Sjukvård – Var god dröj…


Att sjukvården blivit allt sämre de senaste åren har ingen missat. Människor får vänta i väntrummen på akutmottagningar i många timmar, ibland över ett dygn på vård. Personalen går på knä vilket naturligtvis påverkar deras humör och faktiskt försämrar deras professionalitet ännu mer.

I den här artikeln ska jag berätta om en vän till mig som i går den 19:e Augusti 2018 fick en propp i benet och tog sig till Lunds sjukhus.

Det är inte hennes första propp, hon är APC resistent vilket innebär att hon väldigt lätt bildar proppar. 2015 hade hon 9 proppar i benet, och ett par av dom började vandra i kroppen. Hon fick förstås hjälp då. Snabb hjälp, som det ska vara.

I går var det alltså dags igen. Klockan 16:20 kom hon in på Lunds sjukhus och blev satt i väntrummet där det redan sitter flera personer och snart sitter där 8 personer som inkommit ungefär under samma period av cirka en timme. Där sitter även en äldre man i 90 års åldern som suttit där sedan klockan 11:00.

Anmärkningsvärt är att samtliga som sitter i väntrummet är Svenskar. Allihop. Om det är en tillfällighet eller inte kan man spekulera i men under kvällens lopp inkommer flera ambulanser med vad man bör anta vara akut sjuka eller skadade. Bland dessa ser min vän hur en kvinna av annan härkomst rullas in med släkten i släptåg under rop och skrik. Kvinnan får genast ett rum och undersöks ögonblickligen. 40 min senare och gick hon på egna ben ut för att röka. Hur sjuk eller skadad är man då?

Efter flera timmars väntan tas i alla fall blodprov. Dessa tas i väntrummet inför övriga väntande. Detta trots att det visar sig lite senare att det står 5 tomma undersökningsrum. Min vän som är svårstucken blir alltså sittande i väntrummet med 4 sköterskor som febrilt försöker sticka henne i armar och händer i en halvtimmes tid. Läkaren kommer också ut i väntrummet 2 gånger och läste upp folks resultat från provtagning. Helt öppet framför alla.

Den äldre herren på 90 år som suttit sedan kl 11:00 hade inte en enda gång blivit tillsedd eller kontrollerad hur han mådde, heller inte erbjudits mat eller vatten. Inte förrän min vän påpekar detta. Klockan 01:00 ombeds personalen av min vän om någon kan ge mannen mat, varpå sköterskan blev mest irriterad men efter en stund kastar åt mannen en kall färdigrätt i en låda som hon införskaffat nånstans.

En annan äldre dam satt o sov i en stol så min vän hjälpte damen att lägga sig på en brits som stod utanför o la hennes jacka på henne.

Under alla dessa timmar kom INGEN och såg efter hur någon mådde. Ingen kontrollerade om den äldre mannen eller kvinnan var vid liv, mådde bra eller mådde sämre, ingen kontrollerade de väntande patienternas vidkommande, de lämnades att hjälpa varandra.

Klockan 03:00 fick så min vän träffa en läkare och påpekade hur kvällen varit, hon får då veta att hela sjukhuset bemannas med endast 3 läkare under natten.

Hon undersöks, en undersökning som tar 10 minuter. Hon får en spruta med blodförtunnade för att hjälpa till att lösa upp proppen och blir hemskickad med instruktioner att återkomma klockan 08:00 för ultraljud när den mottagningen öppnar.

Nu kunde hon istället göra detta ultraljud på hemorten i Landskrona istället men fick så klart sitta ett par timmar och vänta ändå. Så det tog ett dygn att bli undersökt i 10 min och få sitt ultraljud och sin blodförtunnande spruta…

Den akut sjuka icke-svenska kvinnan som kom in med ambulans tillsammans med skrikande släkt kunde avnjuta en snabb vård och orka med att promenera ut och röka.. medan resten..De svenska patienterna alltså fick sitta lite längre och snällt vänta på sin tur.. trotts smärtor, risk för vandrande blodproppar, uttorkning och brist på föda.

Bli inte sjuk i Sverige! Och blir du sjuk se till att kurerar dig själv, ta dig inte till sjukhus med mindre än att du ligger för döden .. först då kanske du får ett rum .. om de inte prioriterar rummet till nån som kanske kommer i ambulans .. för att sen ta en rökpaus.

2 kommentarer