Sommarfestivalen 2018 – Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg.


20180811_160604Det var med stora förhoppningar om en riktigt givande dag som jag klev upp klockan 8:00 i morse och en timme senare satte mig i bilen för att åka till Sölvesborg för att se och höra Jimmie Åkessons sommartal.

Redan vid ankomsten till den lilla idylliska staden kände man att det låg förväntan i luften och när jag kom till själva festivalområdet och scenen där Åkesson skulle tala rörde sig redan flera hundra Sverigevänner runt området och värmen och den vänskapliga stämningen låg som tjock värmande och välkomnande filt.

Det var optimism, ironi och kritik mot regeringen som präglade Jimmie Åkessons tal.

”Sverigedemokraterna har funnits i trettio år. Det har varit trettio år av både med- och motgång, av såväl misstag som succé. Men nu står vi här på upploppet, inte bara som utmanare. Sverigevänner, vi leder! Vi leder – och vi håller på att vinna!”

Jimmie talade vidare om det stora hyckleri som råder inom de andra partierna, och hyllade sedan alla de inom räddningstjänsten, även den polska, som jobbat med att släcka skogsbränderna som härjat i Sverige i sommar. Han kritiserade också MSB och dess chef Dan Eliasson.

”En vandrande katastrof som Dan Eliasson ska inte vara på någon position i någon myndighet överhuvudtaget!”

Naturligtvis fick Stefan Löfven en släng av sleven och de övriga partiernas hyckleri som måste röstas bort, och jag kan bara hålla med Jimmie, det politiska hyckleriet har nått oanade höjder och verkar inte ha slutat stiga i höjden ännu.

Några av höjdpunkterna var lyckönskningarna från Danmark och när Jimmie började tala om den beryktade ”elefanten i rummet” som SD jämförts med av de övriga partierna under PRIDE, stod skratten och applåderna högt i tak.

”Det här fick mig att fundera lite över just elefanten som symbol i olika kulturer. Jag googlade. Elefanten symboliserar ofta styrka, lojalitet, gott minne, tålamod, visdom och äktenskaplig lycka.”

”Inom buddismen är elefanten helgad åt Buddha. Den vita elefanten är ”Lagens juvel”, och står för medlidandet, kärleken och godheten. Inom hinduismen är elefanten den heliga visdomens kraft, kungavärdighet, klokhet och intelligens och ett långt liv.”

”Visdomsguden Ganesha har elefanthuvud. Världen bärs upp av elefanter. Inom grekisk-romersk kultur var den ett attribut till Merkurius som varande intelligensen. Inom den romerska konsten symboliserar elefanten långt liv, odödlighet och seger över döden.”

”I Kina är den överhöghet, styrka, klokskap, skarpsinne och kraft. Inom kristendomen står elefanten för kyskhet och godhet. Elefanten är en symbol för Jesus som trampar ondskans orm under sina fötter.” 

”Jag gör inga anspråk på att vara Jesus, men jag kan leva med att vara elefanten i rummet.”

 Se Jimmie i hans underbara tal här, det är en verklig höjdare och jag är så glad att jag fick möjlighet att vara där.