Bernt Herlitz – Om ett rättsövergrepp


När Bernt Herlitz 2016 anmälde misstankar om felaktig ålder hos några av de patienter (ensamkommande flyktingbarn) som fick tandvård hos folktandvården på Gotland till migrationsverket helt enligt de rekommendation som rättsenhetens chef Åsa Carlander Hemmingway uttalade under ett seminarium i Almedalen 2016.07.07. blev han avskedad av Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen.

Bernt Herlitz är tandhygienist sedan 2007. Han fick sin utbildning i Umeå och bor numera på Gotland med min familj, fru och dotter på 6 år.

– Jag hade närmare 10 år av felfri yrkeserfarenhet när jag blev avskedad av Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen efter att ha mejlat Migrationsverket mina misstankar om felaktig ålder hos några av mina patienter (ensamkommande flyktingbarn). Jag följde myndighetens/MV rekommendation som rättsenhetens chef Åsa Carlander Hemmingway uttalade under ett seminarium i Almedalen 2016.07.07. Berättar Bernt Herlitz

– Jag var och är medveten om Sekretesslagen men även att det råder undantag gällande delning av information mellan myndigheter, och var övertygad om att även MV omfattades av sekretess. Berättar Bernt vidare.

Men så vartydligen inte fallet. Bernt blev avskedad. Han tyckte avsked inte stod i proportion till ”brottet” och överklagade beslutet till Tingsrätten där han delvis vann (bl.a. skadestånd, se Domslut i Bildgalleriet). 

Region Gotland överklagade Tingsrättens dom och representeras med skattemedel i målet utav Hamilton, en av landets absolut dyraste advokatfirmor. Deras yrkande i överklagan till Arbetsdomstolen syftar ENDAST på pengar (se bild 2 i Bildgalleriet).

Bernt fruktar en förlust i AD där Hamilton sägs ha goda kontakter och sägs alltid vinna. Hans liv är redan förstört då han sedan okt.2016 är arbetslös. Att dessutom bli tvingad att betala Regionens skyhöga rättegångskostnader skulle fullständigt ruinera honom och hans familj.

Han behöver därmed allt stöd han kan få och kommer givetvis att donera ALLT till välgörande ändamål om han mot all förmodan skulle vinna.

I går 2018.03.01 sändes rättegången mot Bernt i SVT’s ”Domstolen”.

Juristen Erik Hårdén som representerar Bernt menar att Bernt har brutit sekretessen därför att det fanns en befarad oro för att barn far illa.

Advokat Erik Danhard som representerar den andra sidan, d.v.s Migrationsverket menar att det som skett är ett mycket allvarligt aktivt utlämnande av mycket känsliga uppgifter om en utsatt grupp.

Det råder alltså delade meningar om uppsåtet av Bernts anmälan till migrationsverket som han alltså gjort på MV rekommendation som rättsenhetens chef Åsa Carlander Hemmingway gett.

Bernt anmälde att flyktingar ljög om sin ålder, eller att de i alla fall inte verkade vara i den ålder som deras personuppgifter angav. Personuppgifter utfärdade av migrationsverket.

Man vill då gärna fråga sig hur man kan säga att hans agerande är att lämna ut känslig information av en utsatt grupp om det är information och personuppgifter utfärdade av migrationsverket som anmäls just till migrationsverket. Har de inte en egen sekretess över sina egna uppgifter?

Mikael Mellqvist, lagman i Gotlands tingsrätt säger att Bernt själv menar att han har handlat i bäste välmening och inte haft något ont uppsåt.

Vad var det som hände då?

När Bernt fick en grupp ungdomar från ett flyktingboende som patienter upptäckte han att de i själva verket var äldre än vad de själva sagt att de var.

Han diskuterade saken med en annan tandläkare som kom till samma slutsats.

Samtidigt som detta skedde var det dags för Almedalsveckan i Visby och där hade migrationsverket ett föredrag som handlade just om ålderbedömningar av flyktingbarn. Bernt och hans fru gick dit för att lyssna på detta.

För att vara säker på att han uppfattat saken rätt tog Bernt och hans fru, kontakt med migrationsverkets Åsa Carlander Hemmingway direkt efter föredraget. Bernt berättade att han misstänkte att flera av de flyktingar han undersökt inte var barn utan egentligen vuxna.

Då fick Bernt rekommendationen av Åsa Carlander Hemmingway att de skulle anmäla. Hon sa bland annat att hon ville att t.ex. skolor och sjukhus skulle anmäla sånt här. Bernt berättar att Åsa Carlander Hemmingway sa att hon själv skulle anmäla om hon misstänkte att någon ljugit om sin ålder.

Bernt menar att migrationsverket uppmanat honom att anmäla sina misstankar och han menar att Åsa Carlander Hemmingway i samtalet som hölls på scenen sa att sekretessen mellan myndigheter kan brytas i vissa fall.

Bernt funderade, och beslutade sedan att göra det som han menar att migrationsverket uppmanat honom att göra; Att bryta sekretessen och anmälde sina misstankar.

När så arbetsgivaren fick vetskap om detta hände alltså det ofattbara. – Han fick sparken! Med omedelbar verkan.

Detta kunde inte Bernt gå med på och bestämde sig för att stämma arbetsgivaren, Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen. Bernt ville ha upprättelse och sitt arbete tillbaka.

Nu har det alltså blivit dags för rättegång i Visby tingsrätt.

Se programmet SVT’s ”Domstolen”. (23:15 in i pragrammet) och ta del av historien och rättegången.

 

 

bar

Vill du ge ditt stöd till Bernt, så kan du göra det på en direktlänk
https://www.youcaring.com/berntherlitz-1080679

Eller genom SWISH: 0768-226122
Eller genom Länsförsäkringar Bank:  Konto nr. 9022 4931573
IBAN: SE27 6000 0000 0001 2249 2528

http://www.berntherlitz.com/

 

2 kommentarer