Tomten är inte TURK!


Att det finns obildat folk det visste jag, men att vissa dårar helt öppet går ut offentligt och talar om exakt hur pantade och obildade de är, det är helt fantastiskt.  Mohammed Ryback visar inte precis på nån högre kunskapsnivå när han påstår att Tomten är TURK. 

Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten? Är det inte så att denna tjocka, vita gubbe trots allt ändå är väldigt exkluderande och inte passar vår utvecklade och civiliserade värld?

Jag menar, skyddshelgonet Sankt Nikolaus som jultomten grundar sig på var ju ändå turk. Så argumentet för att traditioner måste upprätthållas faller platt. För tomten vi i dag firar med är inte turk (förresten var Jesus inte vit, men det är en annan historia).

http://www.politism.se/mohammed-ali/ar-det-inte-dags-att-vi-gor-oss-av-med-jultomten/#post-55765

Man kan undra om hans avsikter är att förstöra gamla hederliga kulturyttringar som levt i snart tusen år eller om han helt enkel bara är obildad. I vilket fall så  lyser okunskapen hos personer som honom som gärna vill begrava vår svenska kultur till förmån för ”mångkultur” d.v.s ISLAM och vad det står för… För det är ju det ”mångkultur” handlar om ..

Men tomten är INTE TURK!

70778516

Det stämmer att den idag mest populära tomtefiguren med rödvita kläder har haft helgonet Nikolaus som förebild. På engelska heter han Santa Claus.  –Men Nikolaus var inte turk, han var grek!
Nikolaus föddes omkring år 280 i Patara i Lykien och dog den 6 december 343 i Myra. Han blev ärkebiskop i Myra. Enligt legenden ska han ha varit asketiskt lagd redan som spädbarn; han avstod nämligen att dia sin mor på onsdagar och fredagar. Onsdag eftersom det var då Jesus förråddes av Judas Iskariot och fredag eftersom det var då han korsfästes.

Nikolaus är framför allt känd för sin givmildhet, och för att han var noga med att inte visa att det var han som var givaren. ”Nej, när du giver en allmosa, låt då din vänstra hand icke få veta vad den högra gör”, som det heter i skriften. Han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att i tre nätter i rad kasta in en säck med guld till familjen. Vilken julsaga!

Den nuvarande jultomten är ett konglomerat av traditionella berättelser, mytiska figurer, verkliga personer, samtida berättelser och reklam. Under olika perioder och på olika platser har jultomten framställts på olika sätt och haft olika karaktäristik. Än idag skiljer sig uppfattningen om jultomten på olika platser beroende på vilka traditionella föreställningar som dominerar men det sker en homogenisering genom att vissa bilder och personlighetsdrag reproduceras globalt av exempelvis multinationella företag som Coca Cola och Disney.

Fornnordisk mytologi

I stort sett alla germanska kulturer firade ”Yule” som inträffade kring midvintersolståndet. Detta firande var kopplat till guden Oden, som kallades för ”Julfader” eller ”Julner”, och Diserna.

Anglosaxiska källor vittnar om att man vid denna tid firade ”Mödrarnas natt”, vilket kopplats till just Diserna och Disablotet. Att det möjligtvis skulle förekommit ett firande av döda mödrar inom familjen styrks av dödsguden Odens koppling till högtiden. Vid denna tid så kunde man se den spöklika Odens jakt på himmelen.

Oden med sitt långa, vita skägg, sin slokhatt som rider över himmelen om natten och besökte folket i sina stugor var grunden för jultomten. I England så gestaltades julen av ”Father Christmas”, vilket för tankarna till ”Julfader”. Den nederländska figuren ”Sinterklaas” har också jämförts med Oden: Sinterklaas rider på hustaken på en vit häst, Oden rider över himmelen på Sleipner. Sinterklaas har svarta medhjälpare som rapporterar till honom vilka barn som varit snälla eller stygga, Oden har korparna Hugin och Munin som rapporterar åt honom.

Kristendomen

Jultomtens amerikanska namn ”Santa Claus” är baserat på det nederländska ”Sinterklaas”, som härleds till Sankt Nikolaus som var en biskop på 300-talet som helgonförklarades för sin kristliga givmildhet. I legenden räddar han i hemlighet bland annat tre flickor, som inte har tillräckligt med pengar till hemgift, så att de slipper bli prostituerade. S:t Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade, pantbanker, tjuvar som ångrat sig samt många städer. Han avbildas vanligen iförd röd biskopsdräkt, ofta med detaljer i vitt och grönt.

Modern tid

Jenny Nyströms bilder var starkt bidragande till att forma den svenska bilden av tomten. Det var Viktor Rydberg, med novellen Lille Viggs äventyr på julafton (1871) och kanske främst dikten ”Tomten” (1881), som lade grunden för det kulturella sambandet mellan gårdstomten och jultomten, och Jenny Nyström som illustrerade de bägge texterna. Det sena 1800-talets illustratörer och författare till de ymnigt förekommande jultidningarna och familjemagasinen byggde vidare på idén och gestalten.

En gradvis sammansmältning har sedan skett mellan denna hybridfigur och den amerikanska varianten Santa Claus, en tjock, rödklädd julgubbe som skapades på 1800-talet. Denna bild skapades bland annat av dikten ”A Visit From St. Nicholas” (numera mer känd som ”The Night Before Christmas”), troligen skriven av Clement Clarke Moore, som publicerades i tidningen Sentinel 1823. I denna beskrivs St. Nicholas som en gladlynt och överviktig man med skägg vitt som snö och en näsa röd som ett körsbär, som anländer i en flygande släde dragen av åtta namngivna renar och tar sig ner i husen genom skorstenen.

De första bilderna av denna version av den amerikanske jultomten sågs senare i tecknaren Thomas Nasts illustrationer i tidningen Harper’s Weekly, där en bild publicerades 1863. Denna amerikanske jultomte populariserades i Coca Cola-reklamen på 1930-talet, med hjälp av bilder av reklamtecknaren Haddon Sundblom (1899–1976), av både finsk och svensk härkomst. Haddon Sundblom föddes i Michigan men hans far var från Föglö på Åland i Finland och hans mor från Sverige.

En populär modern myt i USA är att den tomte vi ser i dag helt och hållet skulle vara skapad av Coca-Cola, eller att tomten åtminstone fått sina rödvita kläder från Coca-Cola´s reklam. Detta är dock inte sant. Både bilden av tomten som en gladlynt korpulent man i stort vitt skägg och dennes rödvita kläder har funnits långt tidigare, likaså har utnyttjandet av tomten för kommersiella syften funnits innan Coca-Cola´s tomte. Coca-Cola´s inflytande på bilden av tomten ligger mer i att Sundblom gav det amerikanska folket en konsekvent bild av tomten under en 30-årsperiod och på så sätt standardiserade dennes utseende.

Mohammed Ryback ska kanske sätta sig i skolbänken igen, eller till minst lära sig hur man tar reda på fakta och kanske lära sig hur man använder Google sökmotor för att förkovra sig.. om han kan slita sig från att beundra sig själv och tro på allsköns dumheter som han hör ryktesvägen utan att ha fakta på fötterna.

En kommentar

  • Margaretha Wiberg

    Tack Thomaz det var ett mycket intressant och lärorikt inslag om Tomten, alla fakta som säkert inte många känner till, en del av detta kände jag till sen tidigare men mycket hade jag ingen aning om så det var väldigt intressant att läsa detta. Du är väldigt duktig på att ta reda på fakta om saker och ting och förmedla det på ett mycket bra sätt, tack för den lektionen

    Gillad av 1 person