Från hotell – till kaos: ”Det är skadegörelse”


image

Från trestjärnigt hotell till renoveringsobjekt. När Ystad spa & konferenshotell slutbesiktigades efter 16 månader som flyktingboende var listan på anmärkningar lång. Hittills har Migrationsverket vägrat att betala.

– Vi funderar på att stämma Migrationsverket, säger Göran Åkerman, ansvarig på Casariva, som drev boendet.

Hösten 2015 hyrde fastighetsägarna Roy och Pia Seifert ut Ystad spa & konferenshotell på regementsområdet till Casariva välkomstboende. Företaget hade fått kontrakt med Migrationsverket och skulle driva boende för asylsökande flyktingar i Ystad.

– Hotellet var igång när vi tog över. De sista gästerna flyttade ut på dagen. Sedan kom vi på natten, säger Göran Åkerman på Casariva.

I februari i år lades flyktingboendet ner. Slutbesiktningen visade på omfattande skador i fastigheten. Skador som Casariva hävdar inte är normalt slitage och därför enligt kontraktet ska ersättas av Migrationsverket. Men de har fått nej.

– Det är målning och ytskikt vi krävt mest pengar för. Det är skadegörelse. Det är inte normalt slitage, säger Göran Åkerman.

– Vi visste att det skulle bli högre slitage, men inte att man skulle slå sönder väggarna.

Han och Roy Seifert visar runt i fastigheten som byggdes för militären 1897. Borrhål i väggarna, trasiga fönster och repiga golv. Spår efter nertagna hyllor, matlagning och rökning på rummen. Trappräcken är borta och lampor trasiga.

Besiktningsprotokollet berättar också om att fönsterbågar saknas, om fuktskador och att fastigheten är kraftigt nersmutsad invändigt. Sanering och ommålning krävs i större delen av fastigheten enligt besiktningen.

Göran Åkerman suckar när han visar ett av rummen.

– Man kan tycka att det är smått, men hela väggen är förstörd, säger han.

– Jag förstår att de som kommer hit vill sätta upp saker på väggen, men då får den som skrivit avtal med oss betala.

Göran Åkerman räknar med att det kostar minst fyra miljoner kronor att återställa hotellet till samma skick som det var när Casariva tog över som hyresgäst. Han kritiserar Migrationsverket för att inte följa avtalet.

– De vill inte stå för den vandalisering som skett. De tycker att vi ska göra vid huset och skicka fakturor, men så är avtalet inte skrivet. Det står klart och tydligt att all skadegörelse ska ersättas av Migrationsverket, säger Göran Åkerman.

– Vi går inte in och gör något om vi inte får ersättning för det. Vi kommer att gå vidare med det här.

Roy och Pia Seifert sålde fastigheten när flyktingboendet hade stängt i stället för att renovera och fortsätta driva hotellverksamhet. De räknar med att det omfattande renoveringsbehovet påverkade priset,

– Vi fick sälja till underpris, säger Roy Seifert.

Paret köpte fastigheten för 10 miljoner kronor 2005. Tolv år senare fick de 10,8 miljoner kronor. Sune Fyrner, som köpte ska bygga om den till bostäder. Han håller sedan tidigare på att göra bostadsrätter av Hantverkshemmet

Casariva hyrde även Beach house i Sandskogen som flyktingboende. Den anläggningen har Roy och Pia Seifert kvar. Även där fanns renoveringsbehov när de fick tillbaka fastigheten.

– Där är det mesta återställt, men vi har missat en säsong. Nästa sommar ska det vara i gång, säger Roy Seifert.

Migrationsverket vill inte kommentera kritiken eller svara på frågor om varför det hittills vägrat att betala mer än en mindre summa. Den statliga myndigheten hänvisar till att det pågår samtal med Casariva som inte är avslutade.

Källa: http://www.ystadsallehanda.se/

En kommentar