Full på religion!


I det förflutna har jag haft en del hårda och kritiska ord att säga om islam, ni som läst mina inlägg om religion har säkert märkt det. Så för att vara lite rättvis ska jag väl även säga en del om kristna också.

Jag har faktiskt aldrig haft några muslimer som knackat på min dörr för att försöka konvertera mig till deras religion (eller hota mig, för den delen). Jag önskar dock att jag kunde säga detsamma för kristna. Tre till fyra gånger om året brukar de dyka upp, vanligtvis Jehovas vittnen, pingstvänner eller mormoner… eller Gud vet vad.

Förr brukade jag engagera dem i samtal och debattera de stora frågorna, det hände även att jag kunde bjuda in dem i ibland, tills en gång två Jehovas vittnen kom och ringde på. Jag bjöd in dom, men det visade sig vara ett stort misstag.

De var så aggressiva och envisa om allt och kunde under inga som helst omständigheter lyssna på mina argument eller frågor, det var som att tala med en tegelvägg. Jag fick till slut bokstavligen hota dem för att få dem att gå. Sedan dess har evangelister varit ungefär lika välkomna hos mig som en tegelsten genom fönstret.

Dessutom, för många år sedan brukade jag arbeta med några Jehovas vittnen från vilka jag lärde mig konsten att argumentera oändligt i cirklar. Det är en talang jag fortfarande har, även om jag försöker använda den klokt – Det vill säga inte alls, eftersom du alltid komma tillbaka till samma plats, tegelväggen vi känner som Bibeln.

Allt som står i Bibeln är sant eftersom den säger att det är sant, och eftersom det är Bibeln måste det vara sant, och runt och runt och runt går vi. – Jag känner mig yr nu bara tänka på det.

Jag tycker att det är ironiskt att Anonyma Alkoholister använder religion för att få människor att sluta supa, eftersom i mina ögon, är religion lite som starksprit. Vissa människor kan hantera det och en del uppenbarligen inte, och de som inte kan, kan vara benägna att göra ett offentligt spektakel av sig själva. – Och det beror på att religion är mycket kraftfulla grejer, inte som vanlig sprit runt 40%, religion är ofta 100%. Det är mycket mer kraftfullt än vad vi är beredda att erkänna.

Jag tycker det är sinnesförändrande, det påverkar ofta människors beteende på det mest förödmjukande sätt. Tänk till exempel om din Gud sa till dig att dricka en flaska whiskey varje dag för frukost, vilken annorlunda person du skulle vara på andra sidan av det lilla sakramentet.

Att missionera din religion från dörr till dörr är som en berusad alkoholist som går runt med en flaska whisky och uppmanade folk att dricka ur den, och anser att de själva är någon form av reklam för denna verksamhet.

När jag öppnar dörren för kristna, tycker jag ofta ofrivilligt synd om dem, för det uselt bedrövliga tillstånd de har låtit sig reduceras till av detta mentala virus. Jag känner alltid som om jag borde fråga dem varför jag skulle vilja ha med religion att göra som gör detta med människor.

Jag tror på vissa saker mycket starkt, men jag skulle aldrig drömma om att gå runt och knackar på dörrar, avbryta människors middag att berätta om det, speciellt om jag visste att de nog hade hört det tusen gånger förut, det förefaller mig vara ett bra sätt att skaffa sig fiender. Speciellt när de har mage att låtsas att de har kommit för att dela med sig av goda nyheter.

”Har du hört de goda nyheterna?” Jag trodde egentligen inte att de kunde säga de orden när de ringer på, men det gör de.

Så fort jag märker de biblar de bär på får jag ju en ungefärlig uppfattning om vad dessa goda nyheter sannolikt kan vara, och jag blir inte besviken, eller rättare sagt, jag blir väldigt besviken, för normalt om någon frågar mig om jag har hört de goda nyheterna blir min omedelbara reaktion sannolikt: – ”Bra, jag älskar goda nyheter, men vänta, låt mig gissa vad det är”

Låt mig gissa nu. Har påven blivit åtalad? – Det skulle vara goda nyheter. Nej? Det var synd, men vi lever på hoppet.

Jag vet. President Ahmadinejad i Iran har kommit ut offentligt som homosexuell och har stenats till döds? Inte det heller? Åh, vilken besvikelse!

Ah, jag har det. Organisationen för Islamiska konferensen har officiellt förklarats som en terroristorganisation? Nej? Det gör mig verkligen förvånad. Men det är säkert bara en tidsfråga, eller?

OK jag ger upp. Du kan lika gärna berätta. Vad är de goda nyheterna? Men vänta, innan du gör, det är inte Jesus igen, eller hur? Säg att det inte är Jesus igen. Det är Jesus igen?

Nu har du gjort mig besviken. Jag såg så fram emot att få ta del av några genuint goda nyheter, men det är bara det här igen. Denna barnsliga skuldbeläggande fantasi, sagohistorien om Jesus, detta kränkande skräp igen? – Är det vad du kallar goda nyheter?

Är du sjuk? Jo det var en dum fråga, naturligtvis är du sjuk, och du borde träffa en läkare.” – Det är vad jag borde säga.

Men vad jag vanligen säger är:

”Jag har funderat på det här problemet under en tid nu, eftersom ni två inte är de första människorna att knacka på min dörr med en liknande proposition, och baserat det på de ackumulerade bevis jag har sett stå här på denna tröskel, har jag kommit fram till att kristendomen är helt enkelt ett för högt pris att betala för evig frälsning, och därför har jag valt att gå miste om min eviga själ och gå direkt till helvetet, så ni kan bocka av mig från er lista över potentiella solstrålar för Jesus i den lyckliga vetskapen om att ni aldrig någonsin kommer att behöva knacka på  min dörr igen.” Är inte det goda nyheter?

Men något svar på det kom aldrig, eftersom de redan var halvvägs ned för trappen och på väg ut ur fastigheten, och för mig var DET mycket goda nyheter faktiskt, som jag tror var den ursprungliga idén med övningen, så alla var en vinnare.