Min religion är Ateism


Vi bor i ett samhälle där allas tro ska respekteras, så länge de tror på Gud eller numera Allah. Men trots det finns det fortfarande goda skäl till att vara ateist. – Personligen gillar jag öppettiderna – 24/7. Jag tycker det passar mig väldigt bra.

Folk har ofta frågat mig om att vara en ateist, Jag får ibland mail med frågor om mitt skrivande om religion och min inställning som ateist och vissa frågor dyker upp hela tiden. Till exempel, ”Hur kan du skilja gott från ont utan religion att guida dig?”

Ja, det är ju poängen, eller hur? Religion vägleder mig faktiskt i den frågan. Det mesta av det jag ser i religion, tycker jag är av ondo. Och jag tycker det är ett ganska bra riktmärke. Om religion är inblandad, så vet jag att det onda inte kommer att vara alltför långt borta.

En annan fråga är ”Är inte ateismen i sig egentligen bara en annan religion?”

Jag antar att ateism kan vara en religion i sig, på samma sätt som kreationism är en vetenskap, eller Islam är en ”religion av fred”. Med andra ord, när språket inte längre verkar betyda något.

Hur kan ateism vara en religion? Vem skulle vi tillbe? Och vem kommer att döda oss om vi inte gör det?

Ateism kräver inte absolut obetingad lydnad, eller hotar om evig fördömelse, ateister är inte heller barnsligt överkänsliga och blir kränkta över småsaker. Det skyddar heller inte sexförbrytare undan rättvisan, eller behandlar kvinnor som boskap.

På ett sätt är det synd att ateism inte är en religion, eftersom vi skulle kunna få ut lite skattelättnader av det. Men nej, ateister får inte några särskilda privilegier.

Det finns inga skolor som undervisar ateism till barn som ett trossystem, som betalas med offentliga medel, ateism kräver inte heller någon på ett tionde av deras inkomster för att hålla några cyniska bedragare i lyx. Så ateism är inte ens i närheten att kvalificera sig som en religion värd namnet.

Nej, för mig, är ateism bara ett annat ord för verkligheten, för att vara realist. Det är helt enkelt att inte se något behov av att be om ursäkt för att vara människa, och att vara helt nöjd med att leva det liv jag har, och inte önska bort det på någon himmelsk tre-korts trick som säger att ”Himlen är där och väntar på dig, och allt du behöver göra är att dö.” Det är allt ett pris att betala, sinte sant? För tillträde till en plats som sannolikt kommer att vara fullt av präster och pånyttfödda kristna, som jag anser gör det hela bokstavligen till ett öde värre än döden.

Men säkert behöver människor religion för att svara på vissa frågor. Frågor som ”Hur kan vi bäst kväva den mänskliga anden?”, ”Hur mycket kan vi pressa ur de fattiga och lättlurade?” och ”Hur många palats kan vi leva i på en gång utan att rodna?”  – Dessa frågor, besvarar religion mycket väl.

Men tyvärr finns det andra frågor som religion inte har svar på, så då hittar de på svaren istället. Och det är där ateismen kommer in. Ateism säger: ”Hallå, det där hittade du just på, eller hur?” Och religion svarar då: ”Nej, det är vad vi kallar teologi.”

Vad är skillnaden mellan en doktor i medicin och en doktor i teologi? – En av dom skriver ut droger, och den andra kan lika gärna vara på droger.

En teolog är någon som är expert på det ovetbara, och har alla förutsättningar att bevisa det. Ja, en riktig specialist. Och det är därför jag tror att frågan vi borde ställa är inte om ateism är en religion, utan varför teologi betraktas som en gren av filosofi, och inte som en gren av kreativ konst? Eftersom det är väldigt kreativt. Du kan klä din gud i vilken uppsättning av kejsarens nya kläder som just du gillar. Och det måste vara kul för alla inblandade. Men personligen kan jag inte se någon större anledning att lära ut det på universiteten som det skulle finnas anledning att lära ut astrologi.

”OK, vi fattar” säger många nu. ”Du tror inte på Gud. Men åtminstone, många religiösa organisationer gör ju en hel del bra arbete, särskilt i tredje världen. Det kan du inte förneka i alla fall.”

Så vad menar du då? Att om de inte var religiösa, så skulle de inte göra detta arbete? Menar du att det är inte riktigt kommer från deras hjärtan? De gör det bara eftersom de följer order och är religiösa? Är det vad du säger?

Jag antar att om de var hedniska ateister skulle de inte ha tid att göra något bra arbete i tredje världen, eftersom de skulle vara alltför upptagna med att förföra och hänge varje ond febrig fantasi de kunde drömma upp, eftersom det vad vi ateister gör naturligtvis, eller hur? Våra själar är skadade och färgas med synd. Ja, det är bara en stor grandios livsstil, ärligt talat. Faktum är att när jag är klar med den här artikeln, har jag för avsikt att tillbringa resten av eftermiddagen med att synda. – Eftersom jag vet att jag inte kommer att straffas för det.

I själva verket, jag blir så upphetsad över tanken att jag tror att jag ska sluta nu. Så ha en bra eftermiddag, särskilt alla ni kättare, avfällingar och otrogna.

 

5 kommentarer

 • Jag väljer numera att ofta kalla mig Ignostiker för jag ignorerar heliga texter. Det finns helt enkelt så mycket annan påhittad litteratur som både är mer spännande och lärorik.

  Gillad av 1 person

  • Om du ignorerar, så är du inte en agnostiker. Agnostiker betyder att man söker, att man är osäker men söker sin plats i religionen. Så du har använt lite fel term.

   Om du medvetet väljer att helt avstå all religion är du en ateist precis som jag.

   Gilla

   • Jag skrev Ignostiker med I, från engelskans Ignore.

    Jag är även Humanist, Ateist och Anarkist när lagar helt enkelt är fel (t.ex. när dom respekterar skrifter skrivna av människor som tror istället för att veta.)

    Gillad av 1 person

   • Förlåt, det var mitt misstag, jag trodde du menat att skriva agnostiker, men stavat fel.. sånt händer ju.

    Jag ser ju precis vad avsett när du nu påpekar att det var avsiktligt skrivet ”Ignostiker” 😃.

    Jag är så van att behöva försvara båda begreppen ”Agnostiker och Ateist” att jag naturligt föll in i det utan att faktiskt fundera på det.

    Ber om ursäkt för misstaget… Du har en god poäng 😁

    Gilla

 • Du har helt rätt! Det finns inget egentligt samband mellan religion och ‘ett gott hjärta’. Det ena förutsätter inte det andra.

  Själv är jag agnostiker och ser inga problem med att andra är troende, så länge de inte försöker trycka upp det i ansiktet på andra. (Sug åt er ni som tillhör bl.a. ‘Jesu sista dagar’, ‘Klimathotskyrkan’, ‘Jehovas vittnen’ m.fl., inkl. radikala/extrema politiska inriktningar …) Då saknas grundläggande respekt för andra personer.

  Gillad av 1 person