Fejkstatistik om sysselsättning – DN går Löfvens ärenden istället för att avslöja honom.


Magnus Stenlund_Sunt FörnuftI samarbetet med Magnus Stenlund på Sunt Förnuft kommer Rosa Traktorn att bakåtblogga en rad av hans tidigare inlägg för att ”komma ikapp” tidigare inlägg. Detta gör vi varje kväll fram till valet och vi börjar med:
Fejkstatistik om sysselsättning”.
//God läsning.

 

bar2

FASADEN ÄR PUTSAD – FÖR DN BEHÖVS INTE MER.

sysselsattning-schuck-2018-06-14-1-660x341I korthet: Utrikes födda består av bidragande arbetskraftsinvandrare och belastande unga män som kommer in på asyl. Här blandar man ihop dem. Förbättringen av sysselsättningen är helt eller till stor del fejk, som består av tillfälliga timarbeten och framförallt av regeringens tvångsbeting på statliga myndigheter, som trots 100% skattefinansiering ofta går minus på en anställning. 53 mdr kostar det oss skattebetalare – och efter valet kommer satsningen att läggas ned, helt effektlös bortsett från friserad statistik.

Om du skulle vilja köpa något (som t ex ett hus) och anlitar en konsult för att undersökta eventuella fel (som t ex mögel, radon, vattenskador eller stora hål i taket) – undvik att anlita Johan Schück. Han är killen som, om det gällde ett hus, skulle stanna på uppfarten och beundra fasaden från avstånd, skriva ‘godkänd’ i protokollet och sen åka hem och fakturera. Med Schück hade alltså en s k potemkinkuliss alltså dugt bra för att få full värdering.

Schück är DN:s ekonomijournalist, som jag tills nu har haft visst förtroende för. Men nu är han köpt – av sin chefredaktör, får man förmoda. Viss förståelse har jag. En vit manlig 50-plussare är säkert orolig för sitt jobb i tider då DN drar ned på allt (särskilt kvalitet och objektivitet); då ligger man i riskzonen, och kan kanske inte förvänta sig att det är så lätt att hitta något annat.

Arbetskraftsinvandring vs. asylsökande; äpplen och päron

Att han medvetet varit med och bidragit til DN:s vanliga fake news-vinklande vågar jag med hänsyn till Schücks tidigare visade prov på kompetens säga är nästan säkert. Han blandar till att börja med äpplen och päron. Vi behöver arbetskraftsinvandring – den som Löfven vill ta bort. Dessa människor bidrar just till vad han framhåller i artikeln. Outbildade afghaner och syrier som kommer in på asyl bidrar däremot inte alls, de kostar – mycket. Det här vet man, om man orkat sätta sig in i frågan bara det minsta lilla, eller om man lägger örat till marken och frågar företagen själva. Dessutom:

Definitionen av sysselsättning – inte samma som ‘riktiga jobb’
Sysselsättning är som Schück naturligtvis bör veta, inte detsamma som ‘riktiga arbeten’, Två timmar i veckan – eller bara “arbetsmarknadspolitiska åtgärder” räcker för att komma med i statistiken. Sådana som regeringen nu avsatt 53 miljarder till; 100% skattefinansierade arbetstillfällen som statliga myndigheter kommenderats till att erbjuda. Rebecca Weidmo-Uvells granskning visar att sådana ‘jobb’ till och med kan vara kontraproduktiva: inom det militära har man påtvingats invandrare för vilka allt material är säkerhetsklassat och som därför kräver en ‘överrock’ för att ens kunna vistas på sin arbetsplats.

Med fejksysselsättning för 53 mdr vill Löfven frisera statistiken

Produktiviteten kan alltså vara negativ trots att lönen är helt gratis (för myndigheten, inte för dig, skattebetalaren). De flesta av dessa ‘jobb’ kommer avvecklas någon tid efter valet, att bränna upp pengar, som Schyman gjorde, funkar helt enkelt inte i längden, och att regeringen offrar så mycket pengar på något som bara är avsett att frisera sysselsättnings- och arbetslöshetsstatistiken är alltså en stor skandal – något som Schück borde få en löpsedel för, om han vågade skriva om saken.

Att ekonomijournalister som Schück väljer att skriva om detta på det här sättet däremot, legitimerar inte bara slöseriet med låtsasjobben (som dessutom riskerar att tränga undan riktiga jobb), utan framförallt en usel invandrings- och integrationspolitik. Han ger alltså regeringen politisk avkastning på sin 53-miljarderssatsning. Någon annan avkastning är det inte fråga om. Bara kostnader.

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

Gå med
Vi mot Virret

https://www.dn.se/ekonomi/johan-schuck-utrikes-fodda-haller-sveriges-ekonomi-i-gang/ (bakom betalvägg)