Nytt album av Lilou & John -Airing from Kolyma


Lilou & John släpper nu sin sjätte utgåva och tredje EP, den spelades in från april till maj 2018 och gjordes för att flytta sig från punkrock ljudet av Patriot Child till ett akustiskt ljud som påminner om Dissidentica men med mer fokus på popmelodi och röst.

Lilou & John låter backbeat-gitarr flytta till bakgrunden för att lägga tonvikten på sång och text. Tanken med albumet är att flytta bortom det vanliga och presentera en ny typ av gitarrbaserad pop och presentera några kärlekslåtar för musikfacket. Albumet släpps ut den 20 juni 2018 på BANDCAMP och har 5 nya låtar: Free Woman, Revolutionary Road, Dead Girl Walking ,Soft Collision  och Alpha Dog . Tidigare har duon givit ut albumen: Petrodollar Wars , Patriot Child, Du gamla du fria, Dissidentica, och 100 Faces.

a1011119829_16

För den som inte känner till duon från Borås, kan jag verkligen rekommendera att ta en stund att lyssna på deras musik och texter. Personligen blev jag snabbt tagen av Lilous speciella röst som verkligen har en förmåga att krypa in på djupet. Det är en röst som inte liknar nånting annat.

Deras musikstil är tung med stor vikt på texterna, och man får en känsla av revolution känslor och kämpaglöd när man lyssnar på deras texter, likt den tidigare punken och proggen från 60 och 70 talet. Lilou & John har lyckats med att återuppliva den klassiska genren med kvalitet.

När jag kom i kontakt med John möttes jag av en varm och mycket mänsklig man som man först kanske inte skulle förknippa med det ljud duon producerar, och i en intervju jag höll med honom inför släppet av det nya albumet berättar han om deras tankeprocess och arbete bakom texter, musik och video.

Jag har redan publicerat ett par av deras låtar som du hittar i spelaren längst ner på sidan, och från det nya albumet kommer här Dead Girl Walking.

Duons musikvideos produceras helt av Lilou som sköter de estetiska aspekterna av produktionen och det är även Lilou som håller i kameran vid inspelning.

”Det sitter i detaljerna”, säger John när vi pratar om processen med att skapa en bra musikvideo. ”Lilou är perfektionist och lämnar ingenting åt slumpen, varenda liten detalj i scenerna är minutiöst uttänkt och det finns ingen rekvisita som inte ska vara där”

John fortsätter att beskriva att han själv är väldigt ”fyrkantig” och många gånger har stora tankar och idéer om hur det ska se ut och låta. ”Men det slutar med att Lilou samlar ihop alla tankar och idéer och fokuserar på det som är viktigt och får fram just de detaljer som vi vill ha fram”

Duons videos har en helt speciell ”approach”, detaljerna, ljuset och texterna har sitt eget budskap, och så har även alla de små detaljerna i rekvisitan… Allt hänger ihop på ett sätt som gör att man rycks ur gängorna för en stund.

Jag ställer frågan hur pass kända duon är lokalt, och John skrattar och säger:

”Vi är nog ganska okända här hemma, lokalpressen gjorde en grej om oss en gång, men de försökte framställa oss som högerextremister, och de kunde väl inte få till det mer fel”, ”Men vi vet att vi har lyssnare runt om i Sverige och nyligen fick jag veta att vi även har några fans i Ryssland och till och med i Chile” 

”Men är ni verkligen aktivister egentligen”, frågar jag.

”Nej, jag tycker inte det själv”, svarar John. ”Våra texter aktuella och beskriver aktuella händelser och företeelser men att kalla oss aktivister är nog inte helt rätt. Det har producerats mycket ”aktivistmusik” genom åren med varierande kvalitet, men jag tycker vi har hittat en egen nisch”

Jag är benägen att hålla med. Lilou & Johns musik är verkligen deras egen och som jag sagt tidigare i en annan artikel om duon, så antingen älskar man musiken direkt eller så lämnas man med en känsla av villrådighet och vet inte riktigt var man ska placera den.

Själv bara älskar jag det de lyckats med. 

Besök BANDCAMP och lyssna på låtarna. Och om du som jag faller pladask, så köp deras album. Du kan köpa en digital samling på alla deras album på BANDCAMP .

lnjlilouandjohn1year