NFK – Nätverk för kvinnor.


För ungefär ett år sedan skrev jag på en annan plattform om Åsa Lidén som har hjärtat på rätta stället. Det finns många som har det, det vet jag men just den här kvinnan har i mina ögon dessutom ett hjärta av rent guld. Hon driver föreningen NFK – Nätverk för kvinnor. – Nu kände jag att det var dags att skriva om henne igen.

Det ökade våldet mot kvinnor har gjort att allt fler kvinnor befinner sig i situationer där både de själva och deras barn lever i fara och här kan Åsa och NFK hjälpa till.

image

NFK – Närverk för kvinnor drivs genom NFK Bellum AB och har ett skyddat boende på en 700 kvm stor herrgård belägen i Västernorrlands län i det vackra Världsarvet Höga Kusten. Med både E4:an och Bothniabanan genom länet ute vid kusten och närhet till flera flygplatser innebär det att de aldrig är längre bort än ett par timmar. Men är ändå så skyddat det kan vara.

högakusten

Höga Kusten

Föreningen som grundades år 2015 uppstod efter det att Åsa själv levt i ett destruktivt förhållande under många år som innehöll dagligen både psykisk och fysisk misshandel. När Åsa slutligen brutit sig fri från sin baneman beslutade hon sig att hennes nya mål i livet var att hjälpa och rädda andra kvinnor från destruktiva förhållanden.

Föreningen har sedan starten 2015 bland annat:

  • Hjälpt över 130 kvinnor och barn med allt ifrån enklare saker till hämtat och skyddat.
  • Vid tre tillfällen förhindrat självmordsförsök tillsammans med polis.
  • Förhindrat mordförsök.
  • Avslöjat en sadist och en pedofil
  • Anmält tre socialkontor till IVO, alla tre startades utredning och de två som är klara har gett svidande kritik till den kommunens socialkontor – en socialsekreterare har fått sparken.
  • Vittnat vid flera rättegångar.
  • Övertalat kvinnor att anmäla i efterhand och fått män dömda så långt som två år efter övergreppen.
  • Gömt ett stort antal kvinnor från deras partners på hemlig ort.

I NFK – Bellums broschyr kan man få mycket information om herrgården och hur man kommer i kontakt med dom. Där står bland annat:

Vi är ett gruppboende för dig som just kommit ur en misshandelsrelation. Fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt våld är den största faran för dig som är kvinna. De barn som levt med i relationen är i också påverkade av den otrygghet som är präglad av denna utsatta situation. Men du är inte ensam, och framför allt, vi vill hjälpa dig att bli hel och hitta din styrka igen.

Längtar du nånstans men vet inte vart?

Vi vet alla hur det är – vi har förståelse för den komplexa hat/kärlek som gör att du vill lämna, men inte förmår själv. Hos oss kan du som behöver skydd – på riktigt vara skyddad också vara gömd, men även du som brottas med dig själv för att hålla dig ifrån honom och inte har det stöd och den hjälp som du så desperat behöver.

Vi är inte endast ett skyddat boende alltså, vi är en krycka, ett stöd, en vän och ditt ombud för att hantera livet igen. Behandlingshem är inte heller rätt benämning, för vi hjälper bara dig att stå upp för dig själv igen och bli hel som människa. Vi har personal dygnet runt och om nätterna känns svåra har du alltid någon att prata med, som finns och lyssnar och aldrig dömer.

Vi är inte bara ett skyddat boende

Vi är en krycka, ett stöd, en vän och ditt ombud för att hantera livet igen. Behandlingshem är inte heller rätt benämning, för vi hjälper bara dig att stå upp för dig själv igen och bli hel som människa. Vi har tillgång till personal dygnet runt och om nätterna känns svåra har du alltid någon du kan vända dig till, som finns och lyssnar och aldrig dömer.

Dina barn är också välkomna. I lagens mening är ett barn som bevittnat våld och att räkna som utsatt. Dina barn får också det stöd och den hjälp de behöver, viss skolundervisning får de också om ni vistas hos oss skyddat. Meningen är att de ska kunna bearbeta det trauma som våldet ger genom trygghet, lugn och ro och få vara barn igen.

Hos oss      

Förutom KBT enskilt och i grupp varje vecka är jurist, polis, arbetsterapeut och andra för dig viktiga aktörer återkommande. Vi har tillgång till ett stort antal duktiga advokater och jurister över hela landet så vi hjälper dig hitta just den du behöver som målsägandebiträde. Polisen kommer och berättar vad som händer efter anmälan, hur man får skyddad id och olika skydd så som t.ex. sekretessmarkering eller vad man kan tänkas behöva.

När du kommer till oss är ditt mående viktigast. Vi tar det från där du är och hjälper dig hitta styrkan och handlingskraften i dig själv. Vi vill att du ska inse vilken fantastisk människa du är och att du inte är ensam.

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT KUNNA KOMMA TILL NFK:

Kontakta din kommun och oss. Skicka ett mail och berätta om dig och din situation. Har du redan en kontakt med din kommuns socialtjänst så kan vi kontakta den personen för att kunna styra upp ett möte där vi är med – i fysisk form eller via telefon/FaceTime. I vissa kommuner har vi klara samarbetsavtal redan och i annat fall löser vi det. Enligt Socialstyrelsens råd och föreskrifter SOSFS 2014:4 är ditt val, ditt behov och dina önskemål något som ska ha stor betydelse.

2:a kap. 8 § 2 SoL säger bl.a.: ”Vilka personer som ska anses ha behov av att flytta på grund av våld eller andra övergrepp får avgöras i varje enskilt fall utifrån den enskildes situation, men omfattar i vart fall den som har skyddade personuppgifter.”

NFK – Nätverk för kvinnor drivs helt ideellt och Åsa behöver allt stöd och hjälp hon kan få. Vill du hjälpa henne så donera till NFK – Nätverk för kvinnor.

Åsa_Liden

Åsa Lidén

Swish 123 083 69 73
Bg 702-6578

”Märk din donation med #rosatraktor”

Självklart stöder jag genom rosatraktorn Åsas verksamhet.

Du kan hitta mer kontaktinformation här på NFK – Bellum´s kontaktsida
https://www.nfkbellumab.com/kontakt/