Det stora ”oväsendet” – IGEN! Den moderna häxjakten!


Sverige var ett land med få häxprocesser i jämförelse med andra länder i Europa. I Sverige avrättades omkring 400 personer för häxeri mellan 1492 och 1704. Av dessa inträffade de flesta fall (trehundra) under en kort men intensiv period; De åtta åren mellan 1668 och 1676, då den häxhysteri som kallas Det stora oväsendet” bröt ut och orsakade en stor mängd häxprocesser i landet. Det är denna ökända period av intensiv häxjakt som är mest känd och utforskad och som brukar beskrivas i historieböckerna då man läser om häxprocesser i Sverige.

Framtiden kommer att kunna referera till en NY häxprocess. Den sker just nu!

2018 är året för en ny sorts häxprocess, inte en som i gamla tider då man jagade häxor och avrättade kvinnor och män genom att bränna dom på bål.

De moderna häxorna har fått epitetet ”Näthatare”. Människor som inte rättar in sig i ledet, de som vägrar böja sig för det kollektiva vansinnet och de som protesterar mot de felaktigheter som ligger rakt under näsan på alla som är vakna nog att se. De jagas nu i den postmoderna häxprocessen, och bålet de bränns på kallas ”Hets mot folkgrupp”.

Under medeltiden ansågs trolldom inte som ett allvarligt brott; endast den som hade begått ett mord med hjälp av trolldom fick avrättas, men det är inte känt om någon avrättades för trolldom i Sverige under medeltiden. Det första kända fallet härrör från Arboga stads tänkebok år 1471 då Karin och Birgitta Andersdotter stod anklagade för trolldom. Den 1 juni 1672, i samband med de svenska häxprocesserna, brändes i Torsåker (en ort i Ångermanland) 71 ”häxor” på bål.

I modern tid är ”häxeriet” en annan sak. Det är allvarligt och du behöver inte ha begått mord med hjälp av ”näthat” för att brännas på bålet – ”hets mot folkgrupp”. Det räcker att du tycker och tänker fel, att du säger fel saker eller kritiserar fel religion. – Att du har ”fel” värdegrund.

Men i grund och botten är det samma medeltidasynsätt, det som inte anses korrekt hos den stora massan ska förgöras med alla medel. Och precis som då är det inte ens viktigt om det är sant eller inte. Så länge någon inte tycker om dig eller det du säger så kan man anklaga dig, ställa dig inför skranket och få dig bränd.

Likt spanska inkvisitionen leds den moderna häxjakten av en självutnämnd grupp ”helgon” ofta med tvivelaktig bakgrund och agenda. En grupp känsliga individer som av en eller annan anledning verkar ha haft ett orättvist liv och som nu har tagit på sig en skrud av rättfärdighet och satt sig att döma sina medmänniskor utifrån sina egna svaga personligheter. En del är rent kriminella med kriminellt förflutet, kvinnomisshandlare, djurplågare och pedofiler har hittats i dessa led. Känsliga stackare som anser att just deras känslor har företräde. – Att använda sunt förnuft verkar inte ligga i dessa ”häxjägares” natur.

Måhända handlar det om att behovet att missrikta fokus från sina egna missgärningar och smutsiga ”värdegrund” som gör dessa individer till ”häxjägare”.

Att hata, hota, mobba och hetsa är naturligtvis inte acceptabelt, men vilka är dessa individer att döma vad som faller under dessa kriterier. Det är inte att ”hetsa” eller ”hata” när man kritiserar eller påpekar verifierade fakta. – Det kallas sanning.

Sanning kan verkligen svida ibland och vara riktigt sårande, men ingen kan skydda sig från sanningen. – Sanningen bryr sig inte om dina personliga känslor.

Hädelselagen eller den moderna Malleus Maleficarum, (Häxhammaren) och angiveri, är ”häxjägarens” solida verktyg som används flitigt för att döma andras åsikter. Hädelselagen som bestämmer att man inte får tala negativt eller ifrågasätta en specifik religion. Trots religionsfriheten som ska garantera såväl frihet att utöva som frihet att få slippa religion. – All religion, om man så väljer.

Boken Malleus Maleficarum förblev den viktigaste handledningen i jakten på ”Satans bundsförvanter och hantlangare”. Hädelselagen är den postmoderna handledningen i jakten på de moderna häxorna. – ”Näthatarna”

En häxjakt som underminerar det fria ordet, rätten till dina egna tankar och rätten att uttrycka dig.

 

5 kommentarer

 • det har inget med åsikter o göra dom vill bara att man ska tycka som dom och dom vill att man ska tycka synd om dom och dom vill inte ha deras åsikter dom vill bara att man ska tycka synd om och dom vill inte ha andra där som säger något annat utan att man inte ska en annan eller avikande uppfattning som går stick i stäv med blattarna att man ska tycka synd om blattarna och att man inte får ha en annan åsikt o ifrågasätta att det är blattarna det är synd om och att invandrarna har förtur och deras åsikter har förtur att deras åsikter är bättre sänt trams och att deras och att vi som är av annan åsikt inte får får tycka något annat och att vi har en dålig värdegrund och att det är vi som är rasister och vi som ifrågasätter och vi som är dom dumma och dåliga !

  Gilla

 • Denny Abrahamsson

  Så jävla bra skrivet. Jag skall själv upp i tingsrätten i juni för att ha förolämpat islam. Jämförde islam med fascism och hetsade tydligen en hel folkgrupp. Tänker hålla ett försvarstal och läsa lusen av dom.

  Gillad av 1 person

 • SCANDINAVIAN4EVER

  ”Att hata, hota, mobba och hetsa är naturligtvis inte acceptabelt, men vilka är dessa individer att döma vad som faller under dessa kriterier. Det är inte att ”hetsa” eller ”hata” när man kritiserar eller påpekar verifierade fakta. – Det kallas sanning.”

  Thomaz, lysande!!
  Stå på dig, tack!!

  Gilla

 • Verkligen bra utryckt!👍

  Gillad av 2 personer