Fria medier, Sjöstedt? Nej, det här är Sveriges Radio.


Magnus Stenlund_Sunt FörnuftI samarbetet med Sunt Förnuft kommer här dagens funderingar från Magnus Stenlund. Idag handlar det om Sveriges Radio.

Så utan vidare dröjsmål överlämnar jag till Magnus och en nypa Sunt Förnuft.

//God läsning.

bar2

Fria medier, Sjöstedt? Nej, det här är Sveriges Radio.

SR

I korthet: SR/SVT är ett åsiktsmonopol, motsatsen till fria medier, med 90% av journalisterna till vänster om Annie Lööf. Detta är och har alltid varit ett stort problem för svensk demokrati. Åkesson har rätt: efter den 9/9 kan det vara ett unikt tillfälle att ändra på detta.

Politiker bestämmer inte på SR. Där har SR:s VD Cilla Benkö rätt. Det gör journalister. Och de röstar till 90% på vänsterblocket. Andelen som röstar på SD är så gott som obefintlig. När politikerna nu uppger ett samfällt ramaskri över att Åkesson förklarat sig vara ”less på P3:s vänsterjournalistik” och vilja ”lägga ned skiten”, så ska vi ha detta i åtanke. ”Detta hör inte hemma i ett land med fria medier!”, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i DN.

De högstämda brösttonerna låter nästan komiska i vänsterpartiledarens mun. Skulle Sjöstedt stå upp för det fria ordet? Han som inte ens vill utesluta medlemmar som stöder den autonoma våldsverkande vänstern? Åsiktsfränderna som öppet kallar sig demokratins fiender? Sjöstedt, som vägrar ta avstånd från partimedlemmar som stoltserar med hur de stör valmöten och river ned valaffischer för SD och M? Som blockerar och stänger ned sidor på facebook med åsikter man ogillar?

Självklart inte. Jonas Sjöstedts upprördhet gäller inte ’de fria mediernas’ vara eller inte vara – den gäller SVT/SR. Public Service har aldrig varit åsiktsneutralt eller ’fritt’ från politisk ideologi. Ända sedan Palme och 70-talet har medianjournalisten på statlig radio och tv politiskt stått bara snäppet höger om ren tokvänster. I de regelbundna opinionsmätningar som gjorts har VPK (vänstern) då partiet leddes av Gudrun Schyman tidvis haft egen majoritet och i senaste mätningen var det utopisterna i Mp som hade samma ställning. Ett marginalparti som balanserar på riksdagsspärren.

För en journalist från SVT har det alltid varit naturligt att angripa ett statsråd och andra politiker och makthavare med utgångspunkt från vänster, oavsett vilket block som styrt. Detta förhållande har haft fundamental betydelse för svensk politik. Så ska det naturligtvis inte vara. Hur starkt hjärntvättade vi som folk blivit visar sig kanske allra bäst i att nu representanter både från L och M stämmer in i avgrundsvrålet mot Åkesson. Vill de på fullt allvar ha kvar detta maktmonopol intakt? Lavesson (M), påtänkt som eventuell kulturminister vill det i alla fall, liksom liberalernas gruppledare Christer Nylander; båda slår Åkesson på fingrarna och låter förfärade. Som pavlovska hundar.

SVT/SR skiljer sig mot övrig media, men man ska ha klart för sig att vänsterdominansen även där är stor; ganska stabilt över 70% har sympatier till vänster om blockgränsen. Det faktum att dominansen är ännu större på det journalistiska flaggskeppet SVT säger dock något viktigt; nämligen att för den som vill komma upp i karriären så är det gynnsamt att visa röd partifärg. Och mer stigmatiserande för en journalist än att bekänna sig till SD är nog inte möjligt att finna exempel på.

