Med anledning av mitt förhör idag den 8:e Mars.


UPPDATERING!!
Fallet är nedlagt, man valde att inte gå till åtal.
Vilket jag tar som en seger så klart.

Jag var alltså på förhör hos polisen idag med anledning av misstanken om ”Hets mot folkgrupp”. Jag har tidigare skrivit vad jag tycker om denna ”Häxjakt” på oliktänkande och sanningssägare. Det man lägger fram som grund till brottsmisstanken vid förhöret var den bild ni ser här! 

islamofob

Man menar att bilden framställer muslimer i dålig dager och att detta ska anses som ”Hets mot folkgrupp”.

Själv anser jag att det jobbet sköter de så bra själva. Jag BEHÖVER inte hitta på eller hetsa, bara berätta sanningen och hänvisa till Korancitat. 

Bilden postade jag enligt polisen första gången den 16:e September 2017 på min FB vägg och jag postade den offentligt. Bilden har sedan spridits och delats otaliga gånger, man nämnde antalet gånger men det minns jag inte just nu.

Bilden finns även i en artikel här på bloggen De tycker du är en islamofob 

Det var inte mycket lönt att neka till detta. Så att börja bråka om advokat i det läget kändes onödigt, när man visade bilden så visste jag var jag stod i förhöret.

Jag påpekade i alla fall bristen i kallelsen, där det inte framgick att jag har rätt till offentigt försvar, och jag visade fram ett papper jag skrivit med en officiell begäran om offentligt försvar, för att visa att jag är medveten om min rätt och den brist man visat genom att inte informera om det i kallelsen, vilket polisen MÅSTE göra. Man menade att detta varit ett förbiseende.

Det var lite hård ton i början av förhöret. Det frågades lite om min bakgrund, min familj och uppväxt och min syn på invandrare och man ville veta om jag ansåg mig själv som ”medborgarjournalist” när man förstod att jag även skrev blogg . Och man ville veta om jag hade anknytning till SD eller NMR. 

Om min politiska inställning svarade jag att det har ingen med att göra och att ingen har rätt att fråga mig det. Jag är skyddad i grundlag till min politiska uppfattning och den har ingen med att göra,  inte ens i ett föhör, det är därför vi har skydd i vallokalerna för att ingen annan ska se vad vi röstar på.

På frågor om min barndom bev jag lite irriterad och faktiskt lite ”kränkt” Jag svarade  med att: ”Det är orelvant, men min mamma har säkert en del att säga om min väldigt bra barndom om man frågar henne.”

Och på frågan om jag ansåg mig själv som ”medborgarjournalist” svarade jag att jag är bloggare och kommer naturligtvis att skriva en ganska utförlig artikel om hela förhöret så fort jag kom hem.

Jag förklarade att jag har både Afrikaner och Afroamerikaner i min släkt och har inga problem alls med invandrare, jag har flera väldigt trevliga invandrare i min vänskapskrets.

”Jag tycker däremot inte om en misogyn ideologi som kallas Fredens religion”.
”Och det står mig fritt att tycka illa om misogyna ideologier om jag vill. Det finns ingen lag mot att jag inte får tycka illa om misogyna ideologier.”

Under förhörets gång svarade jag mest med motfrågor i övrigt, som inte verkade gillas. Men för att poängtera min oskuld svarade jag med följande frågor och motiveringar:

(Jag bryr mig inte om att återge alla källor här, de har jag refererat till så många gånger förr att ni vet att jag kan det där)

