Den växande ”Bidragsindustrin” i Sverige.


Gästbloggaren ”Louise” är tillbaka med ett nytt gästinlägg om Den växande ”Bidragsindustrin” i Sverige. Louise meddelar att detta blir hennes sista inlägg för en tid, kanske är det det sista helt och hållet. Hennes anledningar är hennes egna och det respekterar jag till 100 procent. Vi får hoppas att hon kommer tillbaka i framtiden.

Så med utan vidare dröjsmål, över till Louise:bar2

bild

Bidragskranen fortsätter med att flöda ut miljoners miljoner kronor till organisationer och föreningar, friskolor och trossamfund, trots att man har påbörjat någon form av utredning till vad och vilka dessa bistånd går – Det får sättas inom parentes så klart, därför att kulturen bland politiker är ju sådan att vad man säger och vad man faktiskt gör har helt olika betydelse i slutänden.

Det finns ju en tydlig agenda, en socialistisk sådan, att man genom att skänka stora bidrag skall utbilda ”migranter”, ”invandrare” hur man röstar och på vad man skall rösta i kommande riksdagsval – Ett rent röstfiske är vad det är frågan om. Och då finns det som bekant alltid pengar att ösa eller slösa med.

Det är ju också vi skattebetalare som delar på den notan i slutänden. Det är heller inga småsummor det handlar om som till kaffe och fikabröd. Man har alltså inte pengar till polisen, och deras löner? Inte heller pengar till att rekrytera legitimerade lärare eller pengar till förskolan.

Och det allra värsta det finns inga pengar till att rekrytera personal för en human sjukvård eller BB-vård! Välfärden är s.a.s. bankrutt men det finns ALLTID pengar till ABF / MUCF och andra socialistiska rörelser även med islamistiska kopplingar. Det spelar liksom ingen roll i vilka miljöer man rekryterar, när man nu närmar sig valtider och desperat griper efter alla halmstrån som finns och röstfiskar med allt som går på två ben!

Kan man då uppfatta vårt samhälle som demokratiskt?
Nej, det kan man tydligen inte!

Som ett korrupt samhälle Ja! Vad kan man göra åt det?
Sprida informationen kanske?
Göra ännu klokare val etc.

Det skall nämligen krävas ett total stopp på slöseriet som pågår här i landet

Vi har begåvats med en regering som gärna tar på sig rollen som jultomtar som givare sk. ”godhetsapostlar” eller vad man nu kan kalla dem? De för en skadlig politik, de saknar moral och etik, är ansvarslösa och makthungriga.

Att med så egocentriska skäl helt ohämmat och hejdlöst, för att vinna valet i september 2018 skänker stora bidrag för röstfiske, för att vinna valet och för att sitta kvar som regering.

Det är ett slag i ansiktet på folket som jobbar och kämpar på med sitt leverne och betalar bland de högsta skatterna i Europa.

En undran blir: När skall vi bygga upp landet?

När skall Sverige komma på fötter och kunna leva upp till kriterierna för ett välfärdsland? Därför att i nuläget skänks det stora bidrag som går till organisationer och mycket annat etc. Med pengar som är absolut nödvändiga i samhället. Och det gör man istället för att satsa på det som kallas för välfärden.

Här kan man också få insyn i nedanstående länk vilka som under senare tid erhållit stora belopp på bidrag. https://www.mucf.se/vi-har-fatt-bidrag

// Louise – Partipolitiskt obunden / Samhällskritiker

Rebecca Weidmo Uvell och Johan Westerholm:
”Lägg ned Folkbildningsrådet!”

DEBATTINLÄGG · ”Det måste vara slut med att förbunden helt utan några krav kan hitta på vilka kurser som helst i vilken omfattning som helst och sedan automatiskt få bidrag. De som vill gå kurser i zombieattacker kan faktiskt betala hela kostnaden själva”, skriver Rebecca Weidmo Uvell och Johan Westerholm.

