En hädelseutmaning – Jag är ateist och förnekar den Helige Anden! Så stäm mig!!


Jag är ateist, det är ett medvetet val jag gjort att leva utan religion och att inte tro på religiösa övertygelser. Jag utnyttjar min rätt enligt religionsfriheten att vara fri från religion och jag förnekar den Helige Anden.

Jag förnekar den Helige Anden på morgonen, på kvällen, och jag är noga med att ännu en gång, sent på kvällen, aktivt förneka den Helige Anden. När jag inte förnekar den Helige Anden, gör jag faktiskt ingenting därför att, gissa vad, jag förnekar ALLTID den Helige Anden.

Just det. När jag väntar på bussen, så kanske ni filar naglarna eller läser en veckotidning. Jag förnekar den Helige Anden. När jag går längs gatan, så tittar ni i skyltfönstren medan jag gör något nyttigt: Förnekar den Helige Anden.

Varför förnekar jag den Helige Anden? Tja, om att häda dög för Jesus Kristus, så duger det åt mig också.

Och dessutom har jag som alla andra bevittnat den Helige Anden ”in action”, och jag vet att den Helige Anden, om den någonsin fanns, för länge sedan kapades av brottslingar och lögnare och den är i dag lika tom som leendet hos en pånyttfödd i Kristus. Och det är därför så stor del av min tid går åt att förneka den Helige Anden. Jag bränner bokstavligen min bibel i båda ändar.

Just det, om jag så är vaken eller sover, så förnekar jag glatt den Helige Anden, varje dag och på alla sätt – Uppåt, nedåt, bakåt, framåt, åt sidan, in och ut, bakifrån och framifrån och uppifrån och ner i evighet, eller för alltid, beroende på vilket som varar längst.

Varje ögonblick av mitt liv är en värdefull chans för mig att förneka den Helige Anden och varje liten vidrighet den står för. Varje andetag som jag tar, varje ord som jag yttrar, varje handling som jag utför, ner till den minsta detalj är speciellt uträknad för att förneka den Helige Anden, denna illvilliga, hämndlystna och allt annat än helige ande som tillhör den mytomspunne psykopaten i himmelen.

Vad er beträffar, tja, jag kan ju inte säga vad ni ska göra. Men om ni har någon sans, och om ni bryr er om barnens mentala hälsa så ska ni förneka den Helige Anden, för den Helige Anden förnekar er, såsom den förnekar mig, och hela mänskligheten.

Den Helige Ande kan sammanfattas i tre ord: ”Du skall icke!”

Vad du än vill, så skall du icke, du bör inte, du får inte, du låter bli. Och om du gör det, så kommer du att torteras i evighet. Och det är därför som den Helige Anden är vår fiende, inte vår vän. Den vill att vi förnekar vår egen natur att vi förblir okunniga, rädda och skamsna att vi hatar andra såsom vi hatar oss själva, och att vi dör utan att leva, inte lever utan att dö!

Och det är, i ett nötskal, därför som jag förnekar den Helige Anden.

Tack så mycket!

3 kommentarer

 • Hej.

  Får jag föreslå termen ‘apatheist’ som alternativ? Från engelskans ‘apathetic’; apatisk på svenska. Kombinerat med ‘theist’ blir det ungefär ”apatisk re: gud(ar)s existens eller ej”.

  ”Jag bryr mig inte-ist” låter lite mindre formellt och blir därmed inte bemött med den respekt tillkrånglade låtsasbegrepp blir – jfr t ex ‘intersektionell’ och ‘tvärvetenskaplig.

  En annan distinktion som är rolig är den mellan troende, som i att den har en tro på det goda i sin läras levnadsregler och följer dem för egen räkning, och troende som i missionerande och påtvingande andra sina religiösa regler. Den förstnämnda behöver inga kyrkor – den sistnämnda… vet vi av både historia och nutid vad den gör med den som säger ‘ei kiitos’.

  Kännetecknande för många religiösa system är deras totalitära ådra: du har inte rätt att avstå. Därför bör detta vara den första frågan till alla som bär sin tro som en armbindel – ”Ger din lära mig rätten att slippa följa den om jag inte vill, eller lämna den utan repressalier när jag vill?”

  Förslaget till ett alternativ till ateist är dels att termen även i Sverige nu tolkas i den amerikanska betydelsen aggressivt antireligiös, och inte i den ursprungliga svenska avsaknad av religiös tro samt förnekande av religiöst betingade övernaturligheter, dels att den alternativa termen lättare leder till fruktbar diskussion och möjlighet att påverka då den väcker nyfikenhet.

  Men var och en blir salig på sin tro, som min mormor gärna sade. 🙂

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Själv brukar jag kalla mig gudlös, från en hos förkristna germanska folk förekommande företeelse: personer som rykte på axlarna åt det gudomliga. Fanns makterna så fanns de, och ville de något finge de väl komma och knacka på, annars kunde man gott klara sig utan.”

  Gillad av 1 person

 • Exakt så som jag uppfattar religion jag med.

  ’Ur en psykopats dagbok’ helt klart.

  Eller varför inte kalla det för ’hot om himmel och helvete dygnet runt är totalt osunt?

  Suck i tvång och i synd och skam för de som underkastar sig religiöst slaveri, som gör den utsatte allt utom fri nej istället får den ett liv i disharmoni av ett mentalt självplågeri genom att den offrar sin egen heder och se åt vart det leder?

  Gillad av 1 person

 • Exakt så som jag uppfattar religon jag med.

  ’Ur en psykopats dagbok’ helt klart.

  Eller varför inte kalla det för ’hot om himmel och helvete dygnet runt är totalt osunt?

  Suck i tvång och i synd och skam för de som underkastar sig religiöst slaveri, som gör den utsatte allt utom fri nej istället får den ett liv i disharmoni av ett mentalt självplågeri genom att den offrar sin egen heder och se åt vart det leder?

  Gilla