Brevet från Norge


När jag startade Rosa Traktorn i februari 2017 och för första gången började blogga hade jag inga större förväntningar. Jag var skeptisk till att någon alls skulle vilja läsa vad jag hade att säga. Nu ett och ett halvt år senare och snart en halv miljon läsare får jag inse att det var många som ville läsa vad jag hade att säga.

Igår den 26:e augusti 2018 fick jag ett e-mail från Norge. Det var kort och rakt på sak. 

Hei Thomaz!
Jeg er norsk forlegger, redaktør og skribent, og deler tilfeldigvis dine synspunkter – i hovedtrekk. Vil bare takke deg for ditt engasjement, dine kunnskaper gir inspirasjon over grensen – da er det jo fortsatt håp for oss alle!
Hilsen Jan

Jag behöver knappast tillägga att jag blev väldigt förvånad att jag väckt intresse över gränsen och att en förläggare, redaktör och skribent på en Norsk nättidning skulle hitta mig och kontakta mig. Jag svarade naturligtvis på mailet och en konversation satte igång. Nu tror jag att ett samarbete mellan oss över gränsen kan komma igång.

Det är den norska ”avisen” Resett som genom Jan har hittat mig. Resett är en ganska ny ”avis” som nu fyller ett år. Resett skriver om aktuella samhällshändelser i Norge och Sverige och Jan har skrivit flera artiklar om svensk politik, utanförskapsområden, No-Go Zoner och den svenska korruptionen. Vad som händer i Sverige bekymrar det Norska folket i lika stor utsträckning som det Svenska.

Jan skickar med en liten beskrivning om sig själv, sin bakgrund och historia:

1012307_201922383296116_708332553_nJan Schibbye Hervig Utgivare och redaktör sedan 1970. Först i N.W. Damm & Son AS, sedan i Ernst G. Mortensen Bokförlag, senare i eget förlag: Orion Publishing Co. och Nova Publishing Co., med bokutgivning för resor / natur / magnifika böcker, dokumentärer, kultur / fakta, praktiska nya böcker och barnböcker. Har publicerat mer än 4000 titlar, och är nu aktiv med en ny bokförlag, Fønix FORLAG AS.

Jan började sin karriär som Astrid Lindgrens utgivare i Norge, i N.W. Damm & Sönns utgivare. Han har publicerat de flesta av Astrid Lindgrens böcker i norska utgåvor. För några år sedan, när han skrev på Facebook att Pippis far var en negerkung, blev han bannlyst från Facebook som ett straff. Trots det faktum att i boken från 1970-talet är intrycket att fadern faktiskt var en negerkung. Att ett äventyr idag ska censureras och utgivaren straffas är förkastlig i en demokrati. I en diktatur är det vanligt eftersom det tryckta ordet är ett stort hot mot makten. Men vem skulle tro Pippi var stark nog att hota ett fritt samhälle som vårt?

Under 1990-talet och in i 2000 samarbetade Jan med svenska ICA förlaget och publicerade de flesta av deras allmännyttiga faktaböcker och matböcker i den norska upplagan. Det var vid den tiden då bokklubbarna var stora och kunde hjälpa till att göra de flesta böcker lönsamma att producera. Sådan är inte situationen  längre och marknaden har minskat kraftigt. Bokindustrin upplever stora förändringar och utgivare behöver tänka om.

Under 1990-talet var Jan en ledande utgivare av dokumentära böcker om andra världskriget och publicerade många av de mest populära berättelserna om den norska krigsinsatsen och norska hjältar. Ändå är detta en viktig genre i den norska bokbranschen. Fem år under tysk ockupation har satt sina djupa spår och böcker som berättar om nya krigshistorier säljer bra.

Jan är samhällsdebattör och författare och kommenterar aktuella situationer i EU-länderna och i Norge, som ligger utanför det land som har kopplat starkt till EU, trots att det norska folket i val har sagt nej till EU två gånger. Detta väcker stora delar av befolkningen, men politiker ignorerar detta helt .

Under det svenska valåret skriver Jan naturligt mycket om svenska förhållanden. Många norrmän är chockade av utvecklingen i Sverige och fruktar att det etniska Sverige kommer att förlora stort i relation till islam. Hur en fanatisk, krigisk kvinnoförtryckande religion från 600-talet har kunnat fortplanta sig som det gör i Sverige, är obegripligt och norrmän bara väntar på en reaktion.

Det är min avsikt att odla ett samarbete med Jan och tidningen Resett för att försöka skapa en kontakt mellan våra broderländer. Dels för att väcka mer intresse i Norge för vad som sker i Sverige och förstås för att väcka fler människor i Sverige och förhoppningsvis visa på att vi inte står ensamma. Trots vad vår regering gjort mot Norge under andra världskriget så är Norge vårt broderland och som sig bör mellan bröder så sviker vi inte varandra som folk, även om makten har gjort det en gång.

Jag kommer att skriva mer om Jan, Resett och posta en del av deras artiklar här på Rosa traktorn inom kort. Jag har läst en hel del och det är väldigt intressant och faktariktiga artiklar. Jag hoppas mina läsare upptäcker att vi inte står ensamma i vår kamp och att vi kan stötta Norge också och visa att vi är bröder trots allt.

Mer om detta kommer …

3 kommentarer