IS och Sverige


Islamiska staten i Irak och Syrien, förkortat IS, ISIS eller ISIL (arabiska: الدولة الإسلامية ad-dawla al-islamiyya (fi al-Iraq wa ash-Sham), även kallad Daesh, är en väpnad salafijihadistisk terrormilis och mellan 2014 och 2017 icke erkänd stat som följer en fundamentalistisk wahhabistisk doktrin av sunniislam.

De betraktar sig som den legitima regeringen i en islamisk stat. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Den beräknades av CIA hösten 2014 ha 31 000 stridande i Irak och Syrien.

Islamiska staten är känd för sin extrema tolkning av sharialagar vad gäller dem som inte delar deras tro och för sina militära attacker på civila, tortyr, avrättningar av män och bortrövanden och avrättningar av kvinnor. FN:s barnrättskommitté har fördömt deras systematiska torterande och dödande av barn.

Bland de etniska och religiösa grupper som utsatts för övergrepp finns assyrier/syrianer, druser, kristna, kurder, mandeer, shabaker, shiamuslimer, turkmener och yazidier. Även traditionella sunnimuslimer, inklusive utövare av sufism, som motsatt sig IS härjningar har drabbats av vedergällningsattacker.

I Irak märker ISIS dörrar till kristnas bostäder med ett ‘N’ (för ‘nasarin’, en lokal term för kristna) och förseglar dörrarna, samt hotar med avrättning om personerna inte omvänder sig och betalar skatt till ISIS.

Islamiska statens snabba tillväxt anses vara en följd av dess ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, av finansiering från Saudiarabien samt välbärgade donatorer från diverse Gulfstater, framgångsrik rekrytering på sociala medier (även från Västeuropa och USA) samt av samarbete med andra sunnitiska grupper under syriska inbördeskriget. Ekonomisk och politisk diskriminering mot sunnimuslimer i Irak (där sunniter tidigare utgjorde en dominerande minoritet till invasionen 2003) och Syrien (där sunniter utgör en stor majoritet) och dessa länders shiitiskt dominerade regeringar har också bidragit till gruppens stöd.

Den 14 september 2007 reagerade Islamiska statens dåvarande ledare, Abu Omar al-Baghdadi, mot Lars Vilks och hans Muhammedteckningar genom att utfästa en belöning till den som likviderade Vilks. En belöning skulle även utbetalas för en likvidering av redaktören Ulf Johansson, eftersom han tillåtit publicering av Vilks kända teckning av profeten Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda. Belöningen var på 50 000 US-dollar. Om huvudet skars av på någon av dem, det vill säga om de ”slaktades som lamm”, skulle det dubbla betalas ut.

Omar Al-Baghdadi dödades i april 2010 i en amerikansk militärattack. Hans efterträdare som Islamiska statens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi varnade för att företag som Ericsson, Scania, Volvo, IKEA och Electrolux skulle kunna komma att attackeras.

Ett år senare, i oktober 2008, dödade USA en svensk medborgare som vid tillfället var den näst mäktigaste mannen i Islamiska staten. När Taimour Abdulwahab den 11 december 2010 sprängde sig själv vid Drottninggatan i Stockholm refererade han också till IS.

Ett öppet brev som Abdulwahab hade skrivit skickades ut strax innan självmordsbombningen. I det stod det att ”Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.”

Säkerhetspolisen uppger att minst 80 personer har rest till kriget i Syrien och Irak som där deltar på olika sidor i den pågående konflikten. Många av resenärerna har anslutit sig till Islamiska staten. Enligt uppgift skall minst 40 av dem ha återvänt till Sverige. Via svenska konton i sociala medier sprids också Islamiska statens propaganda i form av filmer på massakrer och hyllningar till martyrer. Det finns även bilder på göteborgare som hyllas och omfamnas av en av Islamiska statens högsta ledare.

Enligt forskare på Försvarshögskolan bedrives betydande rekrytering i Göteborg och ett 30-tal personer har rest från Angered för att strida för IS. Med anledning av resorna från Sverige till krigsområdena i Irak och Syrien ville förre justitieministern Beatrice Ask se över den rådande lagstiftningen. För att förhindra den rådande situationen med personer som strider har Liberalerna föreslagit ett kriminaliserande av resandet.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt ville också att lagstiftningen ses över. I Norge har det föreslagits att medborgarskap skall bli indraget för de norrmän som strider med jihadisterna i Irak och Syrien. Reinfeldt ställde sig dock tvivlande till att införa det i lagstiftningen i Sverige.

Den 24 september 2014 antog FN:s säkerhetsråd en resolution om ett bekämpande av soldatrekryteringen till IS. Innebörden är en uppmaning till FN:s medlemsländer inklusive Sverige om lagskärpning mot dem som vill strida för Islamiska staten.

Den 21 november 2014 bekräftade Säpo att minst 100 svenska medborgare har rest för att strida i Irak och Syrien, med ytterligare 150 obekräftade fall samt att ”Säpos uppfattning är att det är så många som 250 till 300 personer som Säpo måste, på olika sätt, ha en uppfattning om”. Man planerar att övervaka de som återvänder till Sverige för att förhindra att de utför terrorbrott.

Svenska staten som hävdar att de inte ger stöd åt terrorister betalar ut sociala bidrag till Syrienkrigare. De flesta av terrorresenärerna får bidrag i någon form av myndigheter som brister i uppföljning. De vanligaste bidragsformerna är barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag och studielån.

En kommentar

 • Hej.

  Intet är nytt under solen.

  Hur länge finansierade socialdemokraterna terrorgruppen ANC med svenska skattemedel?
  Hur mycket resurser har socialdemokraterna via ‘bistånd’ donerat till barnamördarna i Palestina?
  Hur mycket resurser har gått till Kuba?
  Kambodja/Kampuchea?

  Logiken var, och tycks ännu vara att västvärlden är ond och bär på en arvsskuld. Dessutom är den patriarkal, kapitalistisk och militaristisk. Därmed blir den som opponerar sig mot detta god, och värd stöd.

  Alltså, konkretiserat, är det Palestinska terrorgrupperna att föredra då de är:
  A) inte vita
  B) inte kristna
  C) motståndare till USA och dess allierade

  Vem som faktiskt gör vad mot vem, och varför, och hur samhällsstruktur och kultur ser ut på plats är helt oväsentligt.

  Därmed är svenska politikers och medias implicita stöd till Islamska Staten fullt naturligt.

  På samma sätt som deras föregångare beundrade Mussolinis Italien, Hitlers Tyskland och Lenins Sovjetunion eller Pol Pots Kambodja – tills det blev inopportunt att fortsätta göra det öppet.

  De är innerst inne konflikträdda, och konfliktundvikande – de törs bara ta en strid om de vet att de vinner, och det är ur denna djupt liggande känsla som deras beundran för och undfallenhet mot aggressiva ideologier kommer; förolämpa USA och amerikanska presidenter och du kanske blir omnämnd som bonnig tönt i amerikanska media (om de ens märker dig – t.o.m Wallströms och Löfvens tokerier blir knappt notiser), men förolämpa islam eller profeten och det smäller direkt.

  Vi styrs av samma människor som jag så ofta mött inom skolan: fega uslingar som låter mobbaren hållas för att de är rädda för att ta strid för att skydda mobboffret.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla