Religion och livets vatten


Jag har inte skrivit mycket om religion i allmänhet på ett tag, det har mest blivit texter specifikt om en religion, ”Fredens Religion”. Men nu tänkte jag skriva lite mer allmänt om min ateistiska syn på religion och tänker då även på kristendomen. Jag tänkte även passa på att svara på några punkter som människor nyligen har gjort mig uppmärksam på.

Någon sa: ”Du kommer inte att vinna idéernas kamp genom att förolämpa människor du inte håller med.”  Vilket är sant. Eller rättare sagt, det skulle vara sant om vi verkligen var engagerade i en kamp av idéer. Men tyvärr har inte någon religion några idéer. Religion har dogma.

Och syftet med dogma är att vara i vägen för idéer, att stämpla dem och döda dem innan de lyckas ändra någonting. För att, som alla vet, förändring för religion är ganska likt vad kryptonit är till Superman. Det är lika välkommen som vitlök till en vampyr eftersom det hotar ställningen för dem som kontrollerar religion för sina egna okunniga själviska ändamål.

Och för det andra, förolämpar jag inte folk eftersom jag inte håller med dem. Människor som tror på saker som spiritualism eller astrologi, även om jag inte tror på dessa saker själv. Även om jag måste säga att jag tror att planeterna påverkar våra liv huvudsakligen genom att inte krascha in i oss, vilket jag tycker är ganska omtänksamt av dem.

Men om astrologer krävde speciella privilegier hela tiden och insisterar på att deras övertygelser ska diktera andras beteende då antar jag att jag antagligen antog en annan ton.

Om astrologer haft en skattebefriad status som de rutinmässigt missbrukade för att blanda sig i politiken och tvinga in sina värderingar i andras liv, eller om de reagerat med raseri, och hotar att döda människor för den minsta kritiken av deras tro, eller om astrologer fick indoktrinera unga barn innan deras sinnen var fullt formade, och om de då även utsatte många av dessa barn för övergrepp och skyddade varandra från rättvisa samtidigt som man insisterar på att kvinnor och homosexuella inte får lära sig astrologi eftersom de är kvinnor och homosexuella, då skulle nog en eller annan förolämpning glida ur mig.

Så fungerar det. Och jag ber inte om ursäkt för det.

Varför ska jag be om ursäkt för det, när religionen har oförskämdheten att hävda moralisk auktoritet över oss, när vem som helst kan se att religion inte ens har någon moralisk medvetenhet. Hur skulle det kunna ha det, när det är så isolerat från självkontroll genom sin blinda lydnad mot skriften?

Det verkar som knappast en vecka går i dessa dagar när vi inte behöver lyssna på någon mjölkad präst som klagar på att sekularismen kommer att leda till moralisk anarki och samhällets nerbrytning.

Som om folk verkligen är dumma nog att svälja denna grunda självbetjänande bullshit.

Självklart vill ingen leva i ett moraliskt vakuum. I alla fall ingen utanför politik och bankväsende. Men långt ifrån att fylla detta vakuum, som det alltid hävdar, har religion faktiskt orsakat det genom att använda skriften som ett vakuum som ersättning för äkta moral, och genom att neka människor chansen att formulera sina egna mer betydande moraliska lagar på den enda platsen du hittar något av verkligt värde, platsen inom oss själva.

Om moral inte har kommit inifrån är det inte värt ett jävla skit, och det vet du i ditt hjärta.

Du vet att det är påsatt som en billig söndagsdräkt och det är lika falskt som en klipp-on-slips. Om du får din okritiska moral från skriften är du verkligen inte bättre än en hund som är rädd för att stjäla köttet för att han vet att han kommer att piskas.

Han skulle älska det köttet mer än någonting, men precis som du, håller hans finjusterade moralskompass honom på den raka och smala vägen. – Vilken bra hund är han!

Naturligtvis bekymrar sig inte en hund huruvida han har en själ eller inte, så han har inga problemet med att leva för evigt, men det gör du, och du vet att du kommer att piskas för evigt om du ens tänker på att röra det köttet, du är en dålig hund, din eländiga syndare.

Nu gäller kanske inte det här dig eftersom du är en glad tillbedjare. Kanske omfamnar du Herren varje dag med ett glatt hjärta. Och det är bra. Men säkert förstår du att i det ögonblick du ändrar dig om Herren och slutar att omfamna honom då inställer du dig inför en fruktansvärd evig tortyr.

Känner du någonsin som om att någon skjuter på dina fötter för att få dig att dansa? Det är så ser det ut för en neutral observatör.

Kanske är det bara min okunnighet som pratar, för det är något annat jag blir anklagad för ganska mycket.

Någon sa nyligen: ”Du förstår bara inte vad en persons tro verkligen betyder för dem”
Hon sa:För mig, är det som livets vatten.”

Och jag tänkte:Vilken stor fras – livets vatten, utan vilket självklart det inte finns något liv. ”

Men även livets vatten måste kontrolleras och hanteras ordentligt annars kan det förlora kontroll och sippra in på platser där det inte hör hemma, och orsaka verklig skada.

Till exempel: Om ditt ”livets vatten” kommer ihop sig med ”livets vatten” i andras liv, och de bildar en flod, en rusande ström av rättfärdig säkerhet som sveper med alla framför den, inklusive rim och reson, då är det inte så mycket ”livets vatten” längre, eller hur? Då vänder det sig snabbt till dödens vatten, som krossar allt i sin väg; Rationella tankar, rationella frågor, yttrandefrihet som strövas över av skrifterna och blind dogma.

Vad som behövs här är självklart en damm som håller tillbaka detta dödens vatten, för att omvandla det tillbaka till ”livets vatten”, och ge oss alla chansen att slå på en glödlampa i våra sinnen.

Och det är där sekularismen kommer in. Det är allas vän – troende och icke-troende tillika, och det tror jag gör det till det verkliga ”livets vatten”. Åtminstone nästan lika mycket som öl. Det kallar jag ”livets vatten”. Skål. – Speciellt för alla er islamiska crackpots!

 

En kommentar