Medias starka vänstervridning är ett demokratiskt problem i Sverige, och det har knappast blivit bättre med tiden. Tidningar med en tidigare mycket tydlig borgerlig profil såsom SvD och även Expressen har gått längre och längre åt vänster. DN kan idag räknas som ett partiorgan åt Mp och S; ledarsidan har fyllts med unga kvinnliga postmodernister, medan de mer friliberala tänkarna har flyttat ut. Det är därför inte SVT, SR eller DN som ska kallas fria medier, Sjöstedt, det är deras motståndare – de alternativa medierna på nätet. Och de hotas på riktigt, med blockeringar, censur, skeva sökmotorer och statligt finanserade drev.

Bland dem som nu vill skärpa åsiktsförtrycket är upprördheten stor över att Åkesson och SD har mage att ifrågasätta etablerad medias åsiktsmonopol och att han till och med uttrycker den förbjudna tanken att public service i grunden kan reformeras och delar läggas ned. Men det är inte bara det förändrade politiska landskapet man oroar sig över. Det är också de krassa försörjningskonsekvenser för sitt eget nätverk:

SVT/SR:s anställda är inte bara avlägset bekanta. De är i stort sett allihopa bundis med Jonas, Alice och Margot. Många av dem är lunchsällskap, middagsgäster, släkt och sängvänner. Sådana sparkas inte utan att det blir ett himla liv.

Programmet Morgonpasset där inslaget med Åkesson sändes hade föregåtts av en ’satirisk introduktion’ där han kallas ’Sveriges Oprah, en viktpendlare av rang’. Följt direkt av nyheter, därefter inleder programledarna med att påstå att ’stämningen är dålig’ utan att ge en förklaring. Brist på hövlighet och respekt är naturligtvis provocerande och är alltså vad som skapar den dåliga stämningen. (Föreställ er vad som hänt om man använt liknande lyteskomik mot Göran Persson. Nej, jag vet, det går inte.) Åkesson ger sedan också kommenterar som balanserar hans negativa omdöme om SR och P3. Ingenting av detta nämns i den efterföljande rapporteringen i media.

Politiker bestämmer inte på Sveriges Radio. Men det är riksdagen som kan dra in sändningstillståndet. Rapporteringen om Åkessons utbrott bevisar sig självt: den ensidiga, partiskhet som Åkesson vände sig emot.
När sådan partiskhet blir konsekvent riktad åt ett håll så har politikerna faktiskt inte bara rätt att dra in sändningstillståndet – man har en skyldighet att göra det.

Ett scenario efter den 9/9: tillsätt en utredare, typ Ann Heberlein, som får uppdraget att se exakt hur det är med partiskheten och hur den kan och bör korrigeras. Låt alla söka sina tjänster på nytt. Gör en utvärdering om ett år.

Eller låt bli. Låt det vara ett möjligt scenario. Självrättelse är ibland väldigt effektiv, om man visat tillräcklig tydlighet vad som händer annars. Politikerna är som bekant också de som ger – eller tar – anslag. Dra ned anslagen med 30% och se vad Cilla Benkö väljer att kapa. Om hon kapar fel – dra ned 30% till. Fortsätt så tills det blir rätt.

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

Källor:
https://www.dn.se/kultur-noje/jimmie-akesson-jag-hade-lagt-ner-p3-for-lange-sedan/ (bakom betalvägg)

https://www.dn.se/kultur-noje/politikerna-om-akessons-p3-uttalande-ett-totalt-angrepp-mot-public-service/ (bakom betalvägg)

https://www.dn.se/kultur-noje/malin-ullgren-vad-gor-man-nar-raseriet-sitter-i-riksdagen-och-harjar/ (bakom betalvägg)

2 kommentarer

  • Rebloggar på micaelsblogspot

    Gilla

  • Göran Åkesson

    Tidningsutgivareföreningen TU har gått ut i tidningar under året och talat om att man pxlar nyheter och påpekar också att man förmedlar ”Fakta”, man gav t.o.m.. ut en knapp med denna text. Man kan undra vad de förmedlat tidigare!

    Gilla