Lilou & John


Lilou & John från Borås har en annan vinkel på vad de gör än andra band i samma genre. De är trötta på det politiskt korrekta samtidigt som de är öppna med att de själva vuxit upp i trasiga familjer.

Bandet Lilou & John är en alternativ indierock duo med provocerande texter och en mörk, spetsig nordlig kvinnlig röst, kraftfull rock med starka melodier. Sångerskan Lilous djupa röst svävar över tunga melodiska ornament. – Tidvis blir det mardrömslikt. De säkrar ljudet av alt-rock, pop, electronica, etno-folk, punk och metal för att skapa ett ljud som de beskriver som ”helter skelter”. Olika genrer och ljud är avgörande för deras produktion.

Duon skapades 2015 när den introspektiva poeten och gitarrspelaren John Dübeck gick ihop med den olikartade vokalisten Lilou Dübeck.

I bandets videos målas landskap upp som ibland tangerar det surrealistiska och texterna har existentiell slagsida. – Vi är en ”freaking nuclear bomb”, säger John.

Det är svårt att hitta en jämförelse med deras ljud. Kritikerna har jämfört dem med Motorhead, Nina Simone, Roky Erickson, Dead Kennedys, Bob Seeger, Buffy Sainte-Marie och The Clash. De visar utan tvekan att de är ett band som inte enkelt kan definieras av smala genrer.

Diskografi

2016 släpptes duons debutalbum 100 Faces med låtar som ”100 faces”, ”He broke my neck, Joséfine” och ”Payback Day”. 2017 kom så uppföljaren ”Dissidentica”  och följdes i år 2018 upp med ”Patriot Child”

Youtube

På duons youtubekanal kan man se ett par av deras videos, jag har valt att presentera två av dom här i artikeln.

Min reaktion på Lilou & John’s musik.

Jag kom över bandets samlingsalbum 13 som innehåller alla 13 låtar från skivorna ”100 Faces” och ”Dissidentica” på samma skiva av en ren slump. – Jag fick skivan som pressent av en vän som tyckte jag skulle lyssna på den.

Första gången jag lyssnade, fick jag lite av en chock, musiken var inte alls den typ av muslik jag normalt lyssnar på och först var min reaktion mest chockartad.

Men så satte jag mig ner och började fokusera på texterna och budsakapen i låtarna och då förändrades upplevelsen helt. Jag liksom sögs in i Lilous mörka röst och kände en nästan kuslig blandning av djup rädsla och lustfylld glädje, så där som man kan känna när man tittar på en rysare eller besöker ett hemsökt hus. Det var med en blanding av rysning och upprymdhet som jag åt mig igenom lyriken.

Det finns en poesi i texterna som man först inte riktigt vet om man ska tycka om eller inte. – Men när man väl bestämt sig för att tycka om det, då gör man det förbehållslöst, man grips av Lilou´s suggesiva röst.

Jag som är lite äldre och upplevde punken på 70-talet, känner ändå igen mig och mycket av Lilou & John´s musik väcker nostalgi hos mig även om duons musik är ny, med aktuella texter som väcker en patriotism hos mig.

Här finns ett par smakprov:

bar2

Besök gärna deras hemsida också och läs mer om dom, lyssna på deras musik, och kolla in ett par av deras videos. – Kanske hittar du nåt som du inte var beredd på!

http://www.liloujohn.com/
https://www.youtube.com/c/Liloujohn

”I början var musiken ren. Men genom åren har det blivit alltmer grunt och ytligt. Liksom all konst som drunknade av sextio och sjuttiotalets anti-kultur mainstream industri. Jag vill att Lilou & John ska vara bandet som tar musik tillbaka till sitt ursprung. Tillbaka till Wagner. Tillbaka till Beethoven. Tillbaka till slavlåtar och shanties. Tillbaka till bergen och skogarna. Tillbaka till folket. Vi, folket.”
John (Borås, 29 november 2016)