Nej, det står inte “Allah” på det vikingatida tygbandet från Birka


Härom veckan blev det världssensation när forskare vid Uppsala universitet upptäckt att “Allah” är skrivet i kufisk skrift i ett vikingatida bandmönster från Birka. Eller ja, “upptäckt”, rättare sagt.allah-birka-tygband-1024x510

Det var Annika Larsson, forskare i textilarkeologi vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet, som gjorde “upptäckten” i arbetet med att “återskapa” mönstret med “andra forskningsmetoder än gängse teoretiska”.

omvardering-lange-trodde-man

– När jag undersökte några av banden slogs jag av att mönstren liknade dem jag sett på moriska textilier från Spanien och från inskriptioner på arabiska gravmonument. Jag kan själv inte läsa arabiska, men en persisk kollega bekräftade att mönstren till viss del är kufiska tecken. Säger Annika Larsson.

Trodde vikingarna i Svealand på islams gud Allah?” var vinkeln som Aftonbladet valde, men även Sveriges RadioUppsala Nya Tidning och Svenska YLE spred vidare nyheten. Utomlands hängde bland andra New York TimesThe GuardianBBC med på tåget.

pressmeddelandet från Uppsala Universitet kan man läsa att “Det som tidigare ansetts vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken. I bandens mönster åkallas både Allah och Ali.

Men hennes forskning har nu fått rätt tung kritik. Stephennie Mulder, professor i medeltida islamisk konst och arkitektur vid Texas Universitet, kritiserar inte bara “upptäckten” utan även de okritiska medierna i en lång tråd på Twitter, där hon menar att experter borde ha konsulterats innan man basunerade ut världsnyheten – för det är ingen världsnyhet att tala om, enligt Stephennie.

Stephanie påpekar bland annat hur stilen på det specifika mönstret som Annika har “återskapat” i själva verket hör till en tidsperiod först 500 år senare, och sen är det förstås biten med att en stor del av “upptäckten” är hittepå.

En annan kritisk artikel som delats mycket ifrågasätter just detta, att “upptäckten” gjorts i efterkonstruerade mönster och inte i existerande mönster som finns i verkligheten. Så här ser originalmönstret ut:

https://allmogen.org/allah-vikingatida-tygband-birka/

Lägg även märke till de 2 ”hakkors-liknande” mönstren straxt till höger om det markerade mönstret. Ska vi tolka detta som att vikingar var nazister också? Det tror jag knappast skulle vara hållbart, lika lite som att vikingarna skulle ha tillbett eller namngett Allah.

Vi vet redan att vikingarna började ”kristnas” redan på 700- 900 talen från att ha varit Asar.

NEJ! Man använde fantasin och hittade på, helt enkelt. Och utelämnar denna lilla detalj från pressmeddelandet.

Detta visar för mig att man skyr inga som helst medel att förinta det nordiska kulturarvet och genom lögner och påhittade ”upptäckter” gör allt för att med alla medel få folk att tro att islam är något normalt i norden och Sverige sedan 1000 år tillbaka.

Det man gör är FOLKMORD i lagens rätta beskrivning och definition av ordet. Man vill medvetet utplåna allt svenskt eller nordiskt kulturarv och förringa århundraden av kulturell och religiös utveckling av vårt land. 

3 kommentarer

 • Daremot syns tydligt nagra nazi symboler pa tygetbandet…hakkors tror jag visst vi kallar det pa svenska!?

  Gilla

  • Nu är det då att hakkorset eller solhjulet som det egentligen heter inte alls är en nazisymbol.

   Hitler använde symbolen då han skapade Nazist flaggan, han tog symbolen ur en bok.

   Solhjulet har funnits som symbol för solen sedan egyptiernas tid… Moses tid om du vill… långt före kristendomen… Det är en mångtusenårig symbol…

   Gilla

 • Kanske menade någon vikinga-kommunist, som rest i Medelhavsländerna, att ”Alla är bäst”, liksom? :oD

  Gillad av 1 person