Klasskillnaderna kan fälla Löfven.


Jan HervigI samarbetet med Norska Resett kommer här ytterligare ett inlägg från  Jan Schibbye Hervig. Om klasskillnaderna som kan fälla Löfven. Artikeln är översatt till Svenska av Rosa Traktorn.

Jag överlämnar därmed utan vidare dröjsmål till  hans bidrag.

bar2

Klasskillnaderna kan fälla Löfven

atmosfc3a4rgatan_bergsjc3b6n-696x451

Alla vågar inte prata öppet om det i Sverige – klasskillnaderna som blir tydligare för varje år. Utvecklingen från ”Folkhemmet” till dagens klassamhälle är skrämmande. Men om du har ett arbete och en position att ta hand om Sverige, är det bäst att tiga om verkligheten. Du kan riskera att bli placerad i bås med dem som vill förstöra samhället, och då är du ansvarig för eländet.

Men idag tar Expressen bladet från munnen och tar upp det som ett huvudproblem: Klasskillnaderna som kan fälla Löfven” .

Sverige har för närvarande 245 000 fattigpensionärer, 145 000 fattiga barn och 1,4 miljoner människor som lever under mycket låga ekonomiska förhållanden.

Samtidigt blir miljardärerna allt fler. Under Stefan Löfvens regering har antalet ökat med 25 procent. Även dollar-miljardärer i Sverige har ökat i antal – idag finns 132 000 av dem.

1980 var Sverige ett av världens mest jämställda länder. Idag är klasskillnaderna stora och har ökat mer i Sverige än i de flesta andra OECD-länder. Under de senaste 25 åren har den fattigaste delen av befolkningen ökat disponibel inkomst med drygt 30 procent, medan den rikaste har ökat med nästan 80 procent.

Men ledande socialdemokratiska politiker talar inte mycket om de växande klasskillnaderna i Sverige idag.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Expressen att socialdemokraterna idag inte vågar ta upp frågan om de ökade klasskillnaderna i Sverige. – Det här med klasskillnaderna är något man antar och tror ska skrämma bort den största gruppen av medelklassväljare, som man har varit mycket fokuserad på att vinna. Och vidare säger hon: – De förlorar väljare både till Vänsterpartiet och SD.

I Göteborgsområdet är fattigdomen hos barnfamiljer störst i Östra Bergsjön.
58 procent av hushållen här haren månadsinkomst på endast 11 500 kronor per vuxen.Nästan åtta procent av befolkningen får bidrag, arbetslösheten är minst 15 procent och andelen utlandsfödda är 62,5 procent.

Lägenheterna byggdes i slutet av 1960-talet och är slitna. På lekplatserna i området springer stora råttor, som också går in i lägenheterna. Anticimex besöker ofta området, men det hjälper bara en kort stund.

Med spårvagn 11 från Bergsjön mot Saltholmen tar det drygt 50 minuter att nå det exklusiva villaområdet Långedrag  i västra Göteborg. Kontrasterna i staden är enorma. Här kostar villorna 30 miljoner och uppåt. På parkeringsplatserna står mest Volvo SUV,  Porschar och italienska lyxbilar.

Jämfört med 1980-talet och 1990-talet anser många att Sverige idag har blivit en skatteparadis för företag och rika människor. Skatteexperter och skatteplanerare är överens.

Men småbarnsmamman Pernilla Andersson i Bergsjön säger att ingen av hennes bekanta kommer att rösta på moderaterna eller socialdemokraterna i år: – För allt jag vet blir det SD. Det spelar ingen roll om det är moderaterna eller socialdemokraterna, inget händer.

Källa och originalartikel på Norska:
https://resett.no/2018/08/19/klasseskillene-kan-felle-lofven/

2 kommentarer