Svenska kyrkan exkluderar svenska hemlösa!


Mellan-den-15-december-och-15-mars-kommer-tre-G-ouml-teborgsf-ouml-rsamlingar-turas-om-att

Svenska kyrkan exkluderar nu Svenska medborgare i nöd, skammen finner inga gränser längre. Vår egen kyrka som alltid varit en symbol för ”fristaden” och varit den plats utsatta har kunnat vända sig visar nu hur EU politiska man verkligen är. Humanismen har fått en rejäl törn. Kyrkan utesluter Svenska hemlösa till förmån för EU-migranter och papperslösa som behöver en varm plats och tak över huvudet.

Mellan den 15 december och 15 mars kommer församlingarna i centrala Göteborg att hålla nattöppet för hemlösa, ett initiativ som främst riktar sig till EU-migranter och papperslösa som behöver en varm plats och tak över huvudet. I ett samarbete mellan social resursnämnd och Göteborgs räddningsmission kommer Carl Johans församling, Oscar Fredriks församling och Annedals församling att turas om att erbjuda en öppen lokal varje natt under vintern.

– Det är en humanitär åtgärd för den här målgruppen som inte nås av övriga trygghetssystem..säger Ragnhild Ekelund, samordnare för insatser till EU-migranter på social resursförvaltning.

Satsningen kostar en halv miljon kronor och finansieras av Social resursförvaltning. För samordningen står personal från Göteborgs Räddningsmission.

– Man kommer erbjuda värme och vila för människor som tillbringar större delen av dagen utomhus. Det finns inga sängar, men det är klart att folk kommer slumra. Vi kommer inte att peta på folk och säga åt dem att inte sova i kyrkobänkarna. Det är inte samma sak som att få en natts sömn, men de kommer att kunna ta igen sig. De kommer in i värmen, serveras macka och lite te…säger Ragnhild Ekelund.

Personligen finner jag inte ord för detta. Enligt rapporter befinner sig omkring 5935 personer (år 2011: ca 4500), främst män, i den situationen. Många lever i missbruk och en stor del av dem har barn under 18 år. Samhället har ett ansvar! Enligt Socialstyrelsens senaste räkning från 2011 finns det 800 göteborgare som räknas som akut hemlösa. Den större delen har redan sängplatser, bland annat på härbärgen och akutboende. Ett 50-tal bedöms sova mer ute än inne. Antalet sängplatser är väldigt begränsat och fler behövs..

I dagsläget beräknas att cirka 200 hemlösa är EU-migranter och befinner sig i landet illegalt. Det är alltså dessa 200 som prioriteras framför våra egna hemlösa medborgare som i allt större utsträckning finner att de måste sova utomhus i vinter. En vinter som förespås bli kallare än på länge. Vilket mycket väl kan innebära att många fryser ihjäl.

Kyrkan väljer att stänga dessa ute, och endast i mån av plats öppna dörrarna för dem… Har du ett ledigt rum i vinter? Varför inte rädda livet på en medmänniska som kyrkan lämnar åt sitt öde..

Källa: http://www.gp.se

6 kommentarer

 • man exluderar fortfarande svenskar o diskriminerar dom så det är omvänd rasism !

  Gilla

 • Hej! Jag jobbar i en av församlingarna som detta gäller och kan lugna er med att vi inte stänger dörren för svenska hemlösa. Alla som söker härbärge över natten får komma in och värma sig!

  Simma lugnt!

  Gilla

  • Det är bra att du säger det, men vem är du som i officiellt ärende kan påstå det? På vilket sätt kan du styrka det? Jag har information med helt andra uppgifter som kommer i en uppföljning till den här artikeln.

   Jag vet att er satsning i FÖRSTA hand gäller EU migranter och papperslösa och övriga hemlösa får ta plats i mån av sängplats. Alltså prioriteras Svenska hemlösa ner till förmån för illegala människor som inte ska vara här till att börja med.

   Er insats är berömvärd, jag påstår inget annat, men det handlar om prioriteringar.
   Du verkar precis som en person på Facebook inte läsa vad jag skriver förbi rubriken.
   Jag har inte påstått att ni INTE hjälper svenska hemlösa, jag påstår att er prioritering ligger på de illegala. Konsekvensen blir att svenska hemlösa i slutänden är och förblir exkluderade när det inte finns plats…

   Du kan inte med mandat påstå att ni har plats för alla Göteborgs hemlösa, för det har ni inte ..

   Gilla

   • Först och främst: Det är Räddningsmissionen, inte kyrkan, som samordnar insatsen. Vi upplåter bara lokalerna.

    Två: Insatsen är, som du påpekar, främst avsedd för de som inte täcks av stadens andra härbärgen och insatser. Alltså de som inte redan har tillgång till boenden som anordnas av staden.

    Tre: Detta är inte ens avsett som ett boende. Finns ingen dusch, inga sovplatser. Enbart värme och vila under årets kallaste månader.

    Gilla

   • @ ludviglindelof Du ska kanske påpeka detta till källan Göteborgsposen och se till att deras artikel är mer detaljerad och precis .. eller hur? Jag har skrivit en artikel baserad på deras artikel i tidningen. Om den information de skriver om är luddig och oprecis och odetaljerad om vad EXAKT ni gör och prioriterar så ska kanske argument läggas hos dom .. prova det..

    Gilla

 • Fy fan det är ett svek och det ska ja komma ihåg o sätta ord på ja ska ringa dit o fråga ut dom aldrig har kyrkan varit mer partisk än nu och det ska få ett slut ! ja finner inte ord heller ja e chockad ! aldrig har ja hört något sjukare och mer partiskt det är otroligt och har gått för långt ja vill inte leva i ett sverige som inte tar hand om sina egna medborgare och ser till sina egna och som exkluderar svenskar framför en liten blatte !

  Gillad av 1 person