vår galax.

Mp. För dig som vill kunna döva ditt samvete och peka finger åt andra.

Givetvis känns det bra att ’kunna dra sitt strå till stacken’ och givetvis känns det ännu bättre att kunna peka finger åt grannen som inte sorterar sina sopor eller som kör en stadsjeep. Men för Mp och dess väljare tycks detta vara huvudsaken. Att de mödosamt sorterade soporna bränns upp i Litauen är inte så viktigt att hålla koll på. Inte heller att den egna skruttomobilen från 1973 drar fyra liter bensin milen. Och givetvis måste Mp-politiker åka flyg till Japan och Los Angeles såväl på viktiga studieresor som på semestrar, liksom till Östersund och Kalmar på möten med den lokala partistyrelsen; det är bara andra som tiden inte anses spela roll för och som ska nöja sig med att semestra hemma. SJ och buss utnyttjas företrädesvis när Mp-media tillkallats.

Skenheligheten: självdisciplin och späkning funkar inte. Gå till er själva så fattar ni.

Just den egna oförmågan att följa sina idiotiska moralregler borde göra det tydligt även för Mp varför deras politik är ogenomförbar i någon skala värd namnet: vi kan inte späka oss bort från växthuseffekterna, det överstiger den genomsnittliga mänskliga förmågan till självdisciplin: känn dig själv och du skall även känna andra. Bara modern teknik kan klara den saken, tillsammans med marknadsekonomi som utnyttjar våra svagheter för att göra gott samtidigt: moderna bilmotorer, kärnkraft och finansiellt smarta och effektiva lösningar där pengarna används rätt, inte planekonomi, är det enda som kan få folk att gå åt samma håll världen över.

Sex grader: Lymas gillar inte kärnkraft. Men insåg att den är ett måste.

För tio år sedan läste jag en bok: ”Sex grader” av vetenskapsjournalisten Mark Lymas. Den övertygade mig om att klimathotet är på allvar, vi befinner oss i en situation där ytterligare ett par graders global höjning av temperaturen riskerar att ge irreversibla följder, med metangasutsläpp på den sibiriska tundran som accelererande kraft. Då, för tio år sedan, gick debatten hög och många ifrågasatte domedagsprofetiorna. Men sedan dess har vetenskapen såväl som den globala temperaturen givit Lymas rätt på ett nästan kusligt träffsäkert vis. Lymas är en del av miljörörelsen, men till skillnad mot de allra flesta som kallar sig ‘miljömedveten’, besitter han sunt förnuft och moral nog att inte blunda för verkligheten: enda sättet att stoppa detta i tid är att bygga ut kärnkraften. Det är inte något han vill förespråka, tvärtom, men han gör det ändå. Det kallas ansvarsfullhet, Mp, något ni inte vet vad det är alls.

Med Mp vid rodret: grad för grad närmare klimathelvetet.

Jag tror att Lymas har rätt och hör alltså inte till klimatförnekarna; även om ett enskilt år i Sverige inte säger särskilt mycket och även om värmen – mot förmodan – inte skulle ha att göra med mänsklig aktivitet, så anser jag att det är ytterst angeläget att vi gör något åt de fossila utsläppen – nu. Men om denna – slumpmässigt? – torra och heta sommar leder till att Mp räddas över spärren, så är det inte guds hand som givit oss en fingervisning, det är snarare djävulens verk: han och Mp vill peka oss i totalt fel riktning. Med Mp och S vid styret så ser klimatprognosen nattsvart ut: plakatpolitik grad för grad, till dess vi inte längre är i kontroll överhuvudtaget.

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

Källor:
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/maria-gunther-detta-ar-vad-en-nagon-grad-varmare-varld-innebar/

https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varmeboljan-2018-saknar-motsvarighet-i-historien/

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-internationellt/Energitillforseln/

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elproduktion/

https://www.bokus.com/bok/9789170373619/sex-grader-var-framtid-pa-en-varmare-jord/

En kommentar

  • Mycket bra skrivet.
    Själv är jag och har alltid varit för kärnkraften som den bästa energikällan.
    Rebloggar på micaelsblogspot

    Gilla