En statsman utan respekt!


lofven-jpg

Gästskribent Johny Lingström bidrar med detta inlägg.

bar2

En statsman som inte respekterar sin motståndare gör ett stort misstag som människa. Men ett monumentalt misstag som politiker.

Stefan Löfvens politiska gärning blir en passus i svensk historia med omdömen som: sämsta statsministern någonsin, största lögnaren, klantig statsman och han kan inte engelska ens.

Han kommer att dra med sig andra i fallet som hade hoppats på en lite längre politisk karriär än bara 4 år. Vilka det blir visar sig när man lyckats ställa alla ankor på rad. Säkert några onödiga offer som med en annan chef och andra förutsättningar säkerligen skulle ha presterat bättre resultat. Kunnat blomma ut som ansvarstagande, hårt arbetande och produktiv politiker.

Men väljer man en ideologi som inte respekterar den lilla människan, inte respekterar sina politiska motståndare och har framträdande ledare sprungna ur rörelsen i flera generationer som argumenterar som en blind despot utan kläder på sig, då blir det som det blir.

Det rullar liksom åt det hållet det lutar. Fysikens lagar kräver det händelseförlopp som åstundar och som rätteligen kommer att utkrävas.

Denna gång var det Stefan Löfvens inre kall och kompromissens nödvändighet inom partiet som förde fram honom som slaktoffer. För något annat kan det inte ses som. Efter Håkan Juholts korta sejour med lögner och frispråkighet utan inre impulskontroll så väljer man en obildad man som har fackföreningsblod i sig. Alla kampord, all retorik, alla kontakter och historisk kunskap finns där i honom, men han kommer från LO även om SSU-engagemang finns från ungdomen. Respekten finns kanske där men tvivlen är många.

Men SAP gjorde kanske ändå ett bra val i februari 2013 med Löfven? 5 år har gått med avsaknad av skandaler i stil med Sahlin och Juholt. Sahlin har gjort sitt bästa att upprätthålla sina arbetsmetoder och likgiltighet inför lagen på annat håll ganska framgångsrikt. Juholt skickar man till Island som ambassadör för att inte riskera en agitator rännandes okontrollerad runt landet under en viktig valrörelse. Utan att veta vad han kommer att kläcka ur sig på ett upptaktsmöte med pensionärer och någon journalist från lokalblaskan som får årets scoop.

Kanske den viktigaste valrörelsen på 100 år då risken att misslyckas totalt och bli ett parti under 30% är överhängande. Trenden finns i Europa i slakten av socialismen att partierna tappar makt och väljare. Med rätta. Resultaten av ideologin ser vi med smärta framför allt i Sverige som är det land som lider mest av denna samhällsplåga. Och det är ett pågående förlopp som måste få ett slut.

Men Löfven blev inte slaktad han har mot alla odds lyckats att hålla sig kvar. Ska man hitta orsaken till detta akrobatnummer måste man ut i kulissen och leta. Den eller de som orkestrerat detta nummer har säkert fått kämpa hårt för att hålla ihop vänsterflopparna med högerflopparna inom partiet och behålla Löfven som ledare.

Vad är alternativet?

Visst finns det andra som kan ta över och prestera samma insats och lyckas ungefär lika dåligt som Löfven, men jag tror det handlar om långsiktighet oavsett vad det innebär för andra typer av offer och skandaler. Dessa tar man som det kommer allt eftersom. Nej det handlar om att hålla ihop partiet och påvisa disciplin i leden.

Så bära eller brista för SAP den 9:e sep.2018. Vägen dit kommer inte att skilja mycket från det vi redan sett. Bärigheten i vägbanan återstår att se om den klarar av alla elefanter i rummet sossarna har skapat de senaste åren och som nu måste flyttas.

Nu gäller det för övriga partier att kapitalisera på denna svaghet och osäkerhet i Löfven. Hans tillkortakommanden kommer inte att få fritt utrymme som i förra valrörelsen. Nu kommer det att slås ner hårt på frånvarande retorik och hål i statsbudgeten. Hobbyekonomen från Uppsala som ansvarar för dessa hål har många finansministrar att övertyga i skattehimlen där de sitter och skakar på huvudet.

Så frågan är om Löfven kommer att sätta nytt rekord genom att hamna under 30%-strecket för första gången på över 100 år? Får vi hoppas på under 20%? Det kanske finns en politikgud ändå?