Bechir Rabani – En hjältes begravning.


 

Fredagen den 22/12 2017 begravdes min hjälte, Bechir Rabani i Helsingborg . Han var en sann hjälte och en krigare. En soldat och kämpe för det fria ordet, kvinnors kamp för säkerhet och den som slogs med näbbar och klor mot det korrumperade svenska systemet och media. Bechir som grundade Megafonerna, som blev liktydigt med denna kamp gick hastigt bort under omständigheter som många har ifrågasatt. Han blev bara 33 år. 

Min personliga kontakt med Bechir var mest av den art att han ibland rådfrågade mig om saker rörande texter och videoklipp, vad som kunde sägas lagligt och vad som kunde anses olämpligt, det var sällan vi var oense om saker. Vi var båda klart medvetna om riskerna och värdet på det han tog upp och visade. Vi talade mest via Facebook, men ibland på telefon och det som alltid var så tydligt med Bechir var hans humor mitt i alltihop. Han skämtade ofta och var alltid positiv. Kunde alltid komma med ett skämt eller en kommentar som gjorde att man alltid blev glad. – Samtidigt som han alltid viftade bort min oro, han gav mig alltid en anledning att inte oroa mig.

Jag uppskattar att det kom närmare 500 människor till hans begravning, många kom långväga och hade rest länge för att vara där. Familj och vänner, fans och människor han berört. Jag såg många kända ansikten, som alla kommit för att ta farväl av vår hjälte.

För mig var det en annorlunda begravning. Bechir var som bekant muslim och begravningsritualerna är lite olika i våra kulturer. Jag fick först möjlighet att se honom där han låg insvept, muslimer använder inte kistor som vi gör och det var en annorlunda känsla att se honom på det viset. Lite kusligt med ändå vackert och värdigt. Hans familj och vänner samlades sedan  till bön, sedan bars hans kropp ut och sänktes ner i graven. När familjen sagt sitt avsked kunde vi andra långsamt ta oss fram till graven för att hedra Bechir och ta vårt farväl, samtidigt växte ansamlingen av blommor, kransar och blomster-arrangemang vid sidan om graven.

Det fanns även möjlighet att skriva några rader i en minnesbok för den som ville göra detta. Två av våra kända kämpar, Ingrid och Conrad passade på att skriva i boken.

25498254_10214744065579292_5442408587959374298_n

Foto: Barbara Trusz

 

 

Det var för mig ett väldigt avgörande och definitivt avsked. Under hela veckan sedan hans död har jag precis som många andra haft svårt att acceptera att Bechir är borta, det tog mig först nästan ett dygn att komma över den första chocken och inse vad som hänt, men trots det fanns det en mystisk känsla och ett hopp och önskan att det bara en ond dröm och Bechir skulle komma inklivande med ett stort leende, eller att han kulle dyka upp på Facebook eller i ett nytt reportage på Megafonerna som om inget hänt.

Begravningen förseglade det faktum att min hjälte är borta. Han finns inte mer.

Men jag vägrar att låta hans kamp vara förgäves, hans kamp är nu VÅR kamp och vi får inte låta honom ha gått bort förgäves. Hans kamp måste gå vidare och hans kamp för kvinnor och flickor i Sverige måste hållas vid liv. För allas  vår skull.

Jag avslutar med kanske de bästa sista ord Bechir sagt och förmedlat till oss. Ord vi måste minnas och hålla som slagord nu.

Ni ska ge fan i yttrandefriheten
Ni ska ge fan i det svenska folket.
– Bechir Rabani

VILA I FRID MIN VÄN OCH HJÄLTE!

25299143_10154857262837331_8765894488380652716_n

 

Från ”Louise”

Tack för vad du givit

Tack för vad du var

Tack för de ljusa minnen

Som du lämnat kvar

5 kommentarer

 • Tack!!! Han var min hjälte också och hans öde har rört mig djupt, fast jag inte kände honom personligen.
  Hans död har uppenbarat någonting som jag inte visste fanns, en annan sida av Sverige, en mörkare sida. Det känns som att yttrandefriheten dog med Bechir (han tystades!), men också att en kampanda vaknade till liv hos mig. Vi måste bli fler som vågar säga vår åsikt!

  Gillad av 1 person

 • Christiane Zejda

  Jag fick veta först efter Beshir Rabanis död vem han var.
  Var på en föreläsning på 2000-talets Vetenskap.
  Förstod rörst inte vad det handlade om, men när jag kom hem, läste/tittade på allt jag kunde hitta. Sett videona på Youtube och är riktigt CHOCKAD!!!
  Han var ju enastående i sin grävande journalistik.
  Såklart Aschberg fick kalla fötter.
  VILA I FRID ❤ och jag hoppas att många fortsätter där Beshir blev stoppad och det känns nästan så också.

  Gilla

 • Kerstin Sundberg

  En sann hjälte, levde så kort och är död så länge.
  Men hans ord lever kvar hos oss. ❤️🙏

  Gillad av 1 person

 • Pingback: Bechir Rabani – En hjältes begravning. — Tankar vid min rosa traktor. – Life, Death and all between

 • Anne-Marie G Wouda

  Underbart skrivet Thomaz och tack för alla fina bilder

  Gillad av 1 person