Med absolut visshet?


I tider med så mycket religion som vi har nu, så har jag lite funderingar.

Även om jag är ateist, föredrar jag att tänka på mig själv som en agnostisk fundamentalist. Med andra ord, jag vet inte, jag tror inte att någon annan vet heller, och alla som inte håller med mig är smutsiga otrogna svin. – Ledsen för det där sista, men tydligen är reglerna sådana.

Självklart är det roligt att spekulera, och det har legat i den mänskliga naturen ända sedan den första grottmänniskan att spekulera. Då han såg en örn sväva ovan molnen, och tänkte för sig själv, ”Jag undrar vad det smakar? Det kan kanske vara gott med sås och potatis.”

Vi har alltid spekulerat om vad som kan ligga bortom stjärnorna, en aktivitet inte helt olik teologi, bara utan gjutjärnsfast visshet. Och det är kul att spekulera om de stora frågorna, som meningen med livet, eftersom man aldrig egentligen vet, kanske någon faktiskt kan komma fram till svaret på det en dag.

Hittills har ingen gjort det, vilket skulle kunna förklara varför det finns så många expertutlåtanden i ämnet.

– Men det är något med människan när det gäller det okända, att vi inte bara verkar kunna undra om något och spekulera kreativt, kanske ha lite kul med det. Nej, inte vi människor inte. I stället vill vi bestämma bortom alla möjliga tvivel, utan en enda tillstymmelse till bevis.

Vi föredrar att spika våra tankar vid masten innan vi ens vet om det finns ett fartyg fäst vid masten. Och ofta försvarar vi den positionen till döden. Om nu inte det kan betraktas som allvarlig psykisk sjukdom, skulle jag verkligen vilja bli informerad om exakt vad som kvalificerar för det, och varför.

Det är olyckligt att många människor på denna planet tycks tro på det allra första de blir tillsagda, och sedan hålla fast vid det för resten av sitt liv. Inte bara förblir det ogranskat, men varje försök att utmana det tas emot som en smärtsam förolämpning.

Uppenbarligen är de tidiga månader och år i livet en mycket känslig tid, och de idéer som introduceras i det mjuka kittet av oformat sinne i detta skede i livet kommer stanna kvar mycket länge. Och ändå, av någon anledning, är det i den civiliserade världen fortfarande helt lagligt att indoktrinera våra barn med de mest hatiska och splittrande absurditeter som är möjligt att föreställa sig.

Och föreställt oss dem vi har gjort, vi skapar i våra barn, inte unga levande friska vetgiriga människor, utan snarare hämmade, nyckfulla sinnen som är lika nyttiga som en blodsugande predikant. Vi inte bara tillåter detta missbruk, vi aktivt uppmuntrar det. Vi kastar offentliga medel på det, när det förmodligen skulle vara bättre att subventionera tobaksindustrin eftersom den gör mindre skada. – Cigaretter bär åtminstone en hälsovarning. Vad sägs om en mental hälsovarning på de heliga skrifterna?

Särskilt nu när för första gången sedan medeltiden, när tro och politik går ihop som sex och våld, men den här gången är det rymdåldersvapen som styrs av stenålderssinnen, och just nu, särskilt i Mellanöstern, artar sig saker ganska bra för att blåsa oss alla till det himmelska kungariket.

Men det kungariket kommer aldrig att komma, eftersom det riket, redan har kommit, och vi lever redan drömmen. Religion vet detta, men det vill de inte att vi ska veta för då skulle religion inte längre ha någon anledning att existera. Så istället försöker man placera det, att positionera det mellan oss och vår erfarenhet, som ett självutnämnt filter. En parasit.

Nu kanske det är OK med dig. Eftersom du kanske inte vill ha erfarenhet. Kanske du föredrar drömmar. Kanske vill du ha huvudet i det blå för att komma till den där speciella plats där Gud hämnas på alla vars livsstil du inte personligen råkar godkänna, och där Jesus stryker dig som en hundvalp.

Tja, om så är fallet så kan du lika gärna ta droger, eftersom du redan går på den farligaste drogen som finns. Absolut visshet är en drog som kan få människor att göra de märkligaste saker. Det är djävulens drog, och du inte vill vara runt någon som går på den drogen, eftersom de inte längre är i kontroll. Du kan se det i deras ögon, drogen kontrollerar dem, så att plötsligt är ingen åtgärd alltför känslokall, eller för elak eller för grym för att vara motiverad.

Och om du blir fast på den drogen, och om du fortsätter att ta den, kommer du också vakna upp en dag, så full av rättfärdighet och absolut visshet att plötsligt är det enda som passar dig mer, någon annans död. Och du inser att din hjärna inte längre är din bästa vän. Så om någon erbjuder dig absolut visshet, kommer de att få det att låta lockande, och du kommer att bli frestad. Men bara säg nej.

Ditt sinne och dina barns sinnen, kommer att tacka dig för det, och det är verkligen en absolut visshet.