Vi lever i en oupplyst tid.


Jenny-PiperJenny Piper som skrivit flitigt på Facebook och som i mitt tycke skriver exceptionellt bra, informativt och med bra analysförmåga skriver den ena artikeln efter den andra som fått mig att böna och be att hon ska skriva här. Hon har gått med på att jag får posta ett par av hennes artiklar här på Rosa Traktorn och förhopningsvis kommer vi att få se mer av henne här.

 

Jag överlämnar till den andra av tre artiklar skrivna av Jenny.

bar2

Vi lever i en oupplyst tid när landets största dagstidningar – SvD, DN och GP inte nämner något om den våldsamma söndagen vi hade igår. Aftonbladet nämner en liten del, men det är tack vare debattörer som Tino Sanandaji som man får en helhetsbild av hur illa det verkligen är!

 • Misstänkt våldtäkt på hotell i Linköping
 • Kvinna attackerad och våldtagen vid bibliotek.
 • Minderårig flicka misstänks ha utsatts för gruppvåldtäkt i Husby.
 • 30-åring hotade polis – körde i väg och dödskraschade.
 • Försökte köra på ledig polis och dennes barn.
 • Tonåringar misstänks för dubbla rån i Växjö.
 • Fyra flerfamiljshus drabbade av anlagda bränder.
 • Ridande poliser sätts in efter rån mot flera barn.
 • Person knivskuren – polisen utreder mordförsök.
 • Grovt våld i Arvika – flera frihetsberövade.
 • Två män misshandlades med flaska.
 • Polisen öppnade eld i Örebro.
 • Hot och skottlossning i Bagarmossen
 • Maskerad man med kniv försökte råna Ica i Smedby.

Det är fullständigt klarlagt att svensk media fortsätter mörka hur allvarlig situationen är i Sverige och tyvärr har majoriteten av befolkningen gammelmedia som enda nyhetskälla, vilket medför att regeringen kan fortsätta i samma hjulspår och stoppa huvudet i sanden eftersom det inte blir några nämnvärda protester från allmänheten oavsett hur illa de sköter sitt ämbete. Det är skrämmande att hela det politiska och mediala etablissemanget är i symbios på det sätt som nu sker dagligen – pressetiken är numera död R.I.P.

När vi ändå är inne på ämnet så är det värt att nämnas att det fortfarande finns modiga och ärliga journalister som verkligen vill förmedla nyheter till omvärlden – två journalister från nyhetsbyrån Reuters sitter sedan en tid tillbaka i förvar och riskerar 14 års fängelse för att ha avslöjat massakern av Rohyngia-muslimer i Myanmar skriver norska Aftenposten idag. Diplomatiska samtal pågår för att få dem frisläppta.

Den danska tidningen Politiken rapporterar om att det brittiska inrikesministeriet ska genomföra en videokampanj som genom intervjuer med migranter från exempelvis Eritrea, Nigeria och Sudan som befinner sig i Libyen, ska berätta om alla de faror som man kan möta på vägen till Europa, i syfte att avskräcka deras landsmän från att bege sig iväg. Dessa videor ska dessutom visa klipp från de libyska lägren där migranterna uppehåller sig i väntan på att få komma med en båt över Medelhavet. Materialet ska distribueras i Öst- och Västafrika.

År 2015 genomförde Danmark en liknande kampanj när man annonserade att Danmark hade ändrat sin asylpolitik och att det därför var närmast omöjligt att få asyl i landet, vilket bidrog till rubriker världen över. Även Tyskland har satt upp reklamskyltar i Afghanistan med samma budskap. Enligt migrationsexperten Jessica Hagen-Zanker finns det inget som tyder på att sådana här upplysningskampanjer har någon som helst verkan. -”Upplysningarna ger inget bestående intryck eftersom människor fattar beslut mot bakgrund av det som de hör från familj och vänner, människor som de litar på, snarare än mot bakgrund av vad andras regeringar berättar för dem.”

Även om jag anser att det bästa sättet att stoppa migrantströmmarna istället vore att sätta in hjälp på plats i deras hemländer, så är denna videokampanj inte helt fel – förhoppningsvis får det några att tänka om och inte riskera sitt liv för att nå Europa. Under tiden får man hoppas på att de tankar som bland annat Österrike fört fram om att man måste börja hjälpa människor på plats eller i närliggande områden istället för att låta några få individer komma till Europa, är något som kommer att diskuteras vidare i EU under året – särskilt när Sebastian Kurz och Österrike tar över ordförandeskapet senare i år.

//Jenny Piper

 

En kommentar