Liaz har inte rätt till ett värdigt liv.


Häromdagen sitter jag som vanligt och tittar igenom Facebookflödet och får ögonen på en post gjord av Johanna Broman som bor med sin familj i Tranås.

Johannas son Liaz fyller snart 2 år. Han föddes med en svår hjärnmissbildning och under hans andra levnadsdygn fick han även en hjärnskada pga att hans låga blodsocker inte upptäcktes. Liaz har flera gånger varit nära att försvinna från oss. Liaz kan inte röra sig själv, inte hålla huvudet, inte sitta, stå, greppa eller prata. Han har en grav utvecklingsstörning och ligger på ett nyfött barns nivå. Han kan inte äta själv utan får sin mat och sina mediciner i en knapp på magen. Han har svår epilepsi, en grav synnedsättning, stora problem med slem och måste slemsugas flera timmar per dag för att kunna andas bra.

LSS i Trånås har beslutat att han inte ska ha någon assistans alls. ingen som helst hjälp att leva ett värdigt liv.

Försäkringskassan anser att Liaz grundläggande behov uppnår till 4 timmar och 40 min i veckan! De kan inte räkna på alla Liaz andra behov eftersom de grundläggande behoven måste uppnå till över 20 timmar för att få STATLIG assistans. Försäkringskassan säger till Johanna att det är kommunens ansvar! Kommunen däremot menar att det är ”föräldraansvar”!

Johannas 8 årige son är arg och ledsen. ”Jag ska fan döda dem”, säger han i frustration.

”Han som annars är världens ödmjukaste person och sällan säger något fult, till och med han, som är bara är 8 år, fattar hur ödesdigert detta beslut blir för oss alla, hur jävla snedvridet systemet är!” säger Johanna.

”Vi (Liaz mamma och pappa) har varit hemma över 1 år för vård av allvarligt sjukt barn, det har inneburit mer än två heltidstjänster då vi jobbat med Liaz konstant. Liaz kräver övervakning dygnet runt på grund av sin epilepsi, sina kräkningar och slemmet som gör det svårt att andas.”

29217086_10216112113422155_5256928215254958080_n

Johanna skriver om familjens förvivlan och Liaz situtaion på sin Facebooksida. Besök gärna inlägget, klicka gärna ett Hjärta och lämna en kommentar till Johanna och Liaz. – Visa att det här inte är ok. 

”Dock vill vi inte i några sammanhang sätta utsatta grupper mot varandra, vi tror och menar att Sverige har råd att hjälpa människor som behöver det. När man delar ett sånt här inlägg så kommenterar såklart många och en del vill mena att det beror på invandringens kostnad. Detta är inget vi står för.”

Så håll kommetarer snygga och diskutera gärna LSS och frågor kring det, men lämna andra kommentarer utanför denna artikel.

 

4 kommentarer

 • Hej.

  Det är svårt att inte dra iväg på en tangent om vem som får kosta utan vare sig kontroll eller insyn, men tyvärr är idiotbeslut av det här slaget varken nytt eller ovanligt.

  Det skall inte invandrare lastas för – de har inte stiftat Sveriges lagar och de styr inte Sveriges myndigheter.

  Däremot skall fega tjänstemän och snikna hjärtlösa politiker bjudas samma bittra frukter – snart är det val.

  Jag hoppas familjen orkar slåss mot Fk, kommun och stat – av egen erfarenhet vet jag hur hopplöst det oftast är. Kanske har man ibland tur och lyckas få förvaltningsdomstolen att säga ifrån, men det är inte ofta.

  Mer än en gång har jag suttit och försökt förklara för personal från kommun och Fk att en elev med vissa funktionshinder inte kan gå tillbaka till vanlig klass – det är ju inte som om orsaken till särskola, BUP-skola eller skoldaghem försvunnit, vilket de tror om elevens beteende förbättrats…

  Ibland tror jag det finns ett IQ-test för att bli tjänsteman på myndigheter; högst 85, annars blir det inget jobb.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 • Thomaz Wiberg

  Jag tycker det är väldigt tråkigt att ni som kommenterar INTE läst och respekterar familjens önskan att INTE kommentera detta i samanhang med invandrarfrågor som de uttryckligen bett om ..

  Det visar att ni inte alls respekterar familjens situtaion och önskan att hålla den diskutionen borta från deras situtaiton.

  Diskutera gärna LSS frågan, behovet av hjälp och FK regler, men respektera familjens önskan att inte förknippa dom med invandrarproblemen. De är vi väl medvetan om ändå.

  Gilla

 • Så sjukt landet Sverige blivit vi är bara mjölkkor åt ny lycksökare de är inget annat. Rösta bort denna usla kommunist regeringen 2018.

  Gilla

 • Sonny Karlsson

  Dom politiker som gettvriktlinjerna till FK salt många av deras tjänstemän @nser jag beter sig kriminellt och borde straffas. Hur kan vi spendera alla dessa miljarder på immigration när politikerna inte ens tar hand om sitt eget folk. Kanske jag ställer en grupp mot en annan, MEN, politikernas främsta uppgift ör att ta hand om sitt eget folk. Detta gör mig illamående !

  Gilla