Rebecca

Rebecca Weidmo Uvell Borgerlig opinionsbildare, driver bloggen uvell.se

 

 

Johan

Johan Westerholm Socialdemokratisk opinionsbildare, ansvarig utgivare för webbmagasinet ledarsidorna.se

 

Man skulle kunna tro att det är förbehållet myndigheter att dela ut miljardbidrag av skattebetalarnas pengar.

Men så är det inte. Flera ekonomiska föreningar har fått detta stora ansvar av staten, utan krav på offentlighetsprincip eller andra kontrollsystem. En av dessa är Folkbildningsrådet.

Varje år delar föreningen Folkbildningsrådet ut minst 4 miljarder kronor i bidrag till studieförbund och folkhögskolor.

Men som en hybrid mellan myndighet och ekonomisk förening är de inte skyldiga att svara på några frågor och när man granskar dem och sen gömmer de sig under den etikett som passar.

Vi har båda under flera år granskat just Folkbildningsrådets verksamhet, bland annat det osannolika hotellköpet som studieförbundet Ibn Rushd för 11 miljoner kronor fick göra.

Frågan vi båda ställt upprepade gånger till ansvariga politiker i Folkbildningsrådets styrelse utan att få svar är

– ska skattebetalarnas pengar finansiera hotellköp?

Ännu märkligare är hur Folkbildningsrådet drivs, där merparten av kansliet kommer från de medlemsorganisationer som får hela sin försörjning därifrån.

Risken för olika sorters jäv är uppenbar. Och för att bli medlem måste ditt studieförbund eller folkhögskola först vara ”provmedlem” i 2 år för att ”lära dig kulturen”, innan du kan bli fullvärdig medlem. Som prospekt till ett MC-gäng, utan andra jämförelser.

I våra respektive granskningar är det uppenbart att Folkbildningsrådet brister i kontrollen av hur bidragen används.

Det är också tydligt att rådet inte ens har som ambition att bete sig om en myndighet. Vår förhoppning är att media börjar intressera sig för den här verksamheten och gör egna granskningar. Vi behöver vända på varje sten.

Folkbildning är alldeles för viktig för att slarvas bort. Men vi behöver också uppdatera synen på folkbildning. Verksamheten måste vara direkt kopplad till arbetsmarknadens behov.

Idag får förbunden helt själva avgöra vilka kurser de ger, staten betalar ut pengar till allt som önskas. Från kurser i hur man överlever en zombieattack och hur man söker en bostad i Malmö till dejting för HBTQ-personer.

Vi är båda fria opinionsbildare som skriver på egna plattformar utanför de stora mediehusen.

Vår samlade kunskap om Folkbildningsrådets tillkortakommanden är numera stor.

Lägg ner Folkbildningsrådet och lägg ansvaret på myndigheten Skolverket istället. Folkbildning är för viktigt för att överlåtas till en ekonomisk förening utan insyn och erforderlig kontroll.

Samtidigt borde ett tillsynsråd bestående av arbetsmarknadens parter inrättas. Så att krav på att den verksamhet staten betalar står i direkt korrelation till behovet på arbetsmarknaden.

Det måste vara slut med att förbunden helt utan några krav kan hitta på vilka kurser som helst i vilken omfattning som helst och sedan automatiskt få bidrag. De som vill gå kurser i zombieattacker kan faktiskt betala hela kostnaden själva.

Folkbildningsrådet har idag överlevt sig själva och tappat kontakten med det samhällsuppdrag det har.

Det är dags att i grunden göra om strukturen och renodla uppdraget för att möta dagens och framtidens problem.

 

En kommentar

 • Hej.

  Något som gjorde det smärtsamt tydligt att det inte finns någon politisk opposition i Sverige (möjligen Det Onda Partiet) var att Alliansregeringen trots egen majoritet inte avskaffade alla dessa fästingar till bidragssystem.

  Det är tyvärr inte fel att idag beskriva Sverige som en skendemokrati – du kan rösta på vad du vill men du har inget val.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla