Moral och mirakel


Jag blev nyligen tillfrågad av en person som påstod sig ha hög moral och en djup religiös tro var jag får min moral ifrån utan religion. Det ska jag svara på här.

Jag trodde det var självklart! Jag köper det på postorder! Det stämmer, det kommer i ett vanlig anonymt brunt litet paket, eftersom jag inte vill att grannarna ska veta vad får i paketet. Nej allvarligt, jag frågar bara mig själv: ”Vad skulle en kristen person göra i denna situation?” och sedan gör jag det motsatta!

Jag skojar, naturligtvis. Nej, jag litar bara mina känslor och säger mig själv att goda ting är rätt och dåliga saker är fel, och det verkar funka bra, allt bara faller på plats. – Kanske är det ett mirakel.

Vad är alternativet? En kristen moral som omfattar barbari av Leviticus (Tredje moseboken), och bortse från det enkla i visdom och den gyllene regeln? – Tack men nej tack.

Även om du tror på Bibeln, så vet du att Adam och Eva gav oss kunskap om gott och ont, vilket förmodligen innebär rätt och fel, så varför skulle vi fortfarande behöva vägledning? Om man kan kalla det vägledning att bli mobbade och hotade med våld av någon himmelsk skurk.

Jag är faktiskt förvånad över att någon ens litar på Gud att berätta hur man beter sig. Om du har använt honom som en förebild skulle du förmodligen hamna i fängelse, eftersom det jäveln är ungefär lika kvalificerade att predika moral som Charles Manson. På varannan sida av Gamla testamentet blir någon slaktat för ära, eller direkt av Gud. – Detta är inte ett kärleksfullt väsen jag ser på dessa sidor. Det är en djupt störd individ (Gud).

Detta är den typ av personlighet som polisen alltid varnar dig för att inte närma sig. Detta är ett väsen som skulle gett Hitler valutaför sina pengar. Och den moral som finns där är egentligen bara en lista över regler, vissa av dem ganska barbariska, som måste följas med hot om smärta eviga tortyr. Vad annars?

Men det är egentligen inte förvånande, är det, eftersom skriften egentligen inte handlar om moral. Det handlar egentligen om att tro på det omöjliga. Och ju mer omöjlig en sak verkar vara, desto troligare är det att vi ska tro på det, förefaller det mig.

Och moralen i religion är egentligen bara en garnering, en dressing som vanligtvis ignoreras för kött och potatis av magi och mumbo-jumbo. Till exempel, om du tar Jesu ord i bergspredikan, som förmodligen hans största gig någonsin, och skala sen bort allt ”kristet”, då du skulle ha något värdefullt.

Men alla mirakel grejer som jungfrufödsel, uppståndelsen, sonande, helveteseldar, fördömelse, och alla Cecil B. DeMille grejer, som har placerats där medvetet för att fördunkla detta enkla faktum. – Det sista någon präst vill är att människor lever i enlighet med Jesu ord, eftersom om de gjorde det skulle det inte finnas något behov av organiserad religion och en massa människor skulle finna sig utan ett jobb.

De behöver mirakel för att kontanterna ska rulla in, även om de säger att det faktiskt inte är om mirakel, det handlar om meddelandet. – Verkligen? Och vilket budskap skulle det vara då?  ”Tro på mig, se, jag kan göra underverk.” Det är budskapet.

För om du tar bort alla mirakel, vad är du kvar? En ganska hygglig kille som talar sunt förnuft, vilket innebär att ingen på den här planeten kommer att ta honom på allvar om han så levde tills han var en miljon år.

Mirakel är allt. Och alla de saker som Jesus sagt om att: ”välsignade är de fattiga i anden, de saktmodiga, de fridsamma, du är jordens salt, mot bakgrund av världen, vända andra kinden till, inte ge allmosor offentligt, inte be offentligt, du kan inte tjäna både Gud och Mammon, överväga liljorna på marken, döm inte så skall du icke bli dömd, inte vara en hycklare, oavsett vad du ber om ska du få, göra mot andra som du vill andra ska göra mot dig, akta er för falska profeter” – Människor har sagt det där i tusentals år, och ingen har någonsin lyssnat.

Så låt oss släppa denna idé att det inte handlar om mirakel. Det handlar bara om mirakel, det handlar om magi och mumbo-jumbo, vilket är synd tycker jag, eftersom det förmodligen är det sista som Jesus skulle ha velat.

Naturligtvis kan jag inte vara helt säker på det, eftersom, trots allt, jag är ingen teolog. Men med tanke på allt detta, skulle jag nu vilja fråga dig som läser – var får du din moral ifrån? Det skulle Jag vara mycket intresserad av att veta.

Särskilt kristna med vapen som stöder dödsstraff.