Årets viktigaste text!


Jag har hittat en ny gästbloggare till Rosa Traktorn.

Jenny-PiperJenny Piper som skrivit flitigt på Facebook och som i mitt tycke skriver exceptionellt bra, informativt och med bra analysförmåga skriver den ena artikeln efter den andra som fått mig att böna och be att hon ska skriva här. Hon har gått med på att jag får posta ett par av hennes artiklar här på Rosa Traktorn och förhopningsvis kommer vi att få se mer av henne här.

 

Därför överlämnar jag nu till Jennys första artikel av tre som jag fått tillåtelse att publicera här. Det kommer två till inom kort, så håll utkik efter Jenny och hennes artiklar. Det är det värt.

bar2

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg på Facebook som jag kallade ”årets viktigaste text”, som handlade om den tes som migrationsforskaren Paul Collier driver och som i princip förkastar den migrationspolitik som EU, men framförallt Sverige, bedriver. En extremt viktig text som tystar de meningsmotståndare som menar att det är menlöst att hjälpa människor på plats och mer humant att ta hit så många ekonomiska migranter som möjligt.

Professor Collier var intervjuad i danska tidningen Politiken, men jag har tyvärr inte kunnat läsa om detta någonstans i svensk media. Detta föranledde att jag skrev ihop ett debattinlägg kring detta och skickade in till alla stora tidningar samt några små igår kväll. De stora drakarna DN, AB och SvD tackade nej rätt omgående utan något specifikt skäl och resten har inte ens svarat. Måhända att möjligen Folkbladet eller NSK publicerar den då de vågar ställa sig utanför åsiktskorridoren och skulle det vara fallet så får ni som läser dessa tidningar gärna skicka en bild.

Publicerar debattinlägget nedan. Prata gärna med er familj och bekanta om detta då det är viktigt att man spräcker bubblan som majoriteten av medborgarna fortfarande går omkring i. Det är helt klart att mainstream media inte vill att sådan här information ska spridas!
bar2

EU:s ledare arbetar nu för fullt med att komma överens om fördelningen av migranter bland medlemsländerna och i vanlig ordning är det tungrott. Samtliga EU-ministrar skulle behöva lyssna till den 68-årige migrationsforskaren Paul Collier, som är professor i ekonomi och politik vid Oxford universitet. Han har i årtionden arbetat aktivt med utvecklingen i världens fattigaste länder och besitter både värdefull kunskap och erfarenhet inom det här området, vilket skulle vara en tillgång i migrationsdiskussionerna i EU-parlamentet där man envisas med att måla in sig i ett hörn gång på gång.

Professor Colliers budskap är enkelt; Europa måste använda både huvudet och hjärtat för att skapa långsiktiga samt effektiva lösningar på migrantströmmarna. Om Europa ska kunna hjälpa de miljoner människor världen över som är på flykt från krig och hopplöshet så effektivt som möjligt, så kräver det att vi inte gör det med huvudet under armen – då slutar det bara med att vi stjälper mer än hjälper!

Paul Collier har två tankegångar vad gäller att hjälpa världens fattigaste och personer på flykt från krig – det huvudlösa hjärtat och det hjärtlösa huvudet. Det hjälper ingenting att sätta huvudet under armen, intaga den moraliska högborgen och slå dem som tycker annorlunda i huvudet för då är hjälpen bara en tom gest. För det första skulle det vara helt otänkbart att stänga in alla flyktingar och migranter. För det andra skulle det vara ett ineffektivt sätt att hjälpa människor i nöd – det skulle vara att använda sitt hjärta huvudlöst. När Merkel sa att alla flyktingar kunde komma till Tyskland så gjorde hon just detta, hon försökte intaga den moraliska högborgen, men i grund och botten var det omoraliskt för resultaten var inte goda – dessutom vände hon 180 grader så fort det inte längre var populärt, flög till Turkiet och gav Erdogan 3 miljarder Euro för att sätta en propp i flyktingströmmen. I och med detta använde hon plötsligt huvudet hjärtlöst.

Enligt Collier är det mest effektiva sättet att hjälpa exempelvis migranter från kriget i Syrien i deras närområden, där största delen av dem befinner sig – då använder man hjärnan. Grannländerna bör göra det som de är bäst på och vi ska göra det som vi är bäst på. De är närmast geografiskt och kulturellt, men i gengäld har de inga pengar och jobb – men det har vi. Paul Collier är en av skaparna av den så kallade Jordanien-modellen, där EU i samarbete med Jordanien försöker skapa jobb till de många syrier som har flytt dit. EU har bland annat lättat på handelsrestriktionerna till landet, vilket uppmuntrar europeiska företag att flytta dit och starta en produktion. I grund och botten används europeiska medel till att skapa jobb i Jordanien som kan fördelas mellan flyktingarna och invånarna. Regeln var att när 70 jobb skapades åt migranter så skulle det skapas 30 jobb till jordanier. Från mitten av år 2016 blev det utdelat omkring 60.000 arbetstillstånd till migranter i Jordanien och regeringen har sagt att de är villiga att fördela upp mot 200.000 arbetstillstånd om det finns jobb till det. Man har kombinerat hjärtat med huvudet och det är långt mer effektivt för alla parter än den huvudlösa inställningen till flyktingfrågan som EU har. Genom att lägga utvecklingen i händerna på ekonomiska intressen så handlar det inte längre om att utnyttja fattiga och desperata människor, Kina är ett bra exempel där man de senaste 40 åren har lyft 1 miljard människor ur fattigdom snabbare än det någonsin gjorts tidigare i historien.

Europa har som bekant stora problem med att miljoner afrikaner gärna vill ta sig över Medelhavet. Collier anser att vi först och främst inte ska stoppa dem bara för att slippa dem, vi ska göra det för att det är det enda riktiga att göra, men därmed ska vi också skapa incitament för att de kan leva vidare i sina hemländer genom att skapa utveckling och jobb. Det är absurt att det sitter människor i Europa som säger att vi har en förpliktelse att ta hit afrikanerna när vi istället ska flytta möjligheterna till deras länder. Det geniala i vår globaliserade värld är just att vi har råd med det som många säger – men vi har gjort hopplöst fel! Europa har under de senaste 20 åren fokuserat på en social agenda i Afrika där vi försöker att pålägga dem våra värderingar, samtidigt har kineserna övervunnit oss genom att sträva efter ekonomisk utveckling.

Efter att ha tagit del av professor Colliers kloka synpunkter så är det fastställt bortom allt rimligt tvivel att det är mer effektivt och framförallt mer humant att hjälpa tusentals människor (däribland kvinnor och barn som annars lämnas åt sitt öde) i deras hemländer eller grannländer istället för att låta ett fåtal ge sig ut på en riskfylld strapats över halva jordklotet för att söka asyl i Sverige – ett land som är helt annorlunda från deras eget, både klimatmässigt och kulturellt sätt. Det framstår också klart och tydligt att den anhöriginvandring som följer på detta och kostar samhället ofantliga summor pengar samtidigt som den urholkar den svenska välfärden, tyvärr kommer att resultera i att majoriteten av dessa individer aldrig kommer att få ett jobb eller integreras i samhället.

Jag hade innerligt önskat att vår statsminister eller någon annan i regeringsposition hade tagit detta till sig för det blir inte mer klarsynt än så här! Just nu gör den svenska regeringen både migranterna och svenska folket en stor otjänst, så tänk om och tänk rätt innan det är för sent!

//Jenny Piper