 • Står det i koranen att muslimer ska förfölja och utplåna kristna och judar?
  (Ja det gör det, Jag refererade till källor på det.)
 • Står det i koranen något om det jag påstår om deras inställning till homosexuella? (ja det gör det, jag refererade till källor på det.)
 • Firar muslimer våra helgdagar?
  (Nej, och det har förekommit hot och trakasserier mot svenskar, och uttalanden från imamer som påstår att vårt firande är kränkande mot mulismer, jag refererade till källor på det.)
 • Får muslimer äta Gris? (Nej, Jag refererade till källor på det.)
 • Respekteras våra lagar när 52% av landets muslimer föredrar Sharia?
  (Jag refererade till källor på det. Bland annat genom att hänvisa till nyligen uppmärksammad händelse i Solna)
 • Får Muslimer dricka alkohol? (Nej, Jag refererade till källor på det.)
 • Förespråkar islam FÖR demokrati? (Nej, tvärt om. Jag refererade till källor på det.)
 • Erkänner islam de mänskliga rättigheterna? (Nej, Jag refererade till källor på det. Kairodeklarationen)

Med andra ord, jag styrkte varje påstående på bilden i fråga.

Jag påpekade dessutom att ordet Islamofob är en Oxymoron, vilket jag fick förklara vad det betydde Wikipedia.

Vi talade även lite om Barcelona-avtalet som jag hänvisat till som källa,  samt MSB’s utredning av Muslimska Brödraskapet. Vi talade även lite om den utredning av Joakim P Jonasson om kopplingen mellan våldsbrott och den ökade invandringen när vi ända talade om invandrare på hans fråga.

Man ställde ett par frågor om FB grupper och olika personer associerade med dessa grupper, på detta svarade jag att jag vet ingenting. Vad andra skriver får de stå för.

Jag vägrade kategoriskt att svara på några som helst frågor om FB-grupper eller andra personer, och om jag kände dom han nämnde eller inte.

Efter dessa argument fick jag gå. Man menade att det var tämligen meningslöst att fortsätta. När inspelning av förhöret stängdes av passade jag på att fråga avslutningsvis om hans bedömning om det påstådda brottet och han svarade med att det verkade allt för svagt då det ”verkade” vara fakta bakom påståendena på bilden och i artikeln.

Men han sa det var åklagarens beslut, slutgiltigt svar om utredning och förhör kan jag vänta inom 3 veckor,  Så nu väntar jag på det avgörande beslutet, dom, åtal eller nedläggande…inom 3 veckor.

40 kommentarer

 • Men varifrån kommer anmälan? Vem är det som är ansvarig för detta slöseri av resurser och utnyttjande av systemet för att mer eller mindre terrorisera medborgare?

  Gilla

  • Thomaz Wiberg

   Jag vet inte vem som anmält, det fick jag i detta läge inte veta. Jag tar för givet att jag får veta det om det leder till åtal.

   Gilla

  • Staten har anställt pensionerade poliser som sitter många timmar/dag och går igenom grupper och enskilda individers skrivande på sociala medier.
   Detta har Marcus Oskarsson TV4, skrivit om.
   Det är en statligt understödd häxjakt på oliktänkande just nu och man sänker ribban för vad som är åtalbart hela tiden.
   Synnerligen oroväckande utveckling i en sk, demokrati.

   Gilla

 • Intressant utfrågningsståndpunkt att fråga om någon ”anser sig vara medborgarjournalist”, som om det skulle vara kriminellt att erkänna att man skriver sin ståndpunkt på blogg, sociala medier eller annan öppen källa utan att vara legitimerad journalist.
  Det verkar nästan som förarbetet till lagen som regeringen förbereder för att ändra grundlagen avseende yttrandefrihet och tryckfrihetsförordningen gör det till suspekt och ett brott. Jag skulle gärna vilja ta del av förarbetet och sätta mig in i det i detalj.

  Gillad av 1 person

  • Thomaz Wiberg

   Ja det förarbetet skulle jag också vilja se mer av, det verkar i det närmaste obefintligt eller i alla fall bristfälligt.

   Är benägen att hålla med där att det verkar som nåt förarbete inför ändring av den grundlagen. Jag blev faktiskt förvånad att få frågan. Fick känslan av att ”medborgarjournalist” var något att förakta.

