Taxi – Var God Dölj


JstamMicke Jstam är tillbaka med ett inlägg. Micke som dessutom är familj faktiskt, skriver ofta mycket bra texter och driver även Flaskhalsen på Facebook.

Över till Mickes inlägg:

 

bar2

taxi

Denna historia handlar om korruption, sanktionerad kohandel med människors arbetstider och hur samhällets invånare faller offer för vad som inte kan kallas annat än ”en modern slavhandel”.

Jag skrev för en tid sedan om en god vän vars fru blev gravid. Ett mycket lyckligt besked för honom och hans familj. Han älskar sin familj precis lika mycket som vem som helst annars och har i många år drivit egen rörelse och kämpat mycket hårt för att göra allt i hans makt att få det lite bättre ställt.

Han kom hit för många år sedan med en bred erfarenhet och en mer varierad utlandserfarenhet än vad många kan önska sig i vårt land men även många dåliga erfarenheter av motsättningar. Han hade uppfattningen att Sverige var ett bra land. Välorganiserat, skötsamt och säkert. Ett bra ställe att slå rötter, växa, leva och bo på. Folk gnabbas inte om priser utan betalar det som står på prislappen, gör rätt för sig och arbetar hårdare än de flesta andra. Utom möjligen Japaner som han själv erfarit då han under en lång period varit boende där.

Efter att ha kämpat med en restaurangrörelse i ett halvt decennium gav han till slut upp. Arbetstider på närmare 70 timmar per vecka eller mer, tidiga mornar och sena kvällar med en alltmer trytande dagskassa då invånarna på orten får allt mindre kvar i plånboken skapar inte en bra miljö för personlig tillväxt, säker familjeinkomst och så vidare. Istället började han köra taxi på ett företag. Inte de här gatujagande taxiföretagen utan ett med fasta eller mycket regelbundet inkommande beställningar.

Inkomsten var säkrad. En fast men trots allt låg månadsinkomst jämfört med kollektivavtalen i branschen i övrigt gjorde att han kände en tilltro och ett hopp till framtiden. Familjen satte rötter ordentligt och köpte en ny bostad. Ett eget parhus med mer friheter under eget ansvar än vad som bjöds i den tidigare lägenheten hyrd av det kommunala bostadsbolaget. Och så väntades tillökning.

Efter en viss tids provanställning fick han så fast anställning men här började också problemen. Lönen omförhandlades och han fick inget Ob-tillägg, ingen övertidsersättning. Han förväntades arbeta på obekväma tider dygnet runt och även att jaga fristående körningar på gatan om möjligt. För att dryga ut lönen får han semesterersättningar inbakade i löneutbetalningarna varje månad.

Efter ett par månader kommer den första smällen. Lönen uteblir plötsligt utan avisering eller förvarning från arbetsgivaren. Man skyller på att det blivit fel och lönen kommer veckor efter avtalat utbetalningsdatum.

Frun börjar bli milt sagt orolig hur det ska gå för dem då huset kostat rätt mycket för att vara ett så litet hus i en liten kommun. Hur ska de klara betalningarna och hennes låga inkomst som relativt nyanställd inom kommunens äldreomsorg räcker ju inte långt för en familj på tre, snart fyra.

Oron fortsätter med att detta upprepas vid flera löneutbetalningar som följer. Till slut går det inte bättre än att frun, sönderstressad och slutkörd, blir inlagd på sjukhus. Barnet hon bär på har slutat växa och stannat helt i vikt. Risken för ett missfall eller på tok för tidig födsel är överhängande.

Arbetsgivaren har under hela denna period ändrat ägandeförhållandet för verksamheten och sålt taxirörelsen som anställde min kamrat till ett bemanningsföretag. Bemanningsföretaget har sedan sålt tjänsterna till en bokningstjänst som ska boka körningarna. Organisationsnummer och chefstitlar flyger runt och inte ens skatteverket eller bolagsregistret har full insyn i vem som äger vad eller vem som är ansvarig. För tre företag finns tre eller flera sätesadresser och ingen förstår hur man följer upp frågan om betalningsansvar, anställningsfrågor.

Enligt Transportarbetarförbundet föreligger inget kollektivavtal. De menar detta inte är ovanligt i den här branschen men de tillstår inte att de själva varit delaktiga i att förhandla fram avtalet som ska reglera min väns lön och Ob-tillägg med mera.

Frun har nu äntligen fött barnet. Tack och lov klarade de sig båda två med skräcken som erfarenhet och kom undan mer eller mindre helskinnade. En 2300 gram liten flicka blev det och jag delar hennes födelsedag. Det gör inte det hela mindre personligt för mig själv som skriver om detta.

En av de tre utstående obetalda lönerna har betalats ut sedan vi började driva påtryckningar på alla inblandade parter i det här ärendet. Under tiden har min vän blivit hotad med uppsägning om han ”någonsin kontaktar facket igen”. När lönen inte blev utbetalad i tid för den fjärde gången i ordningen kontaktade han ändå facket för det har man rätt att göra i Sverige. Något annat vore ett brott mot föreningslagen.

Som på beställning kom en uppsägning via e-post utan vidare information. Tre dagar efter att den skickades fick min vän reda på det av en slump för alla besked kommer vanligtvis per telefon eller bokningscentralens datasystem i bilen.

Utbetalningen av lönen förekom ett utskick gjort av facket med delgivningsman. Det har tagit närmare en och en halv månad att få facket att skicka ut detta brev men de säger sig ännu inte hört ifrån delgivningsbyrån om de nått chefen för företaget.

Skatteverket säger de gör ingenting åt arbetsgivaren idag för det spelar ingen roll att de saknar F-skatt eller moms-registrering. ”-Det blir ju mer pengar till staten då de inte får dra av momsen” säger man från skatteverkets sida.

Nu återstår bara fyra dagar tills uppsägningen blir verklighet. Den 30 april upphör hans avtal om de inte får ett förnyat avtal med huvudparten varvid han blivit lovad en fast anställning. Några fler utbetalningar har inte kommit och inte heller ett arbetsgivarintyg så han kan delge facket och a-kassan sin nya status som officiellt arbetslös. Detta till trots att facket faktiskt ska ha ogiltigförklarat uppsägningen.

Denna historia är sorglig, sann och i alla delar ett uttryck för inget mindre än en statligt sanktionerad slavhandel i min personliga mening. Detta är Sverige 2018 för en normal arbetstagare som förefaller att inte ha något rättsligt skydd och väldigt få intresserade parter i att lagen följs som stöd i hans kamp för vad som är rätt och rättvist.

Många är de personer som anser det är rent ut sagt ”för djävligt” men väldigt få är de som försöker hjälpa honom.

Nu kommer denna historia knappast ta slut bara för att hans anställning kommer upphöra inom kort. Företaget som driver verksamheten och är ansvariga för att rätt lön utgår enligt avtalen tecknade med staten har kontaktats men ingen återkoppling har skett. De är nämligen upptagna med att teckna ett nytt avtal inom kort.

Om min vän inte fått ut sin lön som brukligt i och med att uppsägningen upphör så kommer jag helt enkelt göra det enda som förefaller stå oss till buds. Nämligen att publicera hela företagsstrukturen, ägarförhållanden och personer som är ansvariga för verksamheten, avtalen och avtalsrörelsen bakom detta uppenbara missförhållande.

Jag hoppas verkligen de betalar ut lönen i tid för oavsett vad många kan tro bereder det mig ingen glädje att genera landets regering, riksdag, landsting och många myndigheter för att stötta denna organisation som konsekvent bryter mot sina avtal och löneförpliktelser för hårt arbetande skattebetalande människor.

En sak är säker; Humanism kan de inte stava till.

// Micke Jstam