   Gilla

 • Nu är inte jag en läsare som håller med, men jag har åsikter om förhöret.
  Jag vet inte om du vet men åklagare är sjuka i huvudet och man är klokast, du kommer förstå vad jag menar med att bara se ner i golvet och vara tyst.
  Du har inte gjort nåt fel i förhöret men dom kommer jäklas hela vägen till sovrummet.

  Gilla

  • Thomaz Wiberg

   Ja, Jävlas gör de säkert. men att vara tyst och se ner i golvet kommer jag aldrig göra. Den fega attityden kommer man ingen vart med. Det är genom att höja sin röst och visa att man är villig att offra sig för det som är rätt som gör att man vinner i längden..

   Om jag vinner personligen eller ens lever att få se en positiv förändring i framtiden är inte viktigt. Men mina barnbarn får en framtid om jag och andra vägrar låta oss tystas. Och DET betyder mer för mig än det de kan göra mot mig.

   Gilla

 • Brottet omfattar inte ”en saklig och vederhäftig diskussion” och inte heller uttalanden som görs i den helt privata sfären.

  Wikipedia

  Med tanke på dina svar i förhöret kommer det gå bra.

  Gillad av 1 person

 • kentbengtsson0

  De beror på sitt överlevande av att vi är rädda (kanske inte individuella poliser, men hela det lögnaktiga och förrädiska etablissemanget) och de har gjort ett utmärkt jobb med folk i allmänhet.

  Förlora rädslan och ställ motfrågor som avslöjar hela spelet, så backar de ofta.

  Gillad av 1 person

  • Thomaz Wiberg

   Jag tror det samma, jag är av övertyglesen att de flesta poliser inte alls vill hålal på med sånt här utan lägga resurserna på riktiga brott.

   Gilla

 • Vi har tydligen ingen åsiktsfrihet i det här landet. Ska det bara vara gulliga hälsningar, vad vi har på tallriken eller ”puttenuttiga” familjebilder som visas på Facebook, i så fall har Facebook tjänat ut. Då har vi blivit ett stängt land, vilket är mycket oroväckande och farligt. Oroväckande är också att allt fler som vågar ha en egen åsikt stängs av från Facebook. MYCET,MYCKET SKRÄMMANDE UTVECKLING!!!! Nästa Nordkorea här….!

  Gillad av 1 person

 • Mycket bra, upplysande och saklig redovisning.

  Gilla

 • Social konstruktion

  Att något man skriver är sant och kan beläggas är i Sverige inget hinder mot att dömas ändå för t.ex. förtal. Visst är det kusligt men så är det. Det finns alltså rättsröta även i vår författning.

  Gilla

  • Thomaz Wiberg

   Helt korrekt, jag kan bli fälld för denna bild ändå. Men förhoppningsvis ser man att det skulle sticka i ögonen lite väl mycket… vi hoppas på det bästa.

   Gilla

 • Robert gustafsson

  Jag tror inte att de vågar åtala!! Det är lättare att ta en gammal gumma som blir livrädd i förhör och gråter ut ett förlåt

  Gillad av 1 person

 • Hej.

  Stå på dig, annars gör någon annan det, som man sade förr.

  Vet inte om dessa kan hjälpa dig, eller om det ens faller under deras (självpåtagna) uppdrag, men en länk kostar mig inget:

  [http://centrumforrattvisa.se/]

  Polisens agerande under förhöret, samt en felaktigt formulerad kallelse är i min erfarenhet inget undantag utan standard för svensk polis, särskilt i politiska ärenden (vilka de helst sluppit hantera – en polis framförde vid ett tillfälle en önskan om att sådant som HmF borde skötas av en egen polisstyrka…). Polisens regelverk är ju mest till för att de skall hitta saker att sätta dit en för – jag har mer än en gång i livet blivit hotad med både arrest och misshandel samt transport ut i skogen då jag frågat poliser om namn och nummer.

  Med hopp om rättvisa